Ονειρεύεστε τα δικά σας σαπούνια; Φτιάξτε τα μόνες σας!

Για να φτιάξετε μόνες σας σαπούνια τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο. Σαπούνια για τα χέρια και το σώμα με μία συνταγή εντελώς φυσική που αν έχετε χρόνο και πάθος για να φτιάχνετε πράγματα μόνες σας, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε! 

Θα χρειαστείτε:

400 ml ελαιόλαδο
30 ml καστορέλαιο
80 ml αμυγδαλέλαιο
150 γρ βούτυρο κακάο
200 ml αποσταγμένο νερό
65 γρ. καυστική σόδα

Τα εργαλεία

Μία κατσαρόλα με μετρητή υλικών
Γάντια
Θερμόμετρο φαγητού
Προστατευτικά γυαλιά
Μπλέντερ χειρός
Ζυγαριά

Αιθέρια έλαια-προαιρετικά:

Τα αιθέρια έλαια από: γιασεμί, δεντρολίβανο, τριαντάφυλλο, λεβάντα, χαμομήλι, μέντα, βασιλικός, άνθη πορτοκαλιού είναι κάποιες προτάσεις για να χρησιμοποιήσετε σ το σπιτικό σαπούνι σας. Προσθέστε 6-8 σταγόνες από το έλαιο για τη συγκεκριμένη αναλογία.

Πώς θα τα φτιάξετε:

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στην κατσαρόλα, εκτός από τη σόδα και το νερό, να ζεσταθούν μέχρι να λιώσει το βούτυρο και προσθέτουμε λίγες σταγόνες από το αρωματικό έλαιο που επιλέξαμε. Όση ώρα ζεσταίνεται το μείγμα,  ετοιμάζουμε το διάλυμα της σόδας.

Για το διάλυμα σόδας

Βάζουμε το νερό σε ένα μπολ ανθεκτικό στη θερμοκρασία (για να μην διαβρωθεί) και ρίχνουμε σιγά-σιγά τη σόδα ανακατεύοντας συνεχώς με πολλή προσοχή.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μόλις η θερμοκρασία είναι στους 40 βαθμούς περίπου, ρίχνουμε σε ένα σκεύος το μείγμα και προσθέτουμε και το διάλυμα σόδας, προσέχοντας να είναι επίσης στην ίδια θερμοκρασία δηλαδή 40 βαθμούς.

Ανακατεύουμε με σπάτουλα καλά να ενώσουμε τα υλικά. Σε αυτήν τη φάση μπορούμε να χρωματίσουμε το σαπούνι μας και ύστερα χτυπάμε με το μπλέντερ μέχρι να γίνει μία παχύρρευστη κρέμα.

Στη συνέχεια το ρίχνουμε σε ένα καλούπι (στο σχήμα που θέλουμε εμείς να δώσουμε) με πολλή προσοχή να μην κάνει φυσαλίδες αέρος.

Για πιο όμορφο οπτικά αποτέλεσμα, σκεπάζουμε το σαπούνι μας πρώτα με μεμβράνη και από πάνω με μία πετσέτα και το βάζουμε σε σκιερό-δροσερό μέρος για 48-56 ώρες. Μόλις στεγνώσει και γίνει ελάχιστα μαλακό, το αποθηκεύουμε για 50 μέρες και ύστερα είναι έτοιμο προς χρήση.

Σημείωση: Καλούπια μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο. Για να ξεφορμάρετε εύκολα το σαπούνι σας προτιμήστε τις φόρμες σιλικόνης ή μπορείτε να βρείτε απλές πλαστικές θήκες σαπουνιών.

Πώς να χρωματίσετε τα σαπούνια:

Για τον χρωματισμό των σαπουνιών υπάρχουν τεχνητά χρώματα σε σκόνη για σαπούνι ή μπορείτε να τα χρωματίσετε με φυσικά χρώματα από καρυκεύματα (π.χ. κανέλα, πάπρικα, κουρκουμάς κ.λπ) ή από εγχύματα φυτών και βοτάνων φράουλες, σπανάκι κ.λπ).

Όταν χρησιμοποιούμε βότανα χρησιμοποιούμε το έγχυμά τους (δεν προσθέτουμε δηλαδή απλά τα βότανα), χρησιμοποιώντας όλο το νερό της συνταγής.

Επιλέγουμε το ή τα βότανα, φτιάχνουμε το έγχυμα, το σουρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Μετά εκτελούμε τη βασική συνταγή του σαπουνιού.

womanidol.gr