Μύθοι και αλήθειες για την κυτταρίτιδα

Λένε ότι όσα περισσότερα ξέρεις για τον «εχθρό» τόσο πιο εύκολα μπορείς να τον αντιμετωπίσεις. Και για τις γυναίκες οι κυτταρίτιδα είναι ο «εχθρός».

Γυναίκες και άντρες την μισούν. Είναι η πιο άβολη “παρέα” στην παραλία και σπανίως αφήνει τα ρούχα να την… επισκιάσουν. Πόσα όμως ξέρουμε στα αλήθεια για εκείνη; Μήπως γύρω από το όνομά της έχει αναπτυχθεί μία άδικη παραφιλολογία;

Η κυτταρίτιδα δεν αρέσει σε κανένα. Αυτό όμως είναι ένας λόγος παραπάνω για να ξέρουμε τα πάντα για αυτήν, ώστε να γνωρίζουμε πώς να την καταπολεμήσουμε.

Μύθοι και αλήθειες για την κυτταρίτιδα:

Η κυτταρίτιδα προκαλείται από τοξίνες στο σώμα: ΜΥΘΟΣ

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται όταν υποδόρια αποθέματα λίπους αρχίζουν να διαπερνούν τα στρώματα των ινών του κολλαγόνου, ή του συνδετικού ιστού, και να φτάνουν ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. Ο συνδετικός ιστός μπορεί να αποδυναμωθεί από ορμόνες, από έλλειψη άσκησης και μυϊκού τόνου, από το υπερβολικό λίπος και την κακή κυκλοφορία του αίματος. Οι τοξίνες δεν παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην δημιουργία κυτταρίτιδας.

Οι γυναίκες έχουν περισσότερη κυτταρίτιδα από τους άντρες: ΑΛΗΘΕΙΑ

Οι γυναίκες έχουν από την φύση τους περισσότερο λίπος στους γοφούς και τους μηρούς. Επίσης έχουν λιγότερο συνδετικό ιστό. Υπολογίζεται ότι μόλις το 10% των αντρών έχει πρόβλημα κυτταρίτιδας.

Η κυτταρίτιδα χειροτερεύει με το πέρασμα των χρόνων: ΑΛΗΘΕΙΑ

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας παράγει λιγότερες ορμόνες. Στις γυναίκες η μείωση των οιστρογόνων βλάπτει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία. Χειρότερη κυκλοφορία στο αίμα σημαίνει μικρότερη παραγωγή κολλαγόνου και άρα αποδυνάμωση του συνδετικού ιστού με αποτέλεσμα το λίπος να τον διαπερνάει ευκολότερα.

Η κυτταρίτιδα ίσως βρίσκεται στα γονίδιά σας: ΑΛΗΘΕΙΑ

Έρευνες έχουν δείξει ότι η πιθανότητα να αποκτήσετε κυτταρίτιδα εφόσον η μητέρα και η γιαγιά σας είχαν επίσης, είναι αυξημένη. Ωστόσο η γενετική προδιάθεση για σχηματισμό κυτταρίτιδας παίζει μικρό ρόλο μπροστά στην σημασία της άσκησης και της σωστής διατροφής.

Κυτταρίτιδα έχουν μόνο όσοι είναι υπέρβαροι: ΜΥΘΟΣ

Όταν κάποιος είναι υπέρβαρος, η κυτταρίτιδα είναι πιο εμφανής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και πιο αδύνατοι άνθρωποι δεν έχουν κυτταρίτιδα.

Η λιποαναρρόφηση θα κάνει τα πόδια, τα χέρια ή την κοιλιά σας να είναι πιο ωραία: ΜΥΘΟΣ

Από τη στιγμή που έχετε πρόβλημα κυτταρίτιδας, η λιποαναρρόφηση δεν είναι λύση. Μάλιστα μια τέτοιου είδους επέμβαση μπορεί να χαλάσει την αποθηκευτική δομή του λίπους και να οδηγήσει αργότερα σε σημάδια κυτταρίτιδας ακόμα και σε σημεία που δεν είχατε πριν.

Πηγή: onmed.gr