Mέχρι ποια ηλικία πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά στην κούνια

  • Τετάρτη, 12 Δεκέμβριος 2018 13:20
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Μία από τις ανησυχίες των γονιών είναι το πότε πρέπει το παιδί τους να μετακινηθεί από την κούνια στο κρεβάτι του και αν είναι «έτοιμο» για μια τέτοια αλλαγή. 

Συνήθως οι γονείς είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν αυτή την αλλαγή μεάγχος και φόβο, παρά τα παιδιά.

Δεν είναι όλα τα παιδιά εξίσου «εύκολα» στον ύπνο και πολλές φορές η μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να καθυστερήσει η μετάβαση, αλλά σε κάποιες άλλες μπορεί τα πιτσιρίκια να βιάζονται να ανεξαρτητοποιηθούντην ώρα του ύπνου και να προσπαθούν να πηδήξουν τα κάγκελα της κούνιας.

Οταν ένα παιδί αποχωρίζεται για πάντα την κούνια κατά έναν τρόποαποχωρίζεται την βρεφική ηλικία. Και μια τέτοια εξέλιξη είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για το παιδί, αλλά και για τους γονείς. 

Η μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι είναι ένα μεγάλο βήμα για τα παιδιά. Πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή;

Οι ειδικοί συνιστούν ότι η κατάλληλη ηλικία που το παιδί μπορεί να κοιμάται πλέον μόνο του σε παιδικό κρεβάτι είναι στα 3 έτη και υπάρχει σημαντικός λόγος.  

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που κοιμούνται στο κρεβάτι τους μετά την ηλικία των 3 ετών έχουν καλύτερο ύπνο. 

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα παιδιά που κοιμούνται στο δικό τους κρεβάτι στην ηλικία των 3 ετών έχουν ήσυχο ύπνο και πιο ποιοτικό από τα παιδιά που συνεχίζουν να κοιμούνται στην κούνια τους. 

Ως αποτέλεσμα δεν έχουν νευρική συμπεριφορά και γκρίνια σε σχέση με τα παιδιά που κοιμούνται ακόμη στην κούνια τους. 

Επίσης από αυτό επωφελούνται και οι γονείς που κοιμούνται πολύ καλύτερα. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός του στρες και η έλλειψη ύπνου σχετίζονται με προβλήματα συμπεριφοράς στην εφηβεία.

Είναι γεγονός ότι κάποια παιδιά υποδέχονται με ενθουσιασμό τη μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι και κάποια δυσκολεύονται, πολύ. Και σε αυτήν την περίπτωση, οι γονείς θα πρέπει να δείξουν κατανόηση και υπομονή. 

bovary.gr