Ντοματόσουπα βελουτέ

Υλικά:

- 1½ λίτρο ζεστός ζωμός κότας ή λαχανικών
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1.200 γραμμ. ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
- 4 φέτες ψωμί χωρίς κόρα
- θρυμματισμένo
- 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένo
- 1 φλ. τσαγ. τρίμματα φέτας
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το λάδι βασιλικού
- 1 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. ψιλοκομμένος βασιλικός
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένη ρόκα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Για το λάδι βασιλικού
Βάζουμε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το βασιλικό και τη ρόκα. Αλατοπιπερώνουμε. Τα πολτοποιούμε, τα σουρώνουμε  και κρατάμε το ελαιόλαδο.

Για τη σούπα
1. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις ντομάτες και ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν για 10΄, μέχρι να μαλακώσουν. Τα πολτοποιούμε με τη ράβδο στο μπλέντερ.
2. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ζωμό, το σκόρδο και το ψωμί. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 35΄, μέχρι να κρεμώσει και να πυκνώσει η σούπα.
3. Ανακατεύουμε συχνά, να λιώσει το ψωμί. Προσοχή: η φωτιά να είναι μέτρια γιατί πιάνει η σούπα στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος.
4. Μοιράζουμε τη σούπα σε 6 βαθιά πιάτα. Περιχύνουμε το πράσινο λάδι βασιλικού. Σερβίρεται χλιαρή ή κρύα. Όχι καυτή!

 

**Μπορεί να συνοδευτεί με γιαούρτι ή τριμμένη φέτα

 

Πηγή: argiro.gr