Η αγάπη για το σχολείο ξεκινάει από το σπίτι

  • Τρίτη, 27 Νοέμβριος 2018 14:09
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

 

Εάν δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς το παιδί σας συνεχίζει να βλέπει με κακό μάτι το σχολείο και την εκπαιδευτική διαδικασία, κάτι πρέπει να κάνετε για να αναθεωρήσετε συν τω χρόνω:

Η δική σας συμβολή είναι πολύτιμη όσον αφορά το εάν και κατά πόσο θα δούμε το παιδί θετικά το σχολείο, ιδιαίτερα αν μιλάμε για «πρωτάκι».

Είναι σημαντικό για το παιδί να βλέπει ότι οι γονείς του διαβάζουν βιβλία στον ελεύθερο χρόνο τους και εκφράζονται με ενθουσιασμό για τις γνώσεις που αποκομίζουν από αυτά. Τον ίδιο ενθουσιασμό πρέπει να δείξετε και στην αναφορά σας για το σχολείο και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Μην ωραιοποιήσετε τις καταστάσεις και να μην φτάσετε σε υπερβολές, απλά δώστε έμφαση στα θετικά που θα αποκομίσετε όντας μαθητής σε πολλά επίπεδα. Το ζητούμενο είναι να αποφορτωθεί από την ασθένεια και να αγαπάει στο βάθος του χρόνου στο σχολείο και όχι να διαμορφώσει ένα πλασματικό είδωλο που δεν θα ανταποκριθεί τελικά στις προσδοκίες του και τελικά θα απογοητευθεί.

Από εκεί και πέρα, βοηθήστε το παιδί να καταλάβει ότι το λάθος κάνει και ο καλός και ο κακός μαθητής και μέσα από αυτά θα μάθουν πράγματα. Και εκτός από το να το λέει, αντιμετωπίζετε τα με σφάλμα όταν, για παράδειγμα, δεν παίρνουν καλούς βαθμούς.

Η στάση σας στις σχολικές του επιδόσεις είναι εξέχουσας σημασίας αν θέλετε να αγαπήσει το σχολείο. Αν του φωνάζετε ή το βάζετε τιμωρία επειδή δεν τα πήγε καλά και το αντιμετωπίζετε σα να ήρθε το τέλος του κόσμου, το παιδί θα έχει στο μυαλό του ότι η βαθμοθηρία είναι αυτοσκοπός για να μη σας δυσαρεστήσει και όχι η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων.

Όταν μιλάτε για το σχολείο ή τα δικά σας σχολικά χρόνια, προσέξτε πολύ τι αναφορές κάνετε. Αν οι αναμνήσεις που μοιράζεστε με το παιδί από τους δασκάλους και τη γενικότερη εκπαιδευτική διαδικασία είναι αρνητικές, πολύ δύσκολα θα αγαπήσει το παιδί το σχολείο. Αντίθετα, αν στέκεστε στα θετικά που αποκομίσατε, θα επηρεάσετε θετικά και το μικρό σας.

Επειδή, όπως και να το κάνουμε, τα παιδιά κουράζονται πολύ στο σχολείο, πρέπει να επιβραβεύονται για την καλή προσπάθεια και να κατανοήσουν ότι «τα αγαθά κόποις είναι". Ότι δηλαδή μέσα από την σκληρή δουλειά, που συνεπάγεται την κούραση, θα αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, δείξτε ειλικρινή ενδιαφέρον για την καθημερινότητα του παιδιού σας στο σχολείο. Να το ρωτάτε να σας πει τα νέα και το νέο του.

mother.gr

Αφηστε καποιο σχολιο