Κερδίζει έδαφος η ψηφιακή μαστογραφία

  • Παρασκευή, 14 Δεκέμβριος 2018 20:23
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Καλύτερα αποτελέσματα στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, σε σχέση με την παλαιότερη μαστογραφία σε φιλμ, έχει η ψηφιακή μαστογραφία, όπως επιβεβαιώνει νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Κλινικά άρχισε να χρησιμοποιείται πριν από περίπου 15 χρόνια, και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να κερδίζει έδαφος έναντι της παραδοσιακής μαστογραφίας.

Αναλύοντας στοιχεία από 11,3 εκατ. μαστογραφίες, σε γυναίκες από 45 έως 70 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η ποιότητα της εικόνας είναι βελτιωμένη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ακτινολόγο Ροζαλίντ Γκίβεν-Ουίλσον του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Σεντ Τζορτζ του Λονδίνου, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Radiology» της Ακτινολογικής Εταιρείας της Β. Αμερικής,  διαπίστωσαν ότι η ψηφιακή μαστογραφία βελτιώνει κατά 14% περίπου την ανίχνευση των όγκων στους μαστούς. Ειδικότερα, στην ηλικιακή ομάδα 45 έως 52 ετών και σε γυναίκες που έκαναν την πρώτη μαστογραφία τους, η ψηφιακή μαστογραφία πετυχαίνει 19% καλύτερη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

«Η ποιότητα της εικόνας χάρη στην ψηφιακή μαστογραφία είναι βελτιωμένη σε σχέση με την παραδοσιακή μαστογραφία. Επιτρέπει να δει κανείς μέσω πυκνότερου ιστού, καθώς επίσης να προσαρμόσει την εικόνα» δήλωσε η Γκίβεν-Ουίλσον.

Η ψηφιακή μαστογραφία αυξάνει την ανίχνευση μερικών τύπου καρκίνου περισσότερο από ό,τι άλλων, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ανώτερη είναι η ψηφιακή μαστογραφία στην ανίχνευση καρκίνων αρχικού (πρώτου και δευτέρου) σταδίου που είναι επιθετικοί και, αν επεκταθούν, μπορούν να απειλήσουν τη ζωή της ασθενούς, γι' αυτό η έγκαιρη διάγνωσή τους είναι ζωτική, ώστε να υπάρξει θεραπεία τους νωρίς. Δεν υπερτερεί, όμως, όσον αφορά τους πιο προχωρημένους καρκίνους τρίτου σταδίου, που είναι πιθανότερο να κάνουν μεταστάσεις.