Γιορτές είναι οι θετικές μας σκέψεις. Γράφει ο Γιώργος Παπακωνσταντής

  • Τρίτη, 25 Δεκέμβριος 2018 08:05
  • Συντακτική Ομάδα
  • Editorial

Η Γέννηση του Χριστού, είναι μια μοναδική στιγμή στην ανθρώπινη μοίρα. Γιορτάζεται κάθε χρόνο ως σύμβολο της ελπίδας, της αναγέννησης, της αγάπης, της συνέχειας της ζωής και ως τέτοια, καλείται να δημιουργεί θετικά συναισθήματα. Όμως η πεζή καθημερινότητα, υποβάλλει τα συναισθήματα αυτά σε ποικίλους περιορισμούς.

Να στολίσεις, να ψωνίσεις, να κάνεις δώρα, να διασκεδάσεις. Έτσι δημιουργείται μια ενιαία, συλλογική ψυχολογική τάση στο σύνολο του δυτικού κόσμου, τις μέρες των γιορτών. Όλοι πρέπει να είμαστε χαρούμενοι, ευτυχισμένοι, γιορτινοί και να το δείχνουμε κιόλας.   Όλοι μπαίνουμε ή προσπαθούμε να μπούμε σε γιορτινή διάθεση, λες και έχουμε ένα κουμπάκι να το πατήσουμε και στη θέση του on, γράφει «γιορτινή διάθεση».

Στολίζουμε σπίτια, μαγαζιά, δρόμους. Γκρινιάζουμε που κάποιοι δήμοι επικαλούμενοι οικονομική δυσπραγία δεν στολίζουν τους δρόμους της πόλης. Ψάχνουμε ευκαιρίες να βρεθούμε με φίλους, να «ξεφύγουμε» από τις υποχρεώσεις και την καθημερινότητα.

Συχνά, οι απαιτήσεις και τα «πρέπει» των ημερών μας βρίσκουν απροετοίμαστους ψυχολογικά, μας ανατρέπουν βολικές καθημερινότητες, μας καλούν να γιορτάσουμε ενώ μέσα μας κάθε άλλο παρά γιορτινή είναι η ατμόσφαιρα.

Έχουν γραφτεί τόμοι και τόμοι για την κατάθλιψη των γιορτών. Οι οποίες εν τέλει, εντείνουν τα ήδη υπάρχοντα συναισθήματα. Αν το γενικό ψυχολογικό μας υπόβαθρο έχει ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα, αυτός τότε θεριεύει στη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων ημερών. Αν είμαστε μόνοι, η μοναξιά εντείνεται και πονάει περισσότερο στις γιορτινές μέρες. Αν είμαστε  χαρούμενοι και σε ισορροπία ψυχολογική, τότε τα όμορφα συναισθήματα δυναμώνουν.

Όμως όλοι μας έχουμε τη δυνατότητα να μην αφεθούμε στη συγκυρία της στιγμής. Να επιλέξουμε να έχουμε θετικές σκέψεις ότι και να συμβαίνει, και πάνω σ αυτές να στήσουμε τη γιορτή μας. Γιατί τελικά δε γιορτάζουμε με γιρλάντες, φώτα, ποτά και φαγητά, γιορτάζουμε έχοντας αισιόδοξες και θετικές σκέψεις, την κάθε στιγμή. Αυτή είναι η γιορτή μας, η πραγματική εσωτερική μας γιορτή. Και αυτό μπορεί να είναι κάθε μέρα, όχι μόνο τη γιορταστική περίοδο. Προφανώς τα φώτα, οι στολισμοί, η κατανάλωση βοηθάνε, αλλά δε φτάνουν. Αν μείνουμε μόνο σ αυτά, συχνά η διάσταση του εξωτερικού περιβάλλοντος με τον εσωτερικό μας κόσμο είναι κραυγαλέα. Θετικές σκέψεις και αισιοδοξία λοιπόν στην περίοδο των εορτών γιατί ειδικά αυτές τις μέρες κάθε αδυναμία μας (οικονομική, ψυχολογική, κοινωνική) μεγεθύνεται.  Έτσι θα αποφύγουμε και τη μεθεόρτια κατάθλιψη η οποία έχει την τάση να μας καταλαμβάνει όλους, μια που συνήθως όλοι μας πολλά περισσότερα επενδύουμε στη γιορτινή περίοδο από ότι έχει τελικά να μας δώσει.

Με θετικές σκέψεις λοιπόν, ελπίδα, αισιοδοξία και πίστη στον εαυτό μας γιορτάζουμε αυτές τις μέρες και πάνω σ αυτά χτίζουμε τα θετικά μας συναισθήματα. Τώρα, ότι βοηθάνε τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες ε ναι, βοηθάνε και αυτά!
 

Xρόνια πολλα λοιπόν με αισιοδοξία και θετικές σκέψεις!!