Οι υφασμάτινες μάσκες προσώπου: Το νέο φετίχ της ομορφιάς;

Τις λατρεύουν οι διάσημες σταρ και όχι μόνο! Γίνονται το απόλυτο must πριν από μία σημαντική εμφάνιση, καθώς υπόσχονται πιο λεία, φωτεινή και αψεγάδιαστη επιδερμίδα μέσα σε λίγα λεπτά. Τελικά, πόσο δραστικές είναι οι υφασμάτινες μάσκες ομορφιάς; Οι 7 ερωτήσεις και απαντήσεις που ακολουθούν, μας λύνουν τις απορίες…

Από την Άντζελα Μολφέτα

1. Οι υφασμάτινες μάσκες προσώπου ωφελούν το δέρμα;

Αν και δεν υπάρχουν αυστηρές κλινικές δοκιμές που να αξιολογούν το αποτέλεσμα ή συγκριτικές έρευνες με άλλους τύπους μάσκας ή ορούς, θεωρητικά μπορούν να ενισχύουν τη διείσδυση των δραστικών συστατικών, ανάλογα με την ικανότητά τους.

Αυτό που θα πρέπει να ελέγξουμε είναι πόσο υψηλές συγκεντρώσεις δραστικών συστατικών έχουν, σε σχέση με τους κλασικούς ορούς. Οι ειδικοί δερματολόγοι συμφωνούν πάντως, πως όσο περισσότερο ένα καλλυντικό προϊόν έρχεται σε επαφή με το δέρμα, τόσο μεγαλύτερο είναι και το αποτέλεσμα στο εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας ή στην κεράτινη στοιβάδα.

Έχοντας ως δεδομένο πως οι υφασμάτινες μάσκες παραμένουν στο δέρμα από 10-2 λεπτά, προφανώς έχουν το χρονικό περιθώριο να προσφέρουν στην επιδερμίδα τα αναζωογονητικά τους συστατικά.

2. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας οικονομικής και μιας πολύ ακριβότερης υφασμάτινης μάσκας;

Η συγκέντρωση των δραστικών συστατικών είναι κυρίως, αυτή που καθορίζει και την τιμή του προϊόντος. Μια υφασμάτινη μάσκα που είναι εμποτισμένη με γλυκόλες, γλυκερίνη, νερό και συντηρητικά θα είναι φθηνότερη από κάποια που περιέχει ισχυρά ενυδατικά συστατικά, υαλουρονικό οξύ και αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Μια ακόμα παράμετρος, όσον αφορά την αξία τους, αποτελεί και η υφή της μάσκας. Αυτές που παρασκευάζονται με βάση το χαρτί έχουν σαφέστατα χαμηλότερη τιμή από εκείνες που διαθέτουν ίνες καρύδας, μπαμπού ή βιοκυτταρίνης.

Επίσης, παίζει ρόλο εάν είναι εμποτισμένες με πιο πυκνές, κρεμώδεις υφές ή ανάλαφρες υφές ζελ. Παρόλα αυτά το σημαντικό είναι να εφαρμόζουν και να παραμένουν με σταθερότητα στο πρόσωπό μας και όχι να ξεφεύγουν συνεχώς, κατρακυλώντας προς τον λαιμό ή τα μαλλιά μας!

3. Πώς πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι υφασμάτινες μάσκες;

Πρόκειται για ένα επιπλέον βήμα στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς, καθώς οι υφασμάτινες μάσκες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν απόλυτα τα βασικά βήματα, όπως ο καθαρισμός, η τόνωση, η ενυδάτωση και η αντιηλιακή προστασία.

Ανάλογα με τη δράση τους προσφέρουν ενυδάτωση, μείωση των γραμμών έκφρασης και των ρυτίδων ή καταπραϋντικά αποτελέσματα. Εάν αναζητάμε μια στοχευμένη δράση με άμεσα αποτελέσματα, οι υφασμάτινες μάσκες λειτουργούν καλύτερα συνήθως, από ό,τι ένα εξειδικευμένο προϊόν που χρησιμοποιείται καθημερινά.

Τέλος, εάν θέλουμε να δείχνουμε άψογες για ένα σημαντικό γεγονός, οι υφασμάτινες μάσκες έχουν τον τρόπο ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

4. Ποια είναι η ιδανική υφασμάτινη μάσκα για το ξηρό δέρμα;

Μπορεί να ενισχύσει θαυμάσια την περιποίηση μιας ξηρής επιδερμίδας, μεταφέροντας άμεσα τα δραστικά της συστατικά. Για τέλεια αποτελέσματα ελέγχουμε να περιέχει υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη και κεραμίδια ή πεπτίδια που βοηθούν το δέρμα να προσελκύσει και να συγκρατήσει την απαραίτητη υγρασία.

5. Πώς θα επιλέξουμε μια υφασμάτινη μάσκα για ευαίσθητο δέρμα;

Όταν στην επιδερμίδα του προσώπου μας εμφανίζονται φλεγμονές ή νιώθουμε έντονα αίσθηση φαγούρας ή φλόγωσης, τότε μια κατάλληλα εμποτισμένη υφασμάτινη μάσκα ομορφιάς μπορεί να καταπραΰνει τα φαινόμενα.

Για να πετύχουμε τον σκοπό μας αναζητάμε μια σύνθεση που περιέχει χαμομήλι, πολυφαινόλες, νιασιναμίδη, σορβιτόλη, ρεσβαρατρόλη ή ιαματικό νερό, γνωστά στοιχεί για τις ηρεμιστικές τους ιδιότητες.

Μία ακόμα έξυπνη πρόταση για τέτοιες περιπτώσεις είναι και οι υφασμάτινες μάσκες ομορφιάς που διατηρούνται στο ψυγείο και οι οποίες προσφέρουν παράλληλα, μια επιπλέον αίσθηση δροσιάς που απαλύνει το ταλαιπωρημένο μας δέρμα.

6. Ποια υφασμάτινη μάσκα είναι κατάλληλη για το λιπαρό δέρμα;

Εκτός από τα φαινόμενα, όπως σπυράκια και μαύρα στίγματα, τα λιπαρά δέρματα έχουν συνήθως και διεσταλμένους πόρους. Ως πρώτη κίνηση, μπορούμε να εφαρμόσουμε μια υφασμάτινη μάσκα με απολεπιστική δράση, εμπλουτισμένη με σαλικυλικό οξύ και άλφα υδροξύ οξύ.

Μία υφασμάτινη μάσκα καθαρισμού στη συνέχεια, με στοιχεία όπως ο πηλός βοηθάει σημαντικά. Τέλος, μια πρόταση με αντιβακτηριακά και αντιφλεγμονώδη συστατικά, όπως ο ψευδάργυρος και το φασκόμηλο βοηθούν στην απορρόφηση της υπερβολικής έκκρισης σμήγματος, καθώς και στη συστολή των πόρων του δέρματος.

7. Τι θα πρέπει να προσέξω σε μια υφασμάτινη μάσκα για θαμπό δέρμα;

Για να ενισχύσουμε τη λάμψη σε ένα άτονο και θαμπό δέρμα, επιλέγουμε μια υφασμάτινη μάσκα ομορφιάς πλούσια σε στοιχεία που προσδίδουν ενέργεια και φως, όπως η βιταμίνη C και η νιασιναμίδη.

Hot tip: Ανεξάρτητα από το είδος της υφασμάτινης μάσκας ομορφιάς που θα επιλέξουμε, αφού απολαύσουμε τη δράση της και την αφαιρέσουμε είναι πολύ σημαντικό να «σφραγίσουμε» τα αποτελέσματα περνώντας στο πρόσωπό μας μια ενυδατική κρέμα, σύμφωνα πάντα με τον τύπο του δέρματός μας.

womanidol.gr