Η συνταγή που αποθεώνει τα Κρητικά προϊόντα - Χανιώτικο μπουρέκι με φρέσκα λαχανικά κι εκλεκτά τυριά

  • Δευτέρα, 26 Νοέμβριος 2018 09:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Με φρέσκα λαχανικά και εκλεκτά Κρητικά τυριά, το Χανιώτικο μπουρέκι κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην γαστρονομική παράδοση της Κρήτης. Με εξαιρετικά υλικά από τη Κρητική γη, κολοκλύθι, πατάτα και δυόσμο, μυζήθρα, κασέρι και στάκα αλλά φυσικά ελαιόλαδο και χειροποίητο φύλλο μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες της μέρας.

Η απολαυστική γέμιση αλλά και το τραγανό και λεπτό φύλλο πασπαλισμένο μου σουσάμι αναδεικνύουν φίνα αρώματα και προκαλούν τον ουρανίσκο.

Από άποψη δημιουργίας θέλει το χρόνο του και τη διαδικασία του, όπως θα δούμε και στη συνταγή που δημοσιεύουμε παρακάτω και προέρχεται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης incrediblecrete.gr. Ωστόσο το γευστικό αποτέλεσμα μας αποζημιώνει για τον κόπο.  

ΧΑΝΙΩΤΙΚΟ ΜΠΟΥΡΕΚΙ

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές λάδι
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
1 (περίπου) ποτήρι χλιαρό νερό
1/2 κουταλάκι αλάτι

Για τη γέμιση

1 1/2 κιλό πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
1 1/2 κιλό κολοκύθια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 ματσάκι δυόσμο
1 νεροπότηρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κιλό μυζήθρα
200 γρ. τυρί κασέρι τριμμένο
1 (περίπου) φλιτζάνι λάδι
4 κουταλιές στάκα
1 ποτήρι γάλα
σουσάμι για το πασπάλισμα
Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε το φύλλο: ρίχνουμε το νερό, το λάδι, το αλάτι και το κρασί μέσα στο φούρνο και τα ζυμώνουμε καλά. Σκεπάσαμε την πάστα και την αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά περίπου. Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγουμε δύο μέτρια φύλλα. Απλώνουμε το ένα φύλλο σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί. Απλώνουμε μετά σε στρώσεις των πατατών, των κολοκυθίων και της μυζήθρας. Ρίχνουμε πάνω στην κάθε στρώση λίγο αλάτι και πιπέρι, λίγο μούστο, λίγο φρέσκο ​​και λίγο κασέρι. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τη στάκα και ρίχνουμε αυτό το μείγμα από πάνω. Περιχύνουμε το μπουρέκι με το λάδι. Τοποθετούμε από το άλλο φύλλο, το αλείφουμε με λίγο λάδι και το πασπαλίζουμε με σουσάμι. Κόβουμε το μπουρέκι σε τετράγωνα κομμάτια και το ψύουμε για 1 - 1 1/4 ώρα σε μέτρια προθερμασμένη φούρνο, στους 180 C.