Όλη η αλήθεια για τις μάσκες οξυγόνου στα αεροπλάνα

  • Κυριακή, 24 Φεβρουάριος 2019 09:29
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ταξίδια

Πώς ακριβώς δουλεύουν οι μάσκες οξυγόνου σε ένα αεροπλάνο; Υπό ποιες συνθήκες πέφτουν και πόσης διάρκειας οξυγόνο περιλαμβάνουν; Πρόκειται πραγματικά για ένα μέτρο ασφάλειας ή απλώς χρησιμοποιούνται προκειμένου οι επιβάτες να παραμείνουν σχετικά ήρεμοι, όσο κάτι δεν πάει καλά με το αεροπλάνο που χάνει ύψος;

Όσοι κάνετε σενάρια συνωμοσίας στο μυαλό σας θα δυσαρεστηθείτε, καθώς η πραγματική ύπαρξη της μάσκας οξυγόνου σε ένα αεροπλάνο είναι για την ασφάλεια των επιβατών του. Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, έχει να κάνει με την πίεση της καμπίνας.

Ο αέρας στα υψόμετρα που πετάει ένα αεροπλάνο είναι αρκετά λεπτός και η περιεκτικότητά του σε οξυγόνο αραιή. Όλα τα αεροπλάνα, ωστόσο, έχουν έξυπνα συστήματα που διατηρούν τον αέρα και το οξυγόνο που περιέχεται σε αυτόν στα επιθυμητά επίπεδα.

Η απώλεια πίεσης κατά την διάρκεια μιας πτήσης είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, και ενδεχομένως αρκετά επικίνδυνο. Ευτυχώς, ωστόσο, η αποσυμπίεση του αεροπλάνου αντιμετωπίζεται άμεσα από το πλήρωμα και τις περισσότερες φορές δεν έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Αν, ωστόσο, η πίεση της καμπίνας πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο σημείο τότε οι μάσκες οξυγόνου πέφτουν και το μόνο που έχουν να κάνουν οι επιβάτες είναι να τις φορέσουν και να προσπαθήσουν να ηρεμήσουν.

Πόση ώρα διαρκεί το οξυγόνο τους;

Η απάντηση που κανείς δεν περιμένει να ακούσει είναι «κάποια λεπτά». Και σίγουρα αρκετά λιγότερα απ’ όσα φανταζόσασταν. Πιο συγκεκριμένα, η διάρκεια που καλύπτει κάθε μάσκα κυμαίνεται μεταξύ 12-15 λεπτών. Είναι ο χρόνος που χρειάζονται οι πιλότοι για να κατεβάσουν το αεροπλάνο σε ένα συγκεκριμένο υψόμετρο, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στον αέρα της καμπίνας.

Τι γίνεται στην περίπτωση που τις αγνοήσετε;

Εάν η καμπίνα του αεροπλάνου έχει χάσει την πίεσή της, η υποξία (η έλλειψη οξυγόνου) θα εφαρμοστεί γρήγορα στον εγκέφαλο προκαλώντας τις περισσότερες φορές συμπτώματα ναυτίας, πονοκεφάλους αλλά και ευφορία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Airbus αν ένα αεροπλάνο χάνει ύψος στα 40.000 πόδια, όσοι βρίσκονται μέσα σε αυτό έχουν μόλις 18 δευτερόλεπτα πλήρους διαύγειας χωρίς συμπληρωματικό οξυγόνο. Μόλις τελειώσει, λοιπόν, η ευφορία η υποξία μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη ή ακόμη και θάνατο. Γι΄αυτό η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη.

Πώς λειτουργεί η μάσκα οξυγόνου;

Αυτό που περιέχει μέσα της μια μάσκα οξυγόνου δεν είναι ακριβώς οξυγόνο. Ούτε πεπιεσμένος αέρας όπως αυτός που χρησιμοποιείται στις καταδύσεις. Τα αεροσκάφη χρησιμοποιούν λίγο πιο περίπλοκα συστήματα, με το πάνελ πάνω από κάθε κάθισμα να περιέχει ένα «κοκτέιλ» χημικών ουσιών, το οποίο όταν καίγεται απελευθερώνει οξυγόνο.

Μόλις τραβήξετε την μάσκα, σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δόθηκαν νωρίτερα από το πλήρωμα του αεροσκάφους, ξεκινά η χημική διαδικασία, η οποία διαρκεί 12-15 λεπτά όπως αναφέρθηκε νωρίτερα.

newsbeast