Αυτές οι τοξικές μας φίλες, πόσο επικίνδυνες είναι;

  • Τρίτη, 5 Φεβρουάριος 2019 15:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Οι τοξικοί άνθρωποι, «δηλητηριάζουν» τους γύρω τους αργά αλλά σταθερά. Και η απομάκρυνση από αυτούς αποτελεί την καλύτερη προστασία όχι μόνο για την ψυχολογία αλλά και για την υγεία Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η καθηγήτρια Jessica Chiang, επικεφαλής της έρευνας του UCLA, το ανθρώπινο σώμα παράγει περισσότερες φλεγμονώδεις πρωτεΐνες αν συναναστρεφόμαστε με τοξικούς φίλους. Και η μόνη λύση είναι να διακόψουμε οποιαδήποτε σχέση μαζί τους.

Αν δεν μπορούμε να τους απομακρύνουμε τότε πρέπει να εξασκηθούμε έτσι ώστε να μη μας επηρεάζουν. Να μην καταναλώνουμε όλη μας την ενέργεια προσπαθώντας να τους βοηθήσουμε ή να τους αλλάξουμε, απλούστατα γιατί οι ίδιοι δε θέλουν να βοηθηθούν! Δείτε σύμφωνα με την δόκτωρ Chiang ποια είναι τα πιο επικίνδυνα είδη των τοξικών φιλενάδων μας. Και εξαφανίστε τα από δίπλα σας

Η χειριστική φίλη Αποτελεί αληθινό «εξπέρ» σε τακτικές χειραγώγησης. Είναι εκείνη η φίλη που είναι σε θέση να καταλάβει αμέσως ποια είναι τα «κουμπιά» σας, και να πάρουν με μεγάλη ευκολία από εσάς αυτό που θέλουν. Μπορεί μέσω της κλάψας ή της κολακείας να σας υποχρεώσει να κάνετε πράγματα για εκείνους που δεν θέλετε, μια που έτσι κι αλλιώς ο κόσμος επικεντρώνεται γύρω από τις ανάγκες τους και τις προτεραιότητές τους.

Η ναρκισσίστρια Για εκείνη το μόνο που έχει σημασία είναι ο εαυτός της. Δεν ρωτάει ποτέ τι κάνετε και μιλάει μόνο για τις δικές της ανάγκες αφήνοντας τις ανάγκες σας πάντα ανεκπλήρωτες . Είναι πολύ επικίνδυνη γιατί σας ρουφάει μεγάλη ενέργεια με το να ασχολείστε συνέχεια μαζί του.

Η μίζερη Είναι εκείνη που βλέπει τη ζωή μόνο αρνητικά.. Αν της πείτε ότι είναι μια όμορφη μέρα, θα σας πει ότι σε λίγο θα βρέξει. Αν της πείτε για τις καλές επιδόσεις σας στη δουλειά θα σας πει ότι στο τέλος θα αποτύχετε. Είναι ένα πολύ επικίνδυνο είδος γιατί σας κλέβει τη χαρά, σας επηρεάζει αρνητικά και σε στιγμές που νιώθετε συναισθηματικά ευάλωτες και γενικότερα σας καταρρακώνει συναισθηματικά.

Η επικριτική Ότι εσείς θεωρείτε χαριτωμένο, εκείνη θα το χαρακτηρίσει ως ιδιόμορφο. Αν φτιάξετε ένα φαγητό, είναι ο πρώτη που θα παρατηρήσει ότι «κάτι του λείπει», ή πως η δική του παραλλαγή είναι η καλύτερη. Γενικώς έχει άποψη για τα πάντα, τα οποία πάντα συνήθως του πέφτουν πολύ λίγα, ή πολύ κακόγουστα ή πολύ «λάθος». Απομακρύνετές την άμεσα. Κανένας άνθρωπος δεν χρειάζεται κάποιον που συνεχώς τον κρίνει. Και ούτε το αξίζει. Ούτε βέβαια μια φίλη που να «ροκανίζει» τον αυτοσεβασμό μας και την πίστη στον εαυτό μας. Αυτοί οι άνθρωποι , μας κρατούν πίσω και μας απαγορεύουν ακόμη και να ονειρευτούμε.

Η υποκρίτρια Είναι αυτή η φίλη που θα σου πει πόσο όμορφη είσαι, όταν θα έχεις πάρει πέντε κιλά. Και εκείνη που την εμπιστευθήκατε και χρησιμοποιεί το μυστικό σας εναντίον σας. Ή ίσως, η κολλητή σας που λέει υποτιμητικό πράγματα για εσάς, αλλά μόνον πίσω από την πλάτη σας. Απομακρύνετέ την άμεσα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμία αίσθηση των ορίων και δεν σέβονται τα συναισθήματά σας, ούτε την ιδιωτική σας ζωής. Γι’ αυτό και είναι απόλυτα επικίνδυνοι!

marieclaire.gr