Μέτρησαν για πρώτη φορά το φως όλων των άστρων - Ο αριθμός είναι ... αστρονομικός!

Εκτιμάται ότι σήμερα υπάρχουν περίπου δύο τρισεκατομμύρια γαλαξίες και ένα τρισεκατομμύριο αστρα!

Η ιστορία του φωτός είναι, επίσης, η ιστορία του σύμπαντος. Πόσο, όμως, είναι όλο το φως που έχουν εκπέμψει όλα τα αστέρια που έχουν υπάρξει ποτέ στο σύμπαν, ηλικίας περίπου 13,7 δισεκατομμυρίων ετών; Η απάντηση φαίνεται απελπιστικά δύσκολη, αλλά οι αστρονόμοι έχουν πλέον στα χέρια τους για πρώτη φορά έναν αριθμό και είναι ... φαντασματικά μεγάλοι: 4Χ10 ^ 84 φώτιες (ο αριθμός 4 που ακολουθείται από 84 μηδέν).

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον αστροφυσικό Μάρκο Ατζέλο του Κολλεγίου Επιστήμης Clemson της Νότια Καρολίνα, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», βάσισε τους υπολογισμούς της στο «εξωγαλαξιακό φως υποβάθρου», ένα είδος κοσμικής ακτινοβολίας. Εκτιμάται ότι πάνω από το 90% του φωτός που έχουν παράγει τα άστρα από τη γέννηση του σύμπαντος, επιβιώνει μέσα σε αυτό το αχνό φως υποβάθρου.

Το φως αυτό είναι το ποσοστό εκείνο της οπτικής, εγγύς-υπέρυθρης και υπεριώδους ακτινοβολίας που παράγεται από τα άστρα και μετά καταφέρνει να διαχυθεί στο σύμπαν. Η μέτρηση αυτής της διάχυτης ακτινοβολίας είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, αλλά αυτή τη φορά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν κάνει μια καλή εκτίμηση με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου ακτίνων-γάμα «Φέρμι» της NASA.

 

Είναι αδύνατο να υπολογίσει κανείς τις γαλαξίες και τις αστρικές δυνάμεις που υπάρχουν στο σύμπαν σήμερα, καθώς εμφανίζονται νέες γαλαξίες που δημιουργούν συνεχώς νέες αστούρες. Εκτιμάται ότι σήμερα υπάρχουν περίπου δύο τρισεκατομμύρια γαλαξίες και ένα τρισεκατομμύριο αστρα!

Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δημιουργία άστρων - που ξεκίνησε όταν το σύμπαν είχε ηλικία λίγων εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών - έφτασε στο απόκομμα του πριν από δέκα έως 11 δισεκατομμύρια χρόνια και έκτοτε έχει επιβραδυνθεί. Για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι η δική μας γαλαξία δημιουργεί περίπου περίπου επτά νέα αστέρια το χρόνο, σύμφωνα με την ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αφηστε καποιο σχολιο