Ποιο είναι το πιο παγωμένο χωριό του πλανήτη

  • Παρασκευή, 4 Ιανουάριος 2019 08:51
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παράξενα

Στο πιο παγωμένο χωριό του πλανήτη, το Oymyakon της Ρωσίας, το κρύο που παγώνει το αίμα είναι η καθημερινότητα των κατοίκων του, αφού στη διάρκεια του χειμώνα η θερμοκρασία αγγίζει κατά μέσο όρο τους -58 βαθμούς Κελσίου. Η χαμηλότερη, μάλιστα, που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή είναι -71 βαθμοί Κελσίου, τον Φεβρουάριο του 1933. Οι συνθήκες γίνονται ακόμα δυσκολότερες τους πιο σκοτεινούς μήνες του χρόνου, όταν η νύχτα διαρκεί 21 ώρες.

Το κυριολεκτικά πολικό ψύχος του Oymyakon στολίζει τις βλεφαρίδες των ανθρώπων με κρυστάλλους πάγου, κάνει τις μπαταρίες των ηλεκτρικών συσκευών να εξαντλούνται με απίστευτη ταχύτητα και αναγκάζει τους οδηγούς να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους σε θερμαινόμενα γκαράζ ή, για συντομότερα χρονικά διαστήματα, με αναμμένη διαρκώς τη μηχανή, γιατί ξέρουν ότι διαφορετικά δεν θα πάρουν ξανά μπρος.

Το Oymyakon εκτείνεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Σιβηρίας, κατά μήκος του ποταμού Oymyakon, το όνομα του οποίου σημαίνει «το μέρος όπου ξεχειμωνιάζουν τα ψάρια». Και παρά το γεγονός ότι είναι ένα μέρος που απευθύνεται σε λίγους και πολύ ανθεκτικούς, η ίσως ακριβώς γι' αυτό, παρουσιάζει εικόνες εκπληκτικής ομορφιάς.