Το σπανάκι και οι ευεργετικές του ιδιότητες

Το σπανάκι είναι ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, που περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών. μπορεί να καταναλωθεί ωμό σε σαλάτες και σάντουιτς ή μαγειρεμένο σε διάφορα φαγητά. Ανήκει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Αρχικά, το σπανάκι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών και την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και βιταμίνης Κ, που συμμετέχει στη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα συμβάλλει στην προστασία της υγείας των οστών. Από την άλλη, περιέχει υψηλά ποσά φυλλικού οξέος, μαγνησίου, καλίου και φυτικών ινών, καθώς και βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, φώσφορο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο.

Ακόμη, ιδιαίτερα υψηλή είναι και η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά συστατικά και ειδικότερα φλαβονοειδή και καροτενοειδή, που εξουδετερώνουν τις «επικίνδυνες» ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και ορισμένες εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού συστήματος.

Αξίζει να αναφερθεί, πως αν και το σπανάκι περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου και σιδήρου, εν τούτοις η βιοδιαθεσιμότητά τους είναι χαμηλή, με αποτέλεσμα να μη μπορεί ο οργανισμός να τα απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό. Τέλος, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του εν λόγω λαχανικού είναι και η υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά οξέα, συστατικά που συμβάλλουν στο σχηματισμό νεφρόλιθων και κρυστάλλων ουρικού οξέος και συνεπώς θα ήταν καλό να μην υπερκαταναλώνονται από άτομα που έχουν ιστορικό νεφρολιθίασης ή πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα.

Πηγή: neadiatrofis.gr