Γιώργος Τσοντάκης, ο Κρητικός που μεγαλουργεί στις ΗΠΑ - Έργα του σε συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής

  • Κυριακή, 13 Ιανουάριος 2019 08:30
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πρόσωπα

Στον κρητικής καταγωγής Ελληνοαμερικανό συνθέτη Γιώργο Τσοντάκη, είναι αφιερωμένη η συναυλία της Δευτέρας 14 Ιανουαρίου ,  στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του κύκλου «Μουσικά πορτρέτα».

Ο σπουδαίος δημιουργός που γεννήθηκε στην Αστόρια και ζει στο δάσος της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, έχει προταθεί δύο φορές για βραβείο Grammyκαι έχει τιμηθεί με τα μεγαλύτερα βραβεία σύνθεσης: το GrawemeyerΑwardγια το 2ο Κοντσέρτο για βιολί και το CharlesIvesLivingτης Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών.

«Η μητέρα μου -είχε δηλώσει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξη του-γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά δεν έζησε ποτέ εκεί.Ο πατέρας μου, από την άλλη πλευρά,γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη.Και οι δυο τους κατάγονται από την Κρήτη,Χανιά και Σφακιά.Εχω συγγενείς στο νησί.Οσο για μένα,είμαι τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο στην Ελλάδα…».

Ο Γιώργος Τσοντάκης   αισθάνεται έντονα Κρητικός, γεγονός το οποίο αντανακλάται και στη μουσική του. Λύρα και λαούτο, λέει, είναι τα όργανα τα οποία άκουγε από μικρός στο σπίτι του και τον έχουν επηρεάσει αποφασιστικά στη συνθετική του δραστηριότητα.

Γεννημένος τον Οκτώβριο του 1951, ο Τσοντάκης σπούδασε Σύνθεση στην περίφημη σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης και αργότερα στην Ακαδημία της Αγίας Καικιλίας στη Ρώμη. Τιμημένος με σημαντικά βραβεία ανά τον κόσμο, η μουσική του έχει ως σήμερα παρουσιαστεί από μεγάλες ορχήστρες, σύνολα δωματίου και φεστιβαλικές διοργανώσεις στη Βόρειο και στη Νότιο Αμερική, στην Ευρώπη, αλλά και στην Ιαπωνία.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα ακουστούν σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα το «Κoντσέρτο Unforgettable για δύο βιολιά» (σολίστ: Απόλλων Γραμματικόπουλος, Παναγιώτης Τζιώτης) καθώς και το «Clair de lune» του Γιώργου Τσοντάκη.

Το μουσικό πορτρέτο πλαισιώνεται με έργα Σκαλκώτα: τη μουσική από το μπαλέτο «Τα παγανά», τρία κομμάτια από το λαϊκό μπαλέτο «Η θάλασσα» και ενορχηστρώσεις σε δύο σονάτες για τσέμπαλο του πολυγραφότατου μπαρόκ συνθέτη Ντομένικο Σκαρλάττι. Τις συνθέσεις ερμηνεύει η δυναμικά εξελισσόμενη Φιλαρμονική Ορχήστρα Αθηνών που διευθύνει ο Νίκος Τσούχλος.

Η συναυλία – αφιέρωμα στον Γιώργο Τσοντάκη εντάσσεται στη σειρά επετειακών εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για το έτος Σκαλκώτα (2019), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου νεοέλληνα μουσουργού και βιολονίστα.

patris.gr