Πότε να ερωτευτείτε και πότε θα έχετε ευκαιρία να πλουτίσετε -Η σωστή στιγμή μέσα στο 2019

  • Δευτέρα, 21 Ιανουάριος 2019 09:30
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Ποια είναι η καλύτερη περίοδος για να ερωτευτείτε; Πότε μπορείτε να βγάλετε περισσότερα χρήματα; Μην αναζητάτε την απάντηση μόνο στα ζώδια αλλά και στην επιστήμη!

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν πως υπάρχει ένα εποχιακό πρότυπο για τις διαθέσεις, τα συναισθήματά μας και ακόμη και τις γνωστικές μας δυνάμεις, με κορυφές και καμπύλες σε διάφορους μήνες. «Νομίζω πως έχουμε την τάση να υποτιμούμε το πόσο πάμε σύμφωνα με την εποχή» λέει ο Δρ Τζιλς Βαντερβέιλ, η έρευνα του οποίου διαπίστωσε ότι είμαστε πραγματικά πιο έξυπνοι το φθινόπωρο.

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει «κυτταρικά ημερολόγια» στους εγκεφάλους των θηλαστικών που ενεργοποιούν και κινούν το εποχιακό ρολόι του σώματός τους και τους λένε πότε να ζευγαρώσουν ή να αναπαραχθούν, ανάλογα με τα επίπεδα της μελατονίνης. Αυτή είναι ο ορμόνη που παράγουμε ανάλογα με το πόσο φως της ημέρας υπάρχει.

Μια πρόσφατη μελέτη υποστήριξε ακόμη πως και οι εγκέφαλοι των ενήλικων μεγαλύτερης ηλικίας εργάζονται πολύ καλύτερα προς τα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου από ότι κάποιον νεότερο.

«Μπορεί αυτό να οφείλεται σε αλλαγές σε αυτό που κάνουμε ή στα φαγητά που καταναλώνουμε σε διαφορετικές εποχές; Θα μπορούσαν να είναι λόγω αλλαγών σε ορμόνες και βιοχημικά του εγκεφάλου ή στα επίπεδα του φωτός ή της βιταμίνης D; Δεν γνωρίζουμε ακόμη, αλλά είναι ενδιαφέρον» λέει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Άντριου Λιμ, του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε ανάλογα με τον μήνα, ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα;

Ιανουάριος
Μπορεί να υποθέτουμε ότι είμαστε πιο ζοφεροί τον Ιανουάριο, αλλά οι μελέτες έχουν επανειλημμένα αποτύχει να βρουν στοιχεία για αυτή την φανταστική χειμωνιάτικη θλίψη στην πλειοψηφία του πληθυσμού.

Είναι πραγματικά ένας πολύ καλός χρόνος για να κάνουμε μια νέα αρχή: οι εγκέφαλοί μας είναι πιο δημιουργικοί και καινοτόμοι στον κρύο καιρό, σύμφωνα με μια μελέτη των ΗΠΑ, ενώ είμαστε και πιο ξεκούραστοι.

Και ο Ιανουάριος είναι πραγματικά ένας πολύ καλός μήνας για στόχους, γιατί, δεδομένου ότι είναι ο πρώτος μήνας του έτους, είναι αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν «χρονικό ορόσημο», επομένως το κίνητρό μας για αλλαγή είναι υψηλό.

Καλή περίοδος για να: θέσετε έναν και μόνο, μικρό στόχο και να μείνετε σε αυτός, καθώς χρειάζονται τουλάχιστον 28 ημέρες για να υιοθετήσετε μια νέα συνήθεια.

Φεβρουάριος
Παραδοσιακά, ο πιο κρύος μήνας, είναι η ιδανική περίοδος για να λύσετε δύσκολα διλήμματα.

Γιατί; Οι έρευνες δείχνουν πως ο εγκέφαλος δουλεύει καλύτερα τη σύνθετη σκέψη όταν έξω έχει κρύο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως δεν καταναλώνει τόσο μεγάλο μέρος των προμηθειών γλυκόζης, επομένως έχει απομείνει ενέργεια για να σκεφτεί πιο βαθιά, κατέληξαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, που ζήτησαν από εθελοντές να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο πολύπλοκα τιμολόγια κινητής τηλεφωνίας σε κρύο και ζεστό περιβάλλον. Οι εθελοντές του χειμώνα βρήκαν την σωστή απάντηση σε μακράν μεγαλύτερο ποσοστό.

Καλή περίοδος για να: διαχειριστείτε θέματα με χρήματα, όπως το να αλλάξετε τράπεζα ή να αντιμετωπίσετε τους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας που έχετε αναβάλει για τόσο πολύ καιρό.

Μάρτιος
Μπορεί να πιστεύεται ότι θα είστε πιο ευτυχισμένοι τώρα που μπαίνει η άνοιξη, αλλά συμβαίνει το αντίθετο: Ο Μάρτιος είναι πραγματικά ο πιο δυστυχισμένος μήνας. Η έρευνα δείχνει σταθερά ότι η θλίψη και η κόπωση βρίσκονται τώρα στα υψηλότερα επίπεδα (είναι επίσης ο μήνας αιχμής για αυτοκτονίες).

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως τα επίπεδα της βιταμίνης D από την ηλιακή ακτινοβολία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο μετά τον χειμώνα ή πως άλλα χημικά, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη είναι επίσης χαμηλά.

Την ίδια ώρα, επηρεάζεται και ο εγκέφαλός μας: όταν η ομάδα του Βαντερβέιλ στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο σάρωσε τον εγκέφαλο των εθελοντών που εκτελούσαν πολύπλοκες εργασίες μνήμης, ο εγκέφαλός τους ήταν λιγότερο ενεργός και τα αποτελέσματα ήταν χειρότερα τον Μάρτιο.

Καλή περίοδος για να: δοκιμάσετε το τσάι Matcha, το οποίο περιέχει το αμινοξύ L-theanine, που πιστεύεται ότι ενεργοποιεί την περιοχή λήψης αποφάσεων του εγκεφάλου, τον προ-μετωπιαίο φλοιό.

Απρίλιος

Νιώθετε πως θα πρέπει να είναι ένας πιο αισιόδοξος μήνας, με τις ημέρες να μεγαλώνουν και το καλοκαίρι στον ορίζονται, αλλά για άλλη μία φορά η επιστήμη μας διαψεύδει. Σύμφωνα με μια μελέτη 8 εκατομμυρίων tweets σε διάστημα 4 χρόνων στο Ηνωμένο Βασίλειο, το άγχος αυξάνεται τον Απρίλιο - και είναι επίσης ο μήνας που αγοράζουμε τα περισσότερα φάρμακα για την καταπολέμηση του στρες.

«Μια υπόθεση είναι πως η άνοιξη είναι η εποχή που ο ρυθμός αλλαγής του ηλιακού φωτός είναι ο ταχύτερος- ίσως αυτό παρεμβαίνει στους κιρκαδικου μας ρυθμούς, προκαλώντας μας άγχος» λέει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Φάμπον Τζογκανγκ στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Μια μελέτη των συνηθειών των ανθρώπων στο Google έδειξε πως η 23η Απριλίου είναι η ημεα με την μέγιστη δυστυχία.

Καλή περίοδος για να: απολαύσετε φαγητά με κάρι που περιέχουν κουρκουμά, ένα μπαχαρικό με αποδεδειγμένη δράση κατά του άγχους.

Μάιος
Η διάθεσή μας φτιάχνει. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πιθανότατα οφείλετε στις μεγαλυερες ημέρες και το αυξημένο ηλιακό φως, το οποίο επιτρέπει στο σώμα μας να παράγει βιταμίνη D, η οποία έχει αντικαταθλιπτική δράση, και σεροτονίνη, η χημική ουσία που συνδέεται με την ευτυχία, την ηρεμία και την εγρήγορση.

Μια ενδιαφέρουσα μελέτης της κοινότητας των Άμις στην Πενσυλβάνια, που εργάζονται με την γη και δεν χρησιμοποιούν τεχνητό φως και επομένως εξακολουθούν να εναρμονίζονται με τις εποχές, δείχνει πως η διάθεσή τους ήταν πολύ καλύτερη των Μάιο.

Καλή περίοδος για να: αφιερώσετε 15 λεπτά από το βράδυ σας για να εκτιμήσετε τα καλά σημεία της ημέρας και να απολαύσετε τα θετικά συναισθήματα που νιώσατε, τα οποία θα ενισχύσουν την καλή σας διάθεση.

Ιούνιος
Το μυαλό μας φαίνεται να δίνει μεγάλη προσοχή αυτό το μήνα, πιθανώς λόγω των υψηλών επιπέδων σεροτονίνης που μας κάνουν να είμαστε σε εγρήγορση αλλά και ήρεμοι.

Όταν οι εθελοντές στη βελγική μελέτη κλήθηκαν να καταγράψουν τους χρόνους αντίδρασης και των επιπέδων συγκέντρωσης σε τεστ, σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις γύρω στις 21 Ιουνίου.

Καλή περίοδος για να: βελτιώσετε ακόμα περισσότερο την συγκέντρωσή σας. Επιλέξτε μία κούπα με μια φωτογραφία επάνω της και στη συνέχεια εστιάστε την προσοχή σας σε αυτήν για δύο λεπτά. Ανεβάστε το στα 5 λεπτά, αν καταφέρετε να το κάνετε για δύο λεπτά. Έτσι εκπαιδεύετε την προσοχή σας στην δημιουργία αποτελεσματικών οδών στον εγκέφαλο.

Ιούλιος

Δεν είναι μόνο η προοπτική των διακοπών που μας χαλαρώνει το καλοκαίρι. Μελέτες δείχνουν πως τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους, είναι στο χαμηλότερο επίπεδο τους τώρα, γεγονός που μπορεί να βοηθά στη βελτίωση της διάθεσής μας.

Αυτό, σε συνδυασμό με τα πολύ υψηλά επίπεδα σεροτονίνης, σημαίνει πως ο Ιούλιος είναι ένας πολύ καλός μήνας για χαλάρωση.

Καλή περίοδος για να: περάσετε χρόνο με τους φίλους και να αυξήσετε το κοινωνικό σας δίκτυο. Μια μελέτη πέρυσι (σε ποντίκια βέβαια), έδειξε πως μια θετική κοινωνική αλληλεπίδραση προκάλεσε την απελευθέρωση της ορμόνης οξυτοκίνης, που ενίσχυσε την σεροτονίνη και οδήγησε στην αναζήτηση φίλων.

Αύγουστος
Μπορεί να μην το καταλαβαίνετε τις ζεστές, οκνές ημέρες του Αυγούστου, αλλά ο εγκέφαλος πλησιάζει την κορυφή της ετήσιας απόδοσής του, Οι μελέτες δείχνουν πως στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθνιοπώρου, είμαστε καλύτεροι σε θέματα που απαιτούν «μεγαλύτερη» σκέψη. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί, αλλά θα μπορούσε να έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, όπου ο εγκέφαλος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός την περίοδο της συγκομιδής.

Καλή περίοδος για να: μάθετε μια νέα δεξιότητα καθώς ο εγκέφαλός σας είναι πιο δεκτικός. Οι ηλικιωμένοι που έμαθαν κωδικοποίηση υπολογιστή και ψηφιακή φωτογραφία είχαν βελτιωμένη μνήμη έναν χρόνο μετά.

Σεπτέμβριος
Υπάρχει ένας λόγος που νιώθουμε γεμάτοι ενέργεια και ικανοί στην αρχή του φθινοπώρου: έρευνα δείχνει πως είμαστε καλύτεροι στην εργασία μας γύρω από την φθινοπωρινή ισημερία στις 21 Σεπτεμβρίου.

Καλή περίοδος για να: κάνετε μια εργασία που έχετε αναβάλει εδώ και πολύ καιρό ή να δημιουργήσετε λίστες για τα έργα που θέλετε να ολοκληρώσετε μέχρι το τέλος του έτους.

Οκτώβριος

Οι μελέτες δείχνουν πως οι περισσότεροι άνθρωποι αλλάζουν το στάτους τους στο διαδίκτυο σε «είμαι σε σχέση» τώρα από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου και πως μπορεί να υπάρχουν βιολογικοί λόγοι καθώς και η πρακτική επιθυμία να θέλουν να αγκαλιάσουν κάποιον στα μακρά και κρύα βράδια. Οι μελέτες δείχνουν πως από την φύση μας αυτή την περίοδο, θέλουμε να είμαστε με άλλους για προστασία και συντροφικότητα.

Καλή περίοδος για να: εγγραφείτε σε κάποιο σάιτ γνωριμιών αν δεν έχετε σύντροφο.

Νοέμβριος
Δεν θα έπρεπε κανονικά να χάνουμε περισσότερο βάρος κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών όπου η διατροφή είναι θεωρητικά πιο ελαφριά και που είμαστε πιο ενεργοί;

Όχι, σύμφωνα με μια έρευνα, που λέει πως ο υγρός, κρύος καιρός είναι η καλύτερη εποχή για να κάνουμε δίαιτα. Μια περσινή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, έδειξαν πως όσο πιο πολύ βρέχει και φυσά, τόσο περισσότερο βάρος χάνουν οι άνθρωποι.

Ναι, καίμετε περισσότερες θερμίδες τον χειμώνα προκειμένου να μείνουμε ζεστοί, αλλά οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν πως η απώλεια βάρους σχετίζεται με την βροχή και τον άνεμο.

Καλή περίοδος για να: βγείτε για τρέξιμο μετά από βροχή – θα κάψετε περισσότερες θερμίδες αν τρέχετε σε έναν λασπωμένο δρόμο παρά σε έναν κανονικό.

Δεκέμβριος
Είναι η εποχή που ο εγκέφαλός μας είναι λιγότερο επιφυλακτικός και λιγότερο ικανός να συγκεντρωθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα – πιθανότατα επειδή οι μικρές ημέρες σημαίνουν πως δεν είμαστε εκτεθειμένοι σε πολύ φως. Τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, είναι υψηλότερα το χειμώνα.
 

Επίσης, ο Δεκέμβριος είναι ο πιο συνηθισμένος μήνας για χωρισμούς, σύμφωνα με την ανάλυση της κατάστασης εκατομμυρίων ανθρώπων στο Facebook. Και οι δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα είναι οι πιο σύνηθες.

Καλή περίοδος για να: αγκαλιάσετε κάποιον. Οι αγκαλιές αυξάνουν τα επίπεδα της οξυτοκίνης, την ορμόνης της αγάπης, και μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης.



Πηγή:  | iefimerida.gr