Πώς θα χειριστείτε το σκάλισμα της μύτης του παιδιού

  • Πέμπτη, 7 Φεβρουάριος 2019 08:41
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Αντιαισθητική η εικόνα ενός παιδιού, που συνηθίζει να προβαίνει σε… ανασκαφές στη μύτη του, δεν είναι πάντα μια χειρονομία που δεν είναι απλά όμορφη ή ένας τρόπος για να αντιμετωπίσει το παιδί τυχόν στρες ή βαρεμάρα, που το διακατέχουν. Ενίοτε κρύβει ένα πρόβλημα υγείας, και αυτό είναι που οφείλει να ξεκαθαρίσει ο γονέας πριν λάβει άλλα μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτή την κακή συνήθεια.

Οπότε πριν μπείτε στη διαδικασία να δείτε πως θα βοηθήσετε το παιδί να σταματήσει την εν λόγω συνήθεια, εξετάστε τι συμβαίνει, ρωτώντας το αν το ενοχλεί κάτι. Πλησιάστε και μυρίστε τα ρουθούνια του. Αν μυρίζουν άσχημα ίσως κάτι έχει σφηνωθεί εκεί μέσα και έχει προκαλέσει μόλυνση. Τότε είναι που πρέπει να επισκεφθείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο άμεσα.

Ρωτήστε το αν θέλει να του καθαρίσετε εσείς τη μυτούλα. Με λίγο χαρτί ή ακόμη καλύτερα με πλύσεις ορού, ίσως το ανακουφίσετε.

Αν καταλήξετε ότι το κάνει απλά από συνήθεια ή απλά επειδή βαριέται, μην το επιπλήξετε. Κρατήστε την ψυχραιμία σας, γιατί αν το κάνετε ζήτημα, απλώς θα παρατείνετε το πρόβλημα. Παράλληλα προσπαθήστε να το απασχολήσετε, ώστε να σταματήσει να σκαλίζει τη μύτη του. Αν βρει να κάνει κάτι με τα χέρια, όπως ζωγραφική ή παζλ, θα σταματήσει να ασχολείται με τα ρουθούνια του.

Επ’ ουδενί να μην προσβάλλετε το παιδί μπροστά σε άλλους.

Ανάλογα με την ηλικία του μιλήστε του και εξηγήστε του τους λόγους για τους οποίους πρέπει να κόψει αυτή την συνήθεια, που κάνει άσχημη εντύπωση σε όποιον τη βλέπει, για την οποία μπορεί να το κοροϊδέψουν κ.ο.κ..

Όταν του μιλήσετε, αποφύγετε φράσεις τύπου «μην κάνεις σαν μωρό». Δώστε του να καταλάβει ότι κατανοείτε το πόσο δύσκολο είναι να κόψει τη συνήθεια και ότι είστε διατεθειμένη να το βοηθήσετε.

Αν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε την κατάσταση, συμβουλευτείτε έναν ειδικό γιατρό, που θα σας κατευθύνει καλύτερα.

imommu.gr