Ειρήνη Φλουρή, η κορυφαία Ηρακλειώτισα ψυχολόγος που διαπρέπει στο εξωτερικό

  • Τετάρτη, 21 Νοέμβριος 2018 08:34
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Μια ξεχωριστή τιμή για μια Ηρακλειώτισσα επιστήμονα επεφύλασσε η Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών που ανακοίνωσε ότι απονέμει το βραβείο του «Επίτιμου Μέλους» σε 43 κορυφαίους επιστήμονες των κοινωνικών επιστημών από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο- μεταξύ αυτών και η Ειρήνη Φλουρή!

Αυτή η μεγάλου κύρους διάκριση αφορά ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες και πολιτικούς ιθύνοντες, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν έπειτα από εκτεταμένη διαδικασία αξιολόγησης για την αριστεία τους και τον αντίκτυπο της δουλειάς τους μέσω των κοινωνικών επιστημών για κοινωφελείς σκοπούς. Τα επίτιμα μέλη αναγνωρίζονται για την εξέχουσα και εποικοδομητική συνεισφορά  στο τομέα τους.

Η καθηγήτρια Ειρήνη Φλουρή είναι κορυφαία ψυχολόγος στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ερευνά τις αιτίες πίσω από τα συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα των παιδιών.

Γεννήθηκε και εκπαιδεύτηκε στο Ηράκλειο. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης το 1994. Το 1995 πήγε στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στην Αγγλία για να κάνει το διδακτορικό της, έχοντας υποτροφία από Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα το 2000 και εργάστηκε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μέχρι το 2005 όπου και εντάχθηκε στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL) ως επίκουρη καθηγήτρια. Στη συνέχεια προήχθη σε αναπληρώτρια καθηγήτρια το 2008 και τελικά σε καθηγήτρια το 2010.

Συμπληρώνοντας την προηγούμενη ερευνητική της δραστηριότητα πάνω στον ρόλο της οικογένειας (γονεϊκότητα, ψυχική υγεία γονέων και ανέχεια) και το ευρύτερο πλαίσιο (γειτονιά και σχολείο), η τρέχουσα ερευνητική της δραστηριότητα εξερευνά τον ρόλο των βιολογικών παραγόντων, όπως η φλεγμονή, στην ανάπτυξη συναισθηματικών και συμπεριφορικών προβλημάτων κατά την παιδική ηλικία.

Για τον τίτλο, η καθηγήτρια Ειρήνη Φλουρή είπε χαρακτηριστικά: «Είναι τεράστια τιμή – και σχετικά νωρίς στη καριέρα μου – να αποκτώ τον τίτλο του επίτιμου μέλους. Η αναγνώριση από τους συναδέλφους είναι μία από τις μεγαλύτερες επιβραβεύσεις στον ακαδημαϊκό τομέα.

Είμαι ευγνώμων προς τους συνεργάτες μου και στους μέντορές μου για τη βοήθειά τους στην έρευνά μου όλα αυτά τα χρόνια και ελπίζω να δω ακόμα περισσότερες γυναίκες στον χώρο των επιστημών να αναγνωρίζονται για την δουλειά τους».

Η Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών είναι η εθνική ακαδημία των Πανεπιστημιακών, των επιστημονικών συλλόγων και επαγγελματιών στις κοινωνικές επιστήμες. Αποστολή της είναι να προάγει την κοινωνική επιστήμη στο Ηνωμένο Βασίλειο για το κοινό όφελος.

Η Ακαδημία συγκροτείται από περίπου 1.300 ξεχωριστά επίτιμα μέλη, 44 επιστημονικούς συλλόγους και έναν αριθμό συνεργατών, που όλοι μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου 90.000 κοινωνικούς επιστήμονες.

Τα επίτιμα μέλη είναι εξέχοντες πανεπιστημιακοί και επαγγελματίες από τον ακαδημαϊκό τομέα όπως και από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, η Ακαδημία εκπροσωπεί τους περισσότερους από τους επιστημονικούς συλλόγους των κοινωνικών επιστημών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

patris.gr