Στολίζοντας δέντρο μαζί με το παιδί: Πράγματα που κάθε γονέας πρέπει να ξέρει

 

Notkyot not notky τη τη τη τηky τη not τη τη τη τηky not τη not not τη Η υποχρέωση όλων μας είναι ότι το διάστημα των εορτών δεν είναι μόνο ευχάριστο, αλλά και να τηρούνται όλοι οι βασικοί κανόνες ασφάλειας, ώστε να περάσουν και τα παιδιά καλά αλλά και οι γονείς! Ky τη τηotky

Χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή ατυχημάτων:

Χριστουγεννιάτικο δέντρο:

Το χριστογεννιάτικο δέντρο πρέπει να πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας.
Αν είναι τεχνητό πρέπει να φέρει σήμανση ότι είναι ανθεκτικό στη φωτιά, αν είναι αληθινό πρέπει να είναι αρκετά φρέσκο ​​για να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Εάν χρησιμοποιείτε δοχείο για να στερεώσετε μπορείτε να προσθέσετε λίγη ποσότητα νερού για να διατηρηθεί φρέσκο ​​για περισσότερες μέρες. Στερεώστε το καλά για να μην πέσει και να προκαλέσει ατύχημα στα παιδιά.
Τοποθετήστε το μακριά από το τζάκι και στο σημείο που δεν εμποδίζει την κυκλοφορία στο χώρο ή την έξοδο από το σπίτι σε περίπτωση κινδύνου. Μην τοποθετείτε σε σημεία που μπορεί να ανατραπεί από τα παιδιά, όπως από το άνοιγμα του παραθύρου ή την δυνατή ροή του αέρα.

Διακοσμητικά φωτά:

Επιλέξτε φωτάκια που να είναι συμβατά με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να φέρουν την ειδική σήμανση
Ο ρευματολήπτης πρέπει να είναι τριπολικός. Εάν διαπιστώσετε ότι δεν είναι, τότε ζητήστε τον από τον προμηθευτή διότι, βάση των κανονισμών είναι υπόχρεος να σας εφοδιάσει με τον κατάλληλο ρευματολήπτη.
Πριν τα τοποθετήσετε ελέγξτε τα έστω και αν είναι καινούρια. Βεβαιωθείτε ότι όλα ανάβουν, δεν υπάρχουν χαλαρές ενώσεις και τα σύρματα και οι πρίζες ευρίσκονται σε καλή κατάσταση.
Φροντίστε τα καλώδια να μην εμποδίζουν την εύκολη διακίνηση τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων, εάν υπάρχουν.
Μη χρησιμοποιείτε φωτάκια σε μεταλλικά δένδρα. Μπορεί γίνει φόρτιση με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.
Εάν στολίσετε δένδρο σε εξωτερικό χώρο, βεβαιωθείτε ότι τα φωτάκια είναι κατάλληλα για αυτό το χώρο και να φέρουν τη σήμανση «για εξωτερικούς χώρους».
Πριν κοιμηθείτε ή πριν φύγετε από το σπίτι πρέπει πάντοτε να σβήνετε τα διακοσμητικά φωτάκια.

Χριστουγεννιάτικα στολίδια:

Αποφύγετε στολίδια που είναι μυτερά ή σπάζουν εύκολα γιατί υπάρχει κίνδυνος να τα καταπιούν ή να τραυματιστούν.
Εάν χρησιμοποιηθούν πρέπει να τοποθετηθούν ψηλά για να μη τα φτάνουν τα μικρά παιδιά.
Μη βάλετε στο δένδρο στολίδια που μοιάζουν με γλυκά, σοκολάτες ή καραμέλες γιατί τα μικρά παιδιά δεν μπορεί να τα ξεχωρίσουν από τα πραγματικά.
Αφήστε τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν στο στόλισμα του δένδρου γιατί θα τους δώσει πιο πολλή χαρά και ενθουσιασμό, αλλά προσπαθήστε να τους εξηγήσετε για πιθανούς κινδύνους.

Παιγνίδια:
Αγοράστε παιγνίδια που να είναι πάντοτε κατάλληλα για την ηλικία τους. Ιδιαίτερη προσοχή για παιγνίδια που προορίζονται για παιδία κάτω των 3 ετών. Μπορεί να περιέχουν μυτερές άκρες, σχοινάκια ή μικρά κομματάκια που να προκαλέσουν ασφυξία.
Βεβαιωθείτε ότι κάθε παιγνίδι φέρει τη σήμανση CE και οδηγίες χρήσης και φύλαξης στα Ελληνικά
Διαβάζετε πάντοτε τις οδηγίες πριν τα δώσετε στα παιδιά σας και δείξετε τους πως λειτουργούν.
Μη δίνετε σε παιδιά κάτω των 10 ετών παιγνίδια που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα πάνω από 24 βολτ γιατί υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Προτιμήστε παιγνίδια με μπαταρίες.
Όταν τα παιδιά ανοίξουν τα δώρα τους απομακρύνετε όλα τα περιτυλίγματα, ιδίως πλαστικές σακούλες, κορδέλες, και σχοινάκια γιατί μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία σε μικρά παιδιά.

Τζάκια:

Τοποθετήστε πάντα το προστατευτικό πλέγμα μπροστά από την τζάκι.
Χρησιμοποιήστε πάντα το κατάλληλο υλικό για να ανάψετε το τζάκι. Μη χρησιμοποιείτε τα περιτυλίγματα δώρων, γιατί αναβούν γρήγορα και μπορεί να προκαλέσουν καύσεις ακόμα και πυρκαγιά.
Μην αφήνετε τα υλικά για την ανάφλεξη του τζακιού όπως υγρό ή ξηρό πετρέλαιο, σπίρτα και αναπτήρες που εκτίθενται σε χώρους που έχουν πρόσβαση σε ένα μικρό παιδί.
Κάνετε τακτικά συντήρηση του τζακιού σας (καμινάδα).
Μετά από μια οικογενειακή συνάντηση ή ένα πάρτι, απομακρύνετε οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει κακό στα μικρά παιδιά, όπως τα αλκοολούχα ποτά, ξηρούς καρπούς, μαχαίρια και σφυρί.

boro.gr