Τι θα γίνει με όσους δεν κάνουν εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό

  • Σάββατο, 15 Δεκέμβριος 2018 07:51
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία


[προσθήκη στα αγαπημένα]

Ο οικογενειακός γιατρός το νέο σύστημα που από την αρχή του έτους θα αποτελούσε το πρώτο σημείο επαφής του ατόμου με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και μεταξύ άλλων λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας και πλοηγός του σε αυτό, φαίνεται ότι πάει προς τα πίσω

Και αυτό γιατί όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι υποχρεωτική η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα τίποτα δεν θα αλλάξει στον τρόπο με τον οποίο καλύπτονταν μέχρι σήμερα, για τους πολίτες που είτε δεν προλάβουν να εγγραφούν στον οικογενειακό γιατρό, είτε δεν υπάρχει επάρκεια οικογενειακών γιατρών στην περιοχή τους (ή γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ).

Οι πολίτες που θα κάνουν εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό θα συνεχίσουν να απευθύνονται είτε στους γιατρούς του ΕΣΥ είτε σε άλλους, θα συνταγογραφούν τα φάρμακα και θα κάνουν τις εξετάσεις τους με τον ίδιο τρόπο, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός προ ημερών.

Για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον οικογενειακό γιατρόδήλωσε τα εξής: «Θέλουμε όμως σιγά-σιγά να εμπιστευτούν το νέο θεσμό, να αναζητούν υπηρεσίες μέσα από την οικογενειακή φροντίδα, ώστε σιγά-σιγά να μετατοπίζεται το βάρος από το νοσοκομείο και την περίθαλψη στην πρόληψη της ασθένειας. Θα προχωρήσει αργά, σταδιακά, όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου (...) για ποιοτική και δωρεάν φροντίδα».

Τόνισε ότι οι 101 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που λειτουργούν αυτή τη στιγμή, έχουν ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο εγγεγραμμένους πολίτες στους οικογενειακούς γιατρούς, 150.000 ενεργοποιημένους ηλεκτρονικούς φακέλους Υγείας, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί, ένα ελάχιστο ποσοστό παραπομπών στα άλλα επίπεδα του συστήματος Υγείας που σημαίνει, όπως είπε ο υπουργός, ότι «υπάρχει στις ΤΟΜΥ επάρκεια και δυνατότητα διαχείρισης σε πρωτοβάθμιο επίπεδο».

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις οικογενειακών γιατρών για να στελεχώσουν πλήρως το νέο σύστημα που προβλέπει 239 δομές σε όλη τη χώρα. Σταδιακά όμως γίνονται βήματα και ο στόχος του υπουργείου είναι τον Ιανουάριο οι ΤΟΜΥ να έχουν φτάσει τις 120.

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι γιατροί είναι λίγοι στα μεγάλα αστικά κέντρα και πλέον είναι πιο ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρχει καμία κύρωση για τους πολίτες που δεν θέλουν να δηλώσουν οικογενειακό γιατρό.

Οι αντιδράσεις των γιατρών

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με ψήφισμα του ΔΣ καταδικάζει «την προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να επιβάλλει ένα πρόχειρο και ανεφάρμοστο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας που οδηγεί σε δραματική υποβάθμιση τις παρεχόμενες υπηρεσίας υγείας και παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών, στην ελεύθερη επιλογή γιατρού».

Το ΔΣ του ΙΣΑ καταδικάζει επίσης την «πρωτοφανή προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να εγκαθιδρύσει το νέο σύστημα, με επίταξη των ιατρών των Κέντρων Υγείας, τους οποίους επιχειρεί εκβιαστικά και κατά παράβαση της νομιμότητας να εξαναγκάσει να ασκήσουν τα καθήκοντα του οικογενειακού ιατρού».

Ο ΙΣΑ ζητά «ελεύθερη επιλογή γιατρού και υψηλού επιπέδου Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για όλους τους πολίτες και ειδικά για τους ασθενέστερα οικονομικά ασθενείς ,οι οποίοι πλήττονται περισσότερο με το νέο σύστημα καθώς αποκόπτονται από τον εξειδικευμένο ιατρό που έχουν ανάγκη».