Είστε μαμά; Έτσι θα τακτοποιήσετε το σπίτι σας χωρίς κόπο

  • Παρασκευή, 22 Φεβρουάριος 2019 08:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σπίτι

Είναι γνωστό πως δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο από το να συνδυάσεις την καριέρα σου, με την ανατροφή των παιδιών σου, τις εκδηλώσεις στο σχολείο τους, τα meetings στο γραφείο και ταυτόχρονα να είσαι και μία φοβερή νοικοκυρά με ένα τακτοποιημένο, πεντακάθαρο σπίτι.

Έχετε σίγουρα ακούσει για το βιβλίο The Life-Changing Magic of Tidying Up ή έχετε έστω δει την εκπομπή της Marie Kondo στο Netflix. Πλέον, όλο και περισσότερες μητέρες έχουν ένα αντίγραφο στο ράφι τους, και είναι ένα υπέροχο μικρό βιβλίο που πρόκειται να αλλάξει τη ζωή σας. Η μέθοδος φαίνεται βέβαια σχεδόν ανέφικτη για ένα σπίτι με παιδιά, αλλά εάν τη δούμε βήμα βήμα τους βασικούς άξονες θα δούμε ότι μπορεί να εφαρμοσθεί και μάλιστα με επιτυχία.

Η KonMarie μέθοδος βασίζεται στην εκκαθάριση με βάση το ποια αντικείμενα μας δίνουν χαρά και ευχαρίστηση και ποια όχι.

Η εκκαθάριση είναι πιο σημαντική από την οργάνωση

Η μέθοδος Konmari δεν αφορά την εύρεση λύσεων αποθήκευσης. Επικεντρώνεται στο να απαλλαγείς πρώτα από την ακαταστασία, να ξεφορτωθείς οτιδήποτε περιττό και στη συνέχεια να οργανώσεις με προσοχή τα λίγα που απέμειναν.

Είναι τρόπος ζωής

Η κύρια εστίαση της μεθόδου είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκτήσουν μια νοοτροπία που τους κρατά από τον υπερκαταναλωτισμό και τη συσσώρευση άχρηστων αντικειμένων. Η Kondo υπογραμμίζει ότι οι πελάτες της πρέπει να κάνουν τη μεγάλη εκκαθάριση μόνο μία φορά.

Ταξινόμηση κατά κατηγορία

Η Kondo συνιστά επίσης την τακτοποίηση και την εκκαθάριση ανά κατηγορία αντί για τοποθεσία. Έτσι, αντί να ξεσηκώνετε το ντουλάπι σας, παίρνετε όλα τα ρούχα σας από όλες τις ντουλάπες και ασχολείστε με το ζήτημα μία φορά συνολικά.

Ξεκαθαρίστε τα πάντα σε μία φορά

Η Kondo συνιστά να κάνουμε εκκαθάριση σε κάθε κατηγορία μία φορά και όχι με διάσπαρτα μικρά βήματα. Λέει ότι με αυτό τον τρόπο βοηθά τους πελάτες να καθιερώσουν τη νοοτροπία τους ενάντια στη συσσώρευση. Συνιστά επίσης να ξεκινήσετε με τα εύκολα πράγματα.

Σας προκαλεί χαρά;

Αυτή η μέθοδος επικεντρώνεται στα πράγματα που θέλετε να κρατήσετε και όχι στα πράγματα από τα οποία θέλετε να απαλλαγείτε. Πρέπει να κρατάτε τα πάντα στα χέρια σας και να αναρωτηθείτε εάν αυτό το στοιχείο προκαλεί χαρά. Αν όχι, πρέπει να το ξεφορτωθείτε. Ενώ κρατάτε τα αντικείμενα, πρέπει επίσης να τους μιλήσετε και να τους ευχαριστήσετε για την εξυπηρέτησή τους σε εσάς.

Είναι μια ατομική δραστηριότητα

Η Kondo λέει ότι πρέπει να τακτοποιήσετε χωρίς να αφήσετε την οικογένειά σας να σας δει, αλλά δεν πρέπει επίσης να απαλλαγείτε από τίποτα που ανήκει σε κάποιον άλλο χωρίς την άδειά του.

Ωραία όλα αυτά, αλλά πως θα μπορούσατε να τα εφαρμόσετε ως μητέρες; Σας δίνουμε μερικές συμβουλές για να προσαρμόσετε τη μέθοδο σε ένα οικογενειακό σπίτι.

Αγνοήστε την απόλυτη αυστηρότητα

Η αλήθεια είναι ότι όταν έχετε παιδιά διαφόρων ηλικιών ίσως χρειαστεί να κάνετε προσαρμογές έτσι ώστε η μέθοδος να λειτουργήσει για σας, ακόμα και αν πρέπει να θυσιάσετε την μεγάλη αυστηρότητα και ακρίβεια της. Μην ανησυχείτε να το κάνετε τέλεια. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να εστιάσετε στα τμήματα που λειτουργούν για εσάς και μην ανησυχείτε για τα μέρη που δεν το κάνουν.

Δεν χρειάζεται να τελειώσετε μέσα σε μία μέρα

Με τα παιδιά γύρω είναι αρκετά δύσκολο να βρεις χρόνο για να ολοκληρώσεις τη μέθοδο. Αντ ‘αυτού, επικεντρωθείτε σε διαχειρίσιμα τμήματα μιας κατηγορίας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψετε στη μπουρνούζια μια μέρα και στα παντελόνια την επόμενη.

Δεν χρειάζεται να βρείτε χαρά σε όλα όσα κρατάτε

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που έχουν οι μητέρες που δεν προκαλούν απαραιτήτως χαρά, αλλά επίσης δεν μπορούν να πεταχτούν. Για παράδειγμα, πάνες, μαντηλάκια, αντλίες στήθους, ρούχα για παιδιά που δεν τους κάνουν ακόμα, πιπίλες, παιχνίδια που δεν σας αρέσουν, αλλά το αρέσουν στο παιδιά σας και άλλα πολλά. Αντί να σκέφτεστε μόνο αν προκαλεί τη χαρά, ρωτήστε εάν το αντικείμενο έχει σκοπό και λειτουργία που διευκολύνει τη ζωή σας.

Δεν χρειάζεται να ζητάτε την άδεια των παιδιών σας

Φυσικά, θα πρέπει να σέβεστε τα πράγματα των παιδιών σας, αλλά πρέπει να υπάρχει ένα όριο. Τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία, μπορεί να μην μπορούν να αποχωριστούν κανένα από τα υπάρχοντά τους, ακόμα και αυτά που δεν χρησιμοποιούν ποτέ. Ένας καλός τρόπος να το αποφύγετε αυτό είναι να αποθηκεύσετε τα παιχνίδια τους κάπου ώστε να μην είναι μέσα στα πόδια σας. Εάν δεν το αναζητήσει μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, τότε μπορείτε να το ξεφορτωθείτε.

Και κυρίως μην αποθαρρύνεστε αν χρειαστεί να εφαρμόσετε τη μέθοδο ξανά. Η καθημερινότητα μίας οικογένειας με παιδιά είναι διαφορετική και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, οπότε είναι ανούσιο να νιώθετε ενοχές εάν τα περιττά αντικείμενα συσσωρευτούν ξανά.

marieclaire.gr