O σωστός χρόνος για να μαγειρευτεί κάθε φαγητό στη χύτρα ταχύτητας

  • Τετάρτη, 30 Ιανουάριος 2019 08:53
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Πάντα ψάχνουμε τρόπους να μαγειρεύουμε το φαγητό μας με γευστικό αλλά και υγιεινό τρόπο.

Παράλληλα, θέλουμε να το μαγειρέψουμε εύκολα και γρήγορα.

Αυτό ακριβώς κάνει και η χύτρα ταχύτητας, με μαγείρεμα στον ατμό υπό πίεση.

Η χύτρα είναι πολλά χρόνια στην ζωή μας, ήδη από την παιδική μας ηλικία, όταν μας μαγείρευε η μητέρα μας.

Σχεδόν όλα τα φαγητά μπορούν να μαγειρευτούν στην χύτρα, αλλά το καθένα θέλει τον δικό του χρόνο.

Αυτό είναι και ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε, στην προσπάθεια μας να φτιάξουμε ένα ωραίο και λαχταριστό πιάτο.

Για παράδειγμα, τα λαχανικά θέλουν λιγότερο χρόνο από τα κρεατικά.

Ας δούμε τις σημαντικότερες τροφές και πόσο χρόνο χρειάζονται για να μαγειρευτούν στην χύτρα ταχύτητας, όπως το διαβάσαμε στο coozina.gr:

Λαχανικά-όσπρια: Το μπρόκολο χρειάζεται 2-5 λεπτά, οι πατάτες 5-7 λεπτά, οι φακές 7-8 λεπτά ενώ τα ρεβίθια 9-14 λεπτά. Τα πράσινα φασόλια 2-3 λεπτά ενώ τα άσπρα ξερά φασόλια 6-8 λεπτά.

Κρέατα-πουλερικά: Τα 700 γρ. μοσχάρι σε κομματάκια χρειάζονται 10-15 λεπτά, τα κεφτεδάκια μοσχαρίσια 450-900 γρ. 4-9 λεπτά, το κοτόπουλο στήθος με κόκαλο 1-1/2 κιλό θέλει 8-10 λεπτά, το ολόκληρο κοτόπουλο 1-1/2 κιλό θέλει 20-30 λεπτά, κοτόπουλο σε κυβάκια 5 λεπτά, χοιρινό σε κυβάκια 20-25 λεπτά, αρνί μπούτι 35-40 λεπτά.

Θαλασσινά: Ψάρι ολόκληρο 5-6 λεπτά, ψάρι φιλέτο 2-3 λεπτά, γαρίδες1-2 λεπτά, αστακός 700-900  γρ. 2-3 λεπτά.

Τώρα ξέρεις πόσο χρόνο χρειάζεται κάθε φαγητό για να βράσει και να μαγειρευτεί σωστά στην χύτρα ταχύτητας.

bovary.gr