O μεγαλύτερος ... προξενητής του κόσμου - Έφτιαξε ιστοσελίδες γνωριμιών με δεκάδες εκατομμύρια χρήστες!

  • Τετάρτη, 20 Φεβρουάριος 2019 09:04
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πρόσωπα

Μερίδα του βρετανικού Τύπου τον χαρακτήρισε τον περασμένο Νοέμβριο ως τον «πλέον μυστηριώδη επιχειρηματία στην Δύση», ενώ η υπηρεσία Εσόδων και Τελωνείων της Αυτού Μεγαλειότητας της Βρετανίας ερευνά για φοροδιαφυγή την εταιρεία του, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sunday Morning Herald.

Το όνομά του είναι Αντρέι Αντρέεφ και το περιοδικό forbes που τον κατατάσσει στην θέση 1561, τον χαρακτηρίζει ως τον μεγαλύτερο προξενητή, καθώς μέχρι στιγμής έχει δημιουργήσει τρεις επιτυχημένες ιστοσελίδες γνωριμιών. Ως αποτέλεσμα η περιουσία του που στα τέλη του 2018 ήταν περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια πλέον, σύμφωνα και πάλι με το περιοδικό forbes, έφτασε στις 15 Φεβρουαρίου στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ίδρυσε το 2004 την ιστοσελίδα Mamba που μετονομάστηκε σε Wamba και πλέον έχει 31 εκατομμύρια χρήστες σε 15 χώρες.

Δύο χρόνια αργότερα το 2006 ξεκίνησε την ιστοσελίδα Badoo, που είναι σήμερα η μεγαλύτερη ιστοσελίδα γνωριμιών με περισσότερα από 377 χρήστες με 47 γλώσσες σε 190 χώρες.

Το 2014 επένδυσε 10 εκατομμύρια δολάρια αποκτώντας το 79% των μετοχών της Bumble, της εφαρμογής για γνωριμίες με την μεγαλύτερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ με 28 εκατομμύρια χρήστες.

Η πορεία του Αντρέεφ ξεκίνησε το 1999 με το SpyLog μια εταιρεία που βοηθούσε webmasters να εντοπίσουν επισκέπτες των ιστοσελίδων τους.

Τα παιδικά χρόνια

Ο Αντρέεφ γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1974 στην Μόσχα της τότε Σοβιετικής Ένωσης, όπου όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό wired, η μητέρα ήταν δασκάλα και ο πατέρας του καθηγητής μαθηματικών και των ενθάρρυναν από κοινού να μάθει πράγματα, να διευρύνει τους ορίζοντές του.

Αυτό όμως που του απέσπασε την προσοχή ήταν ένα από τα πρώτα παγκόσμια δίκτυα επικοινωνίας: Το ερασιτεχνικό ράδιο. «Ήμουν 14 ετών και με μια παρέα φίλων στήσαμε μια σειρά από μαύρα κουτιά και βάλαμε στην στέγη μια μεγάλη κεραία. Δεν ήταν εκείνο τον καιρό δεν ήταν εφικτό να αποκτήσει κανείς οτιδήποτε από την Ευρώπη, έτσι ήταν πολύ αστείο να δημιουργήσεις κάτι που μπορούσε να στείλει ένα kW ενέργειας στην κεραία στην στέγη. Ξόδεψα αρκετά χρόνια σε αυτό το εγχείρημα».

Στα 18 ξεκίνησε να σπουδάζει διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας ενώ παράλληλα εργαζόταν. Τα παράτησε όμως όλα αυτά μετά από 18 μήνες και μετακόμισε στην Ισπανία όπου είχαν μεταναστεύσει οι γονείς του.

Είχε αποταμιεύσει ορισμένα χρήματα από την δουλειά του και εκεί είχε λίγο χρόνο για να σκεφτεί το επόμενο βήμα του.

Ένας επιχειρηματίας γεννιέται

Το 1999 είχε ορισμένου Ρώσους φίλους πολύ «μπασμένους», όπως τους χαρακτηρίζει ο ίδιος, στο ίντερνετ. Μαζί τους έστησε μια εταιρεία εντοπισμού διαδικτύου (web-tracking), την SpyLog, με έδρα την Μόσχα. «Παρείχε πληροφορίες σχετικά με τον πόσο χρόνο ξόδευαν σε άλλα sites, τι ώρα ξυπνούσαν και πήγαιναν για ύπνο και «search requests». Οι περισσότεροι διαχειριστές ιστοσελίδων ήταν πολύ ευχαριστημένοι από αυτές τις πληροφορίες και πλήρωναν για αυτές θα πει ο Αντρέεφ σε σχετική συνέντευξή του.

Μαζί με τα χρήματα που αποκόμισε από αυτή την δραστηριότητα ήρθε και η επόμενη επιχειρηματική ιδέα. «Είχα μια ιδέα για το επόμενό μου project. Ονειρευόμουν για διαφημιστικά κεφάλαια. Ήξερα πως μπορώ να βγάλω χρήματα από διαφημίσεις και πως αν η αγορά θέλει κάτι που δεν παρέχει κανένας τότε κινήσε».

Η διαφημιστική εταιρεία ξεκίνησε και πάλι με έδρα την Μόσχα το 2002 πουλώντας διαφημίσεις με περιεχόμενο και λέξεις κλειδιά. «Ήταν σαν το Google AdWords αλλά το ξεκινήσαμε λίγο νωρίτερα» δήλωσε σχετικά.

«Ξεκινήσαμε τον Απρίλιο του 2002 και δέκα εβδομάδες αργότερα είχαμε αποσβέσει. Τον τρίτο μήνα επιστρέψαμε όσα κεφάλαια είχαν επενδυθεί. Είχαμε μεγάλη επιτυχία και έτσι έχοντας χρήματα ήταν εύκολο να μιλήσουμε με μεγάλους παίκτες. Μεγάλωσε σαν τρελό». Ως προς το SpyLog απλά έφυγε…

Δεν ζήτησε χρήματα για το μερίδιό του ποτέ.

Ο ερχομός του Mamba

Ο Αντρέεφ έφτιαξε με χρήματα που είχε αποκτήσει από το προηγούμενο εγχείρημά του μια ιστοσελίδα γνωριμιών το 2004. Το όνομα αυτής ήταν Mamba.

Η εταιρεία Finam είδε πως υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον επένδυσε 20 εκατομμύρια δολάρια το 2005 για το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών.

Η Mail.ru πήρε το μικρότερο μέρος των μετοχών. Ο Αντρέεφ είχε πουλήσει μια ραγδαία αναπτυσσόμενη και προσοδοφόρα εταιρεία χωρίς να διατηρήσει καμιά μετοχή για τον ίδιο.

«Περνάω από project σε project όταν έχω έμπνευση» δήλωσε σχετικά προσθέτοντας «Ήθελα την ελευθερία να κάνω ότι θέλω».

Ήξερε πως η περιορισμένη αγορά της Ρωσίας δεν μπορούσε να του δώσει τον ενθουσιασμό που αποζητούσε. Ήταν ώρα να επεκταθεί παγκόσμια, είχε έρθει η ώρα για το Badoo και τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία.

To «χόμπι» του

Από το 2005 ο Αντρέεφ ζει στο Λονδίνο δεν έχει παντρευτεί ακόμα σαν χόμπι τα Σαββατοκύριακα ορισμένες φορές μαγειρεύει μαζί με τον σεφ Olivier Limousin στο εστιατόριο των δύο αστέρων Michelin, L´Atelier de Joël Robuchon.

Διαβάζοντας κανείς για αυτόν διαπιστώνει πως του αρέσει να τρώει στα καλύτερα εστιατόρια μιας και η μεγάλη του αγάπη είναι το… φαγητό.

Σύμφωνα με το businessinsider, ο Αντρέεφ δεν τρώει στα εστιατόρια όπως όλος ο κόσμος. Δεν φτάνει, διαβάζει το μενού, παραγγέλνει το φαγητό που θέλει και ένα κρασί και μετά χαλαρώνει. Αντίθετα προτιμά να παίρνει τηλέφωνο από πριν φτάσει ώστε το φαγητό του να είναι έτοιμο την ώρα που θα ανοίγει την πόρτα

«Το εστιατόριο Robuchon, L´Atelier, είναι δίπλα στο γραφείο» δηλώνει ο Αντρέεφ προσθέτοντας «συνήθιζα να έρχομαι κάθε μέρα για μεσημεριανό».

«Πριν φτάσω θα καλέσω λέγοντας “θα είμαι σε πέντε λεπτά” ώστε  να κάνουν μια προετοιμασία. Είναι ένα γαστρονομικό εστιατόριο και έχει 5,6,7,8 διαφορετικά μενού. Έφαγα τόσο γρήγορα μια μέρα που έκανα παγκόσμιο ρεκόρ: 12 λεπτά. Οι κυρίες στην υποδοχή γελούσαν λέγοντας “γρηγορότερα από τα McDonald´s!”».

news.gr