7 δραστικοί τρόποι να ρυθμίσεις τις ορμόνες σου φυσικά

  • Δευτέρα, 14 Ιανουάριος 2019 10:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Οι ορμόνες είναι πολύ σημαντικές και μας επηρεάζουν αρκετά.

Η γονιμότητα, το στρες και το άγχος, όλα επηρεάζουν την σωματική και ψυχική μας υγεία.

Η Steph Lowe, διατροφολόγος από την Αυστραλία, αναφέρει στο My Body + Soul: «Ο ορμονικός έλεγχος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της υγείας μας». 

Μια ορμονική ανισορροπία μπορεί να δηλώνει χαμηλή ενέργεια, εξάντληση, ανεξήγητη αύξηση στο σωματικό βάρος, άγχος και χαμηλή επιθυμία για σεξ.

Αν έχεις πρόβλημα με τις ορμόνες σου, πρέπει να δεις έναν γιατρό. Ωστόσο, η ειδικός προτείνει κάποιες διαιτητικές και lifestyle αλλαγές στη ζωή μας που μπορούν να μας βοηθήσουν.

«Οι ορμόνες μπορούν να ηρεμήσουν με φυσικούς τρόπους».

Προτείνει κάποιες τροφές και tips που μπορούν να ισορροπήσουν τις ορμόνες μας:

Απόφυγε τα επεξεργασμένα σάκχαρα

«Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει υπερφόρτωση των οιστρογόνων και να οδηγήσει σε αφθονία λάθος βακτηρίων στο έντερο». Τα επεξεργασμένα σάκχαρα βρίσκονται σε τροφές όπως τα μπισκότα, τα κέικ, τα κρακεράκια, το γιαούρτι με γεύσεις, τα κατεψυγμένα γεύματα, η σάλτσα ντομάτας και το dressing σαλάτας. Οι επεξεργασμένες τροφές με χαμηλά λιπαρά έχουν πολύ ζάχαρη καθώς την χρησιμοποιούν για να προσθέσουν γεύση. Προτίμησε φυσικό γλυκαντικό όπως το μέλι.

Φάε καλά λιπαρά

Το λίπος είναι απαραίτητο για την παραγωγή ορμονών. Τα υγιή κορεσμένα λιπαρά και τα λιπαρά οξέα Ω3 όπως ο σολομός, αβοκάντο και τα αμύγδαλα είναι ότι πρέπει.

Στήριξε την πέψη σου

Η καλή πέψη και η αποβολή από τον οργανισμό βοηθά στην αποτελεσματική αφαίρεση οιστρογόνων, που είναι σημαντικό για την ισορροπία στο σώμα. Προβιοτικά όπως το κεφίρ, το ξυνολάχανο και ινώδη λαχανικά όπως το λάχανο και το μπρόκολο.

Προμηθεύσου βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή προγεστερόνης, που βοηθά στην ισορροπία των οιστρογόνων στο σώμα. Φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή και φράουλες είναι πηγές πλούσιες σε αυτή τη βιταμίνη.

Μείωσε την πρόσληψη σε επεξεργασμένη σόγια

Η σόγια περιέχει υψηλά επίπεδα φυτοοιστρογόνων και κυρίως ζάχαρη. Αυτό μπορεί να εκτοξεύσει την ινσουλίνη. Η επεξεργασμένη σόγια βρίσκεται κυρίως σε συμπληρώματα και ποτά που αντικαθιστούν γεύματα και σε energy bars με πρωτεΐνες. Προτίμησε παραδοσιακά ή ζυμωμένα τρόφιμα με σόγια.

Σκεφτείτε τα συμπληρώματα

Συμπληρώματα διατροφής με Ω3, βιταμίνη D, σκόνη μάκα και βότανα βοηθούν στην ισορροπία των ορμονών. 

Πρόσεχε τον τρόπο ζωής σου

Το lifestyle μας παίζει ρόλο στον σχηματισμό της ορμονικής υγείας και κυρίως στο πώς αντιμετωπίζουμε το στρες. Περπάτα, ανέπνεε, κάνε διαλογισμό και γιόγκα. Μην ξεχνάς την καλή ποιότητα ύπνου.

bovary.gr