Τάρτα με αγκινάρες και γραβιέρα

  • Κυριακή, 20 Ιανουάριος 2019 09:44
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Υλικά για 4 άτομα

Για τη ζύμη

1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κούπα βούτυρο
½ κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές γεμάτες χυμό λεμονιού
1 κουτάλι της σούπας νερό
ξύσμα από ένα λεμόνι

Για τη γέμιση

10 καθαρισμένες, μισοβρασμένες αγκινάρες
1 κρεμμύδι ξερό σε λεπτές φέτες
10 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πράσο (χωρίς τα πολύ πράσινα)
1 ματσάκι μάραθο (ή άνηθο)
4 αβγά
½ κούπα κρέμα γάλακτος ελαφριά
2 κούπες τριμμένη γραβιέρα ή οποιοδήποτε άλλο τυρί
λίγη γραβιέρα για το πασπάλισμα
αλάτι
πιπέρι
λίγο μπαχάρι

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Τρίψτε το βούτυρο με το αλεύρι, προσθέστε το αλάτι, τον χυμό του λεμονιού, το νερό και το ξύσμα.
Ζυμώστε με τα δάχτυλα να ενωθούν τα υλικά κι αποφύγετε το υπερβολικό ζύμωμα (η ζύμη δεν πρέπει να γίνει λεία).
Ανοίξτε τη ζύμη σαν σε φύλλο, ανάμεσα σε δύο μεμβράνες ή σε λαδόκολλες και προσαρμόστε το σε μια ταρτιέρα. Φροντίστε να καλύψετε και τα πλαϊνά.

Για τη γέμιση

Βάλτε στο τηγάνι λίγο λάδι και προσθέστε το λεπτοκομμένο ξερό κρεμμύδι με λίγο αλάτι, μέχρι να μαραθεί στη φωτιά.
Στη συνέχεια ρίξτε το πράσο και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
Αλατοπιπερώστε και προσθέστε το μπαχάρι. Όταν μαραθούν όλα αυτά και πιούν τα υγρά τους, κατεβάστε απ’ τη φωτιά και προσθέστε ψιλοκομμένο το μάραθο.
Στο μεταξύ χτυπήστε τα αβγά με το πιρούνι για λίγο, ενώστε τα με την κρέμα γάλακτος και βάλτε τα τυριά.
Αυτό το μίγμα ανακατέψτε το με το άλλο που έχετε στο τηγάνι.
Ωστόσο, έχετε καθαρίσει και μισοβράσει τις αγκινάρες.
Τις στραγγίζετε, τις κόβετε στη μέση και, αφού τις στρώσετε πάνω στη ζύμη, καλύψτε τες με το μίγμα που έχετε ήδη ετοιμάσει.
Αν οι αγκινάρες είναι μεγάλες, θα χρειαστείτε λιγότερες από 10. Κι αν έχετε μόνο πάτους από αγκινάρες, δεν χρειάζεται να τις κόψετε.
Πασπαλίστε με λίγο τυρί και ψήστε γύρω στα 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

newsbeast