Έχουμε συνηθίσει την ασχήμια! Του Γιώργου Παπακωνσταντή

  • Τετάρτη, 28 Νοέμβριος 2018 17:08
  • Γιώργος Παπακωνσταντής
  • Editorial

Σε συζητήσεις στις παρέες μας, στις αναρτήσεις μας στα Social Media, βλέπουμε τα στραβά των άλλων και πάντοτε βρίσκουμε αφορμές για να κριτικάρουμε. Συχνότατα η κριτική αφορά πολιτικά και ιδεολογικά θέματα.

Εννοείται ότι πάντα έχουμε δίκιο και βέβαια είναι αλήθεια ότι βλέπουμε πάντα μακριά ή απέναντι. Δε βλέπουμε δίπλα μας. Δεν ασχολούμαστε με την μίζερη καθημερινότητα μας, εκείνη που πραγματικά μας κάνει την ζωή γκρίζα.

 Έχουμε συνηθίσει τα σκουπίδια δίπλα μας. Στις άκρες των δρόμων, στις αλάνες, σκαρφαλωμένα γύρω από τους κάδους, που στέκουν εκεί βρωμεροί και συχνά ξεδόντιασμένοι.

Έχουμε συνηθίσει τις προσόψεις των κτιρίων γκρίζες, απεριποίητες, γεμάτες άσχημα γκράφιτι. Έχουμε συνηθίσει τις καταλήψεις των πεζοδρομίων, τις παράνομες σταθμεύσεις, την ανυπαρξία διαβάσεων αναπήρων, την ανυπαρξία κατάλληλων  πεζοδρομίων.

Έχουμε συνηθίσει την ασυδοσία στους δρόμους, την επιθετική οδήγηση, το «ζην επικινδύνως» για μας και για τους άλλους.

Έχουμε συνηθίσει την όχληση, τις φωνές, τις μεγαλοστομίες, τις ιδεολογικές και τις δήθεν πατριωτικές εξάρσεις. Έχουμε συνηθίσει στα ψέματα. Δεν μας κάνει τίποτα εντύπωση. Έχουμε συνηθίσει σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον, γεμάτο ασχήμια . Έχουμε συνηθίσει την ασχήμια! 

Έχουμε συνηθίσει να μην κάνουμε διάλογο αλλά να κατηγορούμε τον άλλο. Έχουμε συνηθίσει στην ηχορρύπανση, στην φωτορρύπανση, σε κάθε λογική υποβάθμισης της ποιότητας ζωής μας.

Μας έχει καταλάβει ένας απίστευτος μιθριδατισμός. Έχουμε ποτιστεί με τόσες συχνές και όχι πάντα μικρές, δόσεις ασχήμιας σε κάθε γωνιά του δημόσιου χώρου, που δεν μας κάνουν καμία εντύπωση πλέον. Συνηθίσαμε!

Δυστυχώς αυτή η ασχήμια που έχουμε συνηθίσει, είναι η κανονικότητα μας, κάθε αλλαγή που έρχεται σε αυτές τις συνήθειες, μας ξεπερνάει και επειδή κάθε αλλαγή απαιτεί πρώτα από όλα να αλλάξουμε εμείς, τότε είναι που δεν το κουνάμε ρούπι από τις γνωστές και "βολικές" συνήθειές μας.

 Εμείς στην ίδια στιγμή μέσα στα σπίτια μας είμαστε «μερακλήδες» και τα θέλουμε όλα τέλεια. Όμως στο δημόσιο χώρο, όπου καθημερινά δοκιμάζεται η ευγένεια και ο  πολιτισμός μας, αφού κάθε ενέργεια μας έχει αντίκτυπο στους άλλους, εκεί απλά έχουμε συνηθίσει την ασχήμια ... Πως θα τη βγάλουμε  από την ζωή μας είναι η πρόκληση! Αυτό το στοίχημα πρέπει να κερδίσουμε πρώτα από όλα με τον εαυτό μας!

Γιώργος Παπακωνσταντής

Διδάκτορας εγκληματολογίας, "εγκληματεί" καθημερινά στην προσπάθειά του να βελτιώσει λίγο τα πράγματα.