Παιχνίδια στα παιδιά για τα Χριστούγεννα - Πως τα διαλέγουμε για να είναι ασφαλή

  • Δευτέρα, 10 Δεκέμβριος 2018 08:24
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Πρακτικές συμβουλές για την καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή παιχνιδιών, ενόψει Χριστουγέννων.

Τα παιχνίδια προσφέρουν στα παιδιά αμέτρητη χαρά, αλλά μπορούν να αποτελέσουν, ωστόσο, αιτία σοβαρών ατυχημάτων, γι´ αυτό και η επιλογή τους είναι σοβαρή υπόθεση.

Σύμφωνα με στοιχεία του σωματείου «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», τα ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας των παιδιών στην Ελλάδα. Τα περισσότερα ατυχήματα που αφορούν παιδιά ηλικίας 0-6 ετών, συμβαίνουν μέσα στο σπίτι, ενώ έχει αποδεχθεί ότι η πρόληψη μπορεί να μειώσει τον αριθμό και τη σοβαρότητα των παιδικών ατυχημάτων μέχρι και 50%.

Ενόψει Χριστουγέννων το σωματείο τονίζει τι πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε παιχνίδια για τα παιδιά.

Συγκεκριμένα:

Απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένα καταστήματα με παιδικά παιχνίδια και είδη.
Ελέγχουμε ότι τα παιχνίδια που αγοράζουμε έχουν στη συσκευασία τους σήμα που διευκρινίζει ότι ο κατασκευαστής τηρεί τους κανόνες ασφαλείας, όπως το CE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαλέγουμε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του κάθε παιδιού.
Πριν αγοράσουμε ένα παιχνίδι, ελέγχουμε την ποιότητά του, ότι είναι σωστά συναρμολογημένο, ότι δε σπάει εύκολα, δεν είναι βαμμένο με τοξικά χρώματα και δεν περιέχει εύφλεκτα υλικά.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά την επιλογή μαρκαδόρων ή πλαστελίνης, λόγω κινδύνου τοξικότητας.
Όταν αγοράζουμε κρεμαστά παιχνίδια που προορίζονται για κούνιες, βεβαιωνόμαστε ότι το κορδόνι από το οποίο κρέμονται δεμν υπερβαίνει τα 20 εκατοστά.
Σε παιδιά κάτω των 3 ετών, δε δίνουμε παιχνίδια που αποτελούνται από μικρά κομμάτια γιατί μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό.
Αποφεύγουμε, την αγορά παιχνιδιών με μακριά μαλλιά ή γούνα για μωρά κάτω του 1 έτους, γιατί και αυτά είναι δυνατόν να προκαλέσουν πνιγμό.
Τα σετ χημείας και τα παιχνίδια που συμπεριλαμβάνουν ηλεκτρικά εξαρτήματα ή εξαρτήματα που θερμαίνονται, θα πρέπει να δίνονται σε παιδιά άνω των 10 ετών και ιδανικά να χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη ενηλίκων.
Δεν δίνουμε ποτέ σε πολύ μικρά παιδιά δώρα μέσα σε πλαστικές σακούλες γιατί υπάρχει ο κίνδυνος ασφυξίας
Αποφεύγουμε τα αεροβόλα ως δώρα, διότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς, ιδιαίτερα στα μάτια. Εάν τα παιδιά παίζουν με αεροβόλα πρέπει πάντα να φορούν προστατευτικά γυαλιά.
Όταν αγοράζουμε ποδήλατο, skate board, πατίνια ή πατίνι, δεν ξεχνάμε το κράνος, τις επιγονατίδες, την ανακλαστική ζώνη και άλλα εξαρτήματα ασφάλειας.
Είμαστε προσεκτικοί με τα αγαπημένα μας παλιά παιχνίδια γιατί δεν είναι πάντοτε κατάλληλα και ασφαλή για τα παιδιά μας

Μέσα στο σπίτι:

Τα παιχνίδια δεν πρέπει να είναι σκορπισμένα στο πάτωμα ή στις σκάλες, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος. 
Τα παιδιά κάτω των τριών ετών δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στα παιχνίδια των μεγαλύτερων παιδιών
Ελέγχουμε τακτικά τα παιχνίδια και πετάμε τα σπασμένα κομμάτια που ενδέχεται να προκαλέσουν ατύχημα.