Μινωικές και Κρητικές γεύσεις ... ταξίδεψαν στην Ιταλία - Σημαντική πρωτοβουλία από την πρόξενο Γ.Λαμπράκη

  • Σάββατο, 8 Δεκέμβριος 2018 18:34
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Μια στάση στο Κεραμούτσι έκανε τις προηγούμενες μέρες τηλεοπτικό συνεργείο της Ιταλικής τηλεόρασης Rai 3, στα πλαίσια γυρισμάτων που πραγματοποίησε στο νησί μας για γυρίσματα με επίκεντρο την Κρητική διατροφή.

Επρόκειτο για μια από τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στην Κρήτη με πρωτοβουλία της επιτίμου προξένου της Ελλάδας στη Μπολόνια κας Γεωργίας Λαμπράκη και στόχο είχαν να αναδείξουν το πρότυπο της Κρητικής διατροφής στη γειτονική Ιταλία.

Στα πλαίσια αυτά έγιναν γυρίσματα σε διάφορες περιοχές της Κρήτης ενώ η κ.Λαμπράκη είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει σημαντικές συναντήσεις όπως αυτήν με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Και ήταν μια εκπληκτική εμπειρία για όσους συμμετείχαν αφού οι κυρίες τους Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας μαγείρεψαν μπροστά στις κάμερες, παραδοσιακές χορτόπιτες και τυρόπιτες με χειροποίητο φύλλο καθώς και γιαχνερά.

Το γύρισμα έγινε υπό τις οδηγίες του σκηνοθέτη και τηλεοπτικού παραγωγού κου Ginetto Campanini, παρουσία και της επιτίμου προξένου της Ελλάδας στη Μπολόνια κας Γεωργίας Λαμπράκη που είχε και την πρωτοβουλία για τα γυρίσματα στην Κρήτη και της κας Λένας Μπορμπουδάκη Διευθύντρια Έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Από την πλευρά του Φεστιβάλ συμμετείχε η πρόεδρος Λένα Ηγουμενάκη, ο αντιπρόεδρος Βασίλης Ελευθεριάδης, η ταμίας Κρίστη Κοκονώζη, τα μέλη Αγγελική Πρινάρη και  Κατερίνα Βασιλάκη,  και η Κεραμουτσανή νοικοκυρά Ελπίδα Βαμβακά.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η πρόεδρος του Φεστιβάλ Λένα Ηγουμενάκη: “Επρόκειτο για μια διαδικασία απόλυτα βιωματική και απόλυτα παραδοσιακή την οποία απολαύσαμε όλοι. Ξεκινήσαμε από το μάζεμα των χόρτων και δε χρησιμοποιήσαμε πατάτα στα γιαχνερά καθώς το μαγείρεμα έγινε με βάση τα εποχικά υλικά αλλά και όσο υπήρχαν στην κουζίνα μας τη Μινωική περίοδο. Αυτό που έκανε εντύπωση στους Ιταλούς ήταν η ρακή που χρησιμοποιούμε για να γίνει το φύλλο πιο αφράτο”.

Στο Μουσείο

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης όπου τραβήχτηκαν πλάνα από το μινωικό τραπέζι, την έκθεση της Κρήτης και έγινε ξενάγηση από τον βιολόγο κο Παναγιώτη Γεωργαντή αναφερόμενος στα φυτά που συνδέθηκαν με τη ζωή των ανθρώπων από τη Μινωική Κρήτη μέχρι σήμερα, λόγω της χρησιμότητάς τους στη διατροφή, αλλά και στις ανάγκες της καθημερινής ζωής γενικότερα. Το αμπέλι, η ελιά, ο βασιλικός, το θυμάρι, το δενδρολίβανο αλλά και φυτά λιγότερο γνωστά, όπως το λινάρι, η κλωστική κάνναβη και η ιτιά.

«Η μινωική διατροφή πρόγονος της κρητικής διατροφής αποτελεί αντικείμενο μελέτης από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Βαδίζοντας στα ίχνη των αρχαίων Μινωιτών μαγείρων φτάνουμε στη γαστρονομική εμπειρία της κρητικής δίαιτας την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε. Μια σημαντική πρωτοβουλία από την επίτιμη πρόξενο της Ελλάδας στην Μπολόνια κα Λαμπράκη και τον σκηνοθέτη και τηλεοπτικό παραγωγό της Rai 3 κο Ginetto Campanini, ένα ταξίδι των μινωικών και κρητικών γεύσεων στη γειτονική χώρα», δήλωσε η κα Μπορμπουδάκη.

Συνάντηση στην Περιφέρεια

Συνάντηση με την επίτιμο Πρόξενο είχε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων της Περιφέρειας Κρήτης Γιώργος Αλεξάκης, με αφορμή την επίσκεψη του τηλεοπτικού παραγωγού της Rai 3 στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, ο σκηνοθέτης και τηλεοπτικός παραγωγός Campani Ginetto μαζί με την κα Λαμπράκη συζήτησαν με τον κ. Αλεξάκη για την επίσκεψή τους στην Κρήτη και την επιθυμία, να καταγράψουν μέσα από τηλεοπτική παραγωγή την κρητική διατροφή ως κομμάτι της ζωντανής παράδοσης του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό αποτυπώνουν στις Περιφερειακές Ενότητες Λασιθίου, Ηρακλείου και Ρεθύμνου ανθρώπους που συμβάλλουν στην καθημερινή ανάδειξη της κρητικής διατροφής.

«Είναι μια πολύ θετική πρωτοβουλία της κας Λαμπράκη, η οποία ως επίτιμη Πρόξενος και με την παραίνεσή της στη Rai 3 να αφιερώσει τηλεοπτικό χρόνο για την κρητική διατροφή, μας δίνει μια σημαντική προβολή και ανάδειξη του κρητικού τρόπου διατροφής, σε μια χώρα που είναι η πιο διάσημη σε παγκόσμιο επίπεδο για την κουζίνα της. Όταν οι Ιταλοί, ερευνούν την κρητική κουζίνα, αυτό είναι πολύ θετικό για εμάς», δήλωσε ο κ. Αλεξάκης μετά τη συνάντηση.