Ηλεκτρική κουβέρτα: Οι κίνδυνοι στη χρήση της και πως να προφυλαχτείς

  • Τετάρτη, 16 Ιανουάριος 2019 18:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σπίτι

Οι ηλεκτρικές κουβέρτες μας κρατάνε ζεστές τις κρύες νύχτες του χειμώνα, αλλά δες τι μπορεί να κρύβουν.

Κατά τους χειμερινούς μήνες, πολλοί επιλέγουν μια άνετη και ζεστή ηλεκτρική κουβέρτα για να τους κρατάει συντροφιά τις κρύες νύχτες του χειμώνα. 

Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι της χρήσης μιας ηλεκτρικής κουβέρτας και πώς μπορείς να τους μειώσεις;

Ηλεκτρομαγνητικά πεδία

Γύρω από κάθε αντικείμενο που χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό δημιουργείται ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Το ίδιο ισχύει και για τις ηλεκτρικές κουβέρτες. Παρόλο που παράγουν ιδιαίτερα χαμηλή συχνότητα, η παρατεταμένη έκθεση σε αυτά τα πεδία μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιδράσεις για την υγεία, όπως δερματικά προβλήματα. Επίσης, στις έγκυες γυναίκες, λόγω της πολύ κοντινής επαφής με το σώμα τα πεδία αυτά μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στα έμβρυα.

Υπερθέρμανση

Η υπερθέρμανση του σώματος από τη χρήση της ηλεκτρικής κουβέρτας είναι ένας κίνδυνος ιδιαίτερα για όσους έχουν διαβήτη και άλλες ιατρικές παθήσεις. Ένας άνθρωπος με διαβήτη ενδεχομένως να μην μπορεί να αναγνωρίσει πόσο ζεστή είναι μια ηλεκτρική κουβέρτα και αυτό με τη σειρά του να προκαλέσει σε ακραίες περιπτώσεις εγκαύματα. Το ίδιο ισχύει και για τις εγκύους, καθώς η μεγάλη θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο έμβρυο.

Κίνδυνος φωτιάς

Το ηλεκτρικό καλώδιο που συνδέεται με την ηλεκτρική κουβέρτα μπορεί να βραχυκυκλώσει αν φθαρεί. Μην τοποθετείς το καλώδιο μεταξύ του στρώματος και του κρεβατιού, γιατί όταν καλύπτεται αυξάνεται η θερμοκρασία του με κίνδυνο να αυξηθούν οι πιθανότητες βραχυκυκλώματος και φωτιάς.

womehomly.gr

Αφηστε καποιο σχολιο