Στις προσωπικότητες της χρονιάς η Κρητικιά Εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη

  • Τρίτη, 4 Δεκέμβριος 2018 11:09
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πρόσωπα

Η ευρωπαϊκή έκδοση του Politico παρουσίασε τον κατάλογο των προσωπικοτήτων που αναμένεται να «μεταμορφώσουν» την Ευρώπη το επόμενο έτος (POLITICO 28 Class of 2019). Πρόκειται για ανθρώπους με δράση, για ανθρώπους «παρεμβατικούς» και οραματιστές.

Στην τέταρτη θέση της λίστας του Politico βρίσκεται η κρητικιά Ελένη Τουλουπάκη. «Για τους υποστηρικτές της είναι μια απόλυτα αναγκαία μάστιγα, η οποία ξεριζώνει την κουλτούρα της διαφοράς που έχει τα πλοκάμια της βαθιά στο κατεστημένο της χώρας.

Για τους επικριτές της είναι όργανο του κυβερνώντος ακροαριστερού ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κυνηγά πολιτικές βεντέτες και υπονομεύει την αντιπολίτευση», συνεχίζει το Politico.

«Το POLITICO 28 είναι ένας οδηγός που αφορά τους ανθρώπους, την πορεία των οποίων πρέπει να παρακολουθήσουμε μέσα στο 2019» λέει ο επικεφαλής, Stephan Faris, σύμφωνα με την kathimerini.gr, και προσθέτει:

«Ως συνήθως στον κατάλογό μας συμπεριλαμβάνονται πολιτικοί, επιχειρηματίες, ακτιβιστές και καλλιτέχνες που επιλέγονται όχι με βάση το αξίωμά τους αλλά με τον τρόπο που επηρεάζουν τις χώρες τους ή την Ευρωπαϊκή Ενωση. Φέτος όμως κάναμε κάτι διαφορετικό. Αντί για μία συνολική λίστα, δημιουργήσαμε έναν κατάλογο και τους κατατάξαμε σε τρεις κατηγορίες: σε όσους κάνουν πράξεις, στους οραματιστές και σε όσους μπορεί να γίνουν ο καταλύτης των εξελίξεων. Η επιλογή μας έχει να κάνει με εκείνους που πιστεύουμε ότι μπορούν να διαμορφώσουν την ευρωπαϊκή συζήτηση.

Πιστεύουμε ότι η «Τάξη του 2019» θα ενθαρρύνει τη συζήτηση, ακόμα και μέσα από τις διαφωνίες».

Οι πράττοντες:

Ine Marie Eriksen Søreide (Norway),

Pedro Sánchez (Spain),

Martin Selmayr (Germany),

Heli Tiirmaa-Klaar (Estonia),

Yulia Timoshenko (Ukraine),

Mark Carney (Canada),

Barbara Nowacka (Poland),

Miriam Dalli (Malta),

Ronald Prins (The Netherlands).

Οι οραματιστές:

Garance Pineau (France),

Niklas Zennström (Sweden),

Era Istrefi (Kosovo),

Peter Vesterbacka (Finland),

Sener Levent (Cyprus),

Joana Vasconcelos (Portugal)

Ivan Krastev (Bulgaria),

Dominik Feri (Czech Republic),

Guðrið Højgaard (Faroe Islands)

«Οι παρεμβατικοί»:

Mary Lou McDonald (Ireland),

Mattias Tesfaye (Denmark),

Jeremy Corbyn (United Kingdom),

Eleni Touloupaki (Greece),

Herbert Kickl (Austria),

Ali Can (Turkey/Germany),

Márta Pardavi (Hungary),

Mischaël Modrikamen (Belgium),

Mihai Sora (Romania)

Ποια είναι η Ελένη Τουλουπάκη

Η Ελένη Τουλουπάκη κατάγεται από την Κρήτη και συγκεκριμένα από τα Χανιά. Πατέρας της είναι ο πρώην πρόεδρος του ΚΤΕΛ Δυτικής Κρήτης, Χαράλαμπος Τουλουπάκης, ενώ ο αδερφός της, Μανόλης, είναι γνωστός αγγειοχειρουργός της πόλης του Ηρακλείου.

Η Ελένη Τουλουπάκη είχε εισαχθεί τέταρτη στη Σχολή Δικαστών το 1998 και από το 1999 ασκούσε καθήκοντα εισαγγελικού παρέδρου στην Αθήνα. Το 2008 έγινε εισαγγελέας Πρωτοδικών, ενώ από τον περασμένο Φεβρουάριο προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών.

Η εισαγγελική λειτουργός ανήκει στη νέα γενιά Δικαστών και Εισαγγελέων που έχουν εξαιρετική νομική κατάρτιση, μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά και δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι επελέγη στη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς με συντριπτική πλειοψηφία, δέκα προς μία, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, όπως αναφέρει το 15minutes.gr.

Η Ελένη Τουλουπάκη επιλέχθηκε από το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του Αρείου Πάγου στη θέση της νέας επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, μετά την παραίτηση της Ελένης Ράικου. Το Συμβούλιο με πρόεδρο τη Βασιλική Θάνου, εισηγητή τον αρεοπαγίτη Χαράλαμπο Μαχαίρα και τη συμμετοχή της Εισαγγελέως του Ανώτατου Δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου, επέλεξε την κ. Τουλουπάκη με ψήφους 10-1.

Το όνομά της έγινε ευρύτερα γνωστό, καθώς μετέχει στο κλιμάκιο των εισαγγελέων που τα τελευταία χρόνια ασχολούνται με το οικονομικό έγκλημα και υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Πριν από τρία χρόνια μετείχε στην αποστολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών στο Παρίσι που, με επικεφαλής τον προϊστάμενό της Ηλία Ζαγοραίο, έλαβαν κατάθεση από τον Ερβέ Φαλτσιανί, το πρώην στέλεχος της HSBC, στον οποίο οφείλεται η δημιουργία της λεγόμενης «λίστας Λαγκάρντ», ενώ βρέθηκε και στη Χάγη, σε διοργάνωση της Eurojust για τη μεγάλη υπόθεση των αποκαλούμενων Panama Papers.

Πριν από δύο χρόνια, σε ανάλογη συνάντηση στη Χάγη με αντικείμενο το «σκάνδαλο Volkswagen», ήταν η κ. Τουλουπάκη, με τον συνάδελφο της Χρήστο Ντζούρα, που αντιτάχθηκαν στους Γερμανούς εισαγγελείς, όταν επιχείρησαν να εξασφαλίσουν «ακαταδίωκτο» στα στελέχη της αυτοκινητοβιομαχανίας, εκτός Γερμανίας.

Η δυναμική Κρητικιά εισαγγελέας είχε απαντήσει ότι «στο παρελθόν είχαμε πολύ κακή εμπειρία από την υπόθεση της Siemens, όπου τα κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα» βρίσκοντας συμπαράσταση, στη θέση που εξέφρασε ρητά, πολλούς συναδέλφους τους, με πρώτη την πολυπληθή αμερικανική αντιπροσωπεία.

Η κ. Τουλουπάκη έχει διατελέσει εισαγγελέας κατά του ρατσισμού με σημαντικό έργο, για το οποίο έχει λάβει εύσημα από τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Ως εισαγγελέας Πρωτοδικών έχει χειριστεί μεγάλες υποθέσεις, όπως τις έρευνες για την AGB, που είχε καταλήξει σε απαγγελία κατηγοριών, για την Αττική οδό και άλλες.

Η εισαγγελέας μαζί με τον συνάδελφο της, επικεφαλής των οικονομικών Εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου, είχαν διαβιβάσει το 2004 στη Βουλή τη δικογραφία για τα εξοπλιστικά προγράμματα, προκειμένου να εντοπιστούν ευθύνες του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου.