Αδυνάτισμα χωρίς δίαιτα: Γιατί πρέπει να μετράτε τις… μπουκιές σας


Αν θέλετε να χάσετε βάρος χωρίς να κάνετε συγκεκριμένη δίαιτα, ίσως πρέπει να αρχίσετε να μετράτε τις μπουκιές σας.

Αν σας ενδιαφέρει το αδυνάτισμα χωρίς δίαιτα, είναι πιθανό να προσπαθείτε να μασάτε περισσότερο το φαγητό σας ή να μετράτε τις θερμίδες σας. Αμερικανοί επιστήμονες, όμως, υποστηρίζουν ότι ίσως είναι καλύτερα να αρχίσετε να μετράτε τις... μπουκιές σας.

Ο καθηγητής Ψυχολογίας Eric Muth, από το Πανεπιστήμιο Clemson,  στη Νότιο Καρολίνα, ενθαρρύνει εδώ και μια δεκαετία τους ασθενείς του με πρόβλημα βάρους να υπολογίσουν πόσες μπουκιές πρέπει να κάνουν σε μία ημέρα για να το βελτιώσουν.

Ο ίδιος φροντίζει να τρώει 20 μπουκιές φαγητό το πρωί, 20 το μεσημέρι και 40 το βράδυ. Πολύ σπάνια και σε ειδικές περιστάσεις επιτρέπει στον εαυτό του να φθάσει τις 100 σε μία ημέρα.

«Το να μετράς τις θερμίδες σου είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτό και αποτυγχάνει μακροπρόθεσμα ως μέθοδος αδυνατίσματος», λέει. «Αν όμως μετράμε τις μπουκιές μας, είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί».

Για ευνόητους λόγους, η μέτρηση αυτή παρουσιάζει διαφορά από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνεχίζει. Γιατί; Μα επειδή έχουν διαφορετικού μεγέθους στόμα και δεν τρώμε όλοι τα ίδια φαγητά. Επομένως και οι μπουκιές μας διαφέρουν ως προς το μέγεθός τους.

Αδυνάτισμα χωρίς δίαιτα

Σε κάθε περίπτωση, για να επιτύχει κάποιος αδυνάτισμα χωρίς δίαιτα πρέπει πρώτα να μετρήσει πόσες μπουκιές κάνει καθημερινά και ύστερα να αρχίσει να τις μειώνει.

Σημασία έχει επίσης το μέγεθός τους. Ο Dr. Muth υπολογίζει ότι οι άνδρες καταναλώνουν κατά μέσον όρο 17 θερμίδες σε κάθε μπουκιά, ενώ οι γυναίκες 11 θερμίδες.

Θεωρητικά, λοιπόν, αν ένα άτομο μειώσει κατά 10 τον ημερήσιο αριθμό των μπουκιών του, θα οδηγηθεί σε απώλεια 1 κιλού σε έναν μήνα. Αν θέλει να χάνει με ταχύτερο ρυθμό, θα πρέπει να τις μειώσει περισσότερο.

Τη θεωρία αυτή εξέτασαν πριν από λίγα χρόνια επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Brigham Young, στην Γιούτα. Σε μελέτη με 41 εθελοντές διαπίστωσαν πως όσοι μείωσαν τις μπουκιές τους κατά 20-30% σε κάθε γεύμα και σνακ, έχαναν κατά μέσον όρο μισό κιλό την εβδομάδα.

Μάλιστα με αυτό τον τρόπο μείωναν και το ποσοστό σωματικού λίπους, επομένως έχαναν με σωστό τρόπο βάρος.

Τι να κάνετε

Για να δημιουργήσετε έναν ρεαλιστικό, ατομικό στόχο σε αριθμό μπουκιών, πρέπει πρώτα να μάθετε πόσες κάνετε κάθε μέρα.

Αρχίστε λοιπόν να καταγράφετε αναλυτικά κάθε μπουκιά που τρώτε σε κύριο γεύμα ή σνακ, δίχως να αλλάξετε το παραμικρό στις διατροφικές συνήθειές σας. Ακόμα και ένα σοκολατάκι να τσιμπολογήσετε, σημειώστε το ως μπουκιά.

Έπειτα από μία εβδομάδα, κοιτάξτε τις ημερήσιες εγγραφές σας. Δείτε που το έχετε παρακάνει και αρχίστε να μειώνετε τις μπουκιές σας.

Οι ειδικοί λένε ότι μετρώντας τις μπουκιές μας είναι πιθανότερο να αδυνατίσουμε διότι άθελά μας αποφεύγουμε το αφηρημένο φαγητό. Επιπλέον, το μέτρημα αυτό είναι πολύ πιο εύκολο από το μέτρημα των θερμίδων. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι μην αλλάξετε το μέγεθος κάθε μπουκιάς, σε μία ασύνειδη προσπάθεια να διατηρήσετε τις θερμίδες που ως τώρα τρώγατε.

Και αν δυσκολεύεστε στη μέτρηση, ο Dr. Muth και ο συνεργάτης του Dr. Adam Hoover, επίσης καθηγητής στο Clemson, επινόησαν μία φορητή τεχνολογία που μετρά τις μπουκιές σας για εσάς.

Η τεχνολογία λέγεται BiteCounter και σας ενημερώνει όταν φθάνετε στο όριο που έχετε θέσει για να αδυνατίσετε.