Έτσι θα απολυμάνετε το σίδερο βήμα βήμα

  • Τρίτη, 20 Νοέμβριος 2018 07:50
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σπίτι

Πολλές νοικοκυρές πιστεύουν πως ο καθαρισμός κάποιων οικιακών συσκευών, όπως είναι το πλυντήριο ρούχων ή το σίδερο, δεν είναι απαραίτητος, καθώς θεωρούν (δυστυχώς εσφαλμένα) πως αυτές οι συσκευές αυτοαπολυμαίνονται (η μια με το νερό και η άλλη με τις υψηλές θερμοκρασίες).

Αν δεν θέλετε όλη η βρομιά του σίδερού σας να καταλήξει πάνω στα φρεσκοπλυμένα ρούχα σας, τότε θα πρέπει να το απολυμαίνετε τακτικά.

Απομακρύνετε όλη τη βρομιά Βάλτε μια χαρτοπετσέτα πάνω στη σιδερώστρα σας και ρίξτε μια γεμάτη κουταλιά αλάτι πάνω της. Απλώστε το αλάτι στην επιφάνεια της χαρτοπετσέτας και σιδερώστε την, ρυθμίζοντας το σίδερο στην πιο υψηλή θερμοκρασία και χωρίς ατμό. Όλη η βρομιά που υπάρχει εσωτερικά του σίδερου θα βγει προς τα έξω και θα κολλήσει πάνω στο αλάτι.

Καθαρίστε τις οπές αερισμού Χρησιμοποιήστε μερικές μπατονέτες για να καθαρίσετε τις οπές. Θα χρειαστείτε λίγο ξίδι και λίγη υπομονή για να καθαριστούν οι οπές αποτελεσματικά. Έχοντας προηγηθεί η προηγούμενη διαδικασία καθαρισμού με το αλάτι, θα είναι πολύ πιο εύκολο να καθαρίσετε τις οπές καθώς όλη η βρομιά θα έχει βγει προς τα έξω. Αυτή η διαδικασία καθαρισμού πρέπει να γίνει ενώ το σίδερό σας είναι εκτός πρίζας. Μόλις καθαρίσετε τις οπές με λίγο ξίδι, περάστε τις ξανά με νερό και μπατονέτες για να φύγει οποιαδήποτε ποσότητα ξιδιού έχει μείνει πάνω στις οπές.

Καθαρίστε το σίδερο εσωτερικά Βάλτε στην τρύπα του σίδερου όπου τοποθετείται το νερό, ίση ποσότητα νερού και ξιδιού μέχρι να γεμίσει το σίδερο κατά το 1/3. Βάλτε το σίδερο στην πρίζα και ρυθμίστε το σε μέτρια θερμοκρασία. Αφήστε το για 10 λεπτά στην πρίζα μέχρι να βγει προς τα έξω, μέσω του ατμού, όλο το ξίδι. Στη συνέχεια γεμίστε όλο το σίδερο με νερό ώστε να φύγουν όλες οι υπολειπόμενες ακαθαρσίες που ίσως έχουν συσσωρευθεί εσωτερικά του σίδερού σας αλλά και τα υπολείμματα ξιδιού.

Tip Αν η μεταλλική πλάκα στο κάτω μέρος του σίδερού σας έχει έντονα σημάδια και λεκέδες, τότε μπορείτε να την καθαρίσετε με λίγη μαγειρική σόδα και νερό. Φτιάξτε μια πάστα που να αποτελείται από 2 κ.σ. μαγειρική σόδα (η οδοντόκρεμα είναι εξίσου αποτελεσματική) και λίγο νερό και με ένα πανάκι τρίψτε το σίδερό σας με το συγκεκριμένο μείγμα.

Καθαρίστε το σίδερο εξωτερικά Με ένα πανάκι, λίγο απορρυπαντικό πιάτων και νερό μπορείτε να καθαρίσετε τέλεια το εξωτερικό μέρος του σίδερού σας. Απλά ανακατέψτε λίγη ποσότητα απορρυπαντικού μέσα σε μια λεκανίτσα με νερό και με ένα βαμβακερό πανάκι σκουπίστε εξωτερικά το σίδερο τρίβοντας τα σημεία που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Προσέξτε μόνο να μην είναι το σίδερό σας στην πρίζα.

Προσοχή Αν το σίδερό σας έχει σημάδια από καμένο ύφασμα θα πρέπει κατευθείαν να τα βγάλετε χρησιμοποιώντας ένα βρεγμένο σφουγγαράκι πάνω στην προβληματική επιφάνεια. Εξαιτίας της ξαφνικής αλλαγής στη θερμοκρασία, το κάψιμο θα απομακρυνθεί πολύ πιο εύκολα.

http://spirossoulis.com/