Λεμονόπιτα η τέλεια

  • Κυριακή, 20 Ιανουάριος 2019 17:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Μια υπέροχη, λαχταριστή λεμονόπιτα με τραγανή, μπισκοτένια βάση, ανάλαφρη κρεμώδη, λεμονάτη κρέμα γέμισηςιδανικό για επιδόρπιο και όχι μόνο. Μια εύκολη συνταγή για την απόλυτη λεμονόπιτα. Δοκιμάστε τη!!!           

Υλικά συνταγής

Για τη βάση: 
1 ½ φλ. τσαγιού (200 γρ.), θρυμματισμένα σε σκόνη μπισκότα τύπου πτι μπερ ή digestive
2 κ.σ. (25 γρ.) ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική 
7 κ.σ. (100 γρ.) βούτυρο, λιωμένο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού 
Για τη γέμιση:
3/4 φλ. τσαγιού ζαχαρούχο γάλα 
1/4 φλ. τσαγιού φρέσκο χυμό λεμονιού
2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
1 ½ φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά, κρύα
1 φλ. τσαγιού (110 γρ.) ζάχαρη άχνη
340 γρ. μαλακό τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
σταγόνες κίτρινου χρώματος ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη:
3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά, κρύα
1/2 φλ. τσαγιού (60 γρ.) ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
φέτες λεμονιού και φύλλο μέντας για γαρνίρισμα, προαιρετικά

Εκτέλεση συνταγής

Για τη βάση:  Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι ή ταρτιέρα με διάσταση βάσης 20 ή 22 εκ. περίπου. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 165 βαθμούς. Θρυμματίζετε σε σκόνη τα μπισκότα σε multi, τα μεταφέρετε σε μπολ, προσθέτετε, το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη και τα αναμιγνύετε ώστε να έχετε ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμο.
Αδειάζετε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψάκι και το στρώνετε ομοιόμορφα, πιέζοντάς το ελαφρώς στη βάση και τα τοιχώματά του. Το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 8-10 λ το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει τελείως. 
Για τη γέμιση: Σε άλλο μπολ ρίχνετε το ζαχαρούχο γάλα, το χυμό και ξύσμα λεμονιού τα αναμιγνύετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη. Σε άλλο καθαρό μπολ ρίχνετε τη κρύα κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάτε με καθαρό μίξερ χειρός, σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί που να “στέκεται”. 
Σε τρίτο μεγάλο μπολ βάζετε το τυρί και το χτυπάτε με το μίξερ σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει καλά. Ρίχνετε στο μπολ με το τυρί τη σαντιγί και ανακατεύετε με μια μαρίζ, με απαλές κυκλικές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως η σαντιγί.
Προσθέτετε στο μείγμα τυριού-σαντιγί το 1/3 το μείγματος λεμονιού-ζαχαρούχου και ανακατεύετε απαλά με τη μαρίζ να ενσωματωθεί. Στη συνέχεια προσθέτετε το υπόλοιπο μείγμα λεμονιού ζαχαρούχου και συνεχίζετε το απαλό ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνετε, προαιρετικά, τις κίτρινες σταγόνες ζαχαροπλαστικής και ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθούν και χρωματίσουν ομοιόμορφα το μείγμα. Αδειάζετε το μείγμα πάνω στη ψημένη βάση, ισιώνετε την επιφάνειά του και το βάζετε στο ψυγείο για 4-5 ώρες ή μέχρι να πήξει και σταθεροποιηθεί το μείγμα. 
Για την επικάλυψη με κρέμα λεμονιού: Σε ένα καθαρό μπολ βάζετε τα 4 πρώτα υλικά (κρέμα γάλακτος, ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα λεμονιού) και τα χτυπάτε με καθαρό μίξερ σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί που να στέκεται. Τη βάζετε σε σακούλα ή κορνέ ζαχαροπλαστικής και δημιουργείται ροζέτες περιμετρικά της λεμονόπιτας, τη γαρνίρετε με φέτες λεμονιού και με φύλλα μέντας, προαιρετικά και τη ξαναβάζετε στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρετε. 

sintayes.gr