Χοιρινό κοκκινιστό με μπάμιες και δυόσμο

  • Τρίτη, 20 Νοέμβριος 2018 12:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Πεντανόστιμο χοιρινό κοκκινιστό με μπάμιες και δυόσμο. Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα πιάτο όπου ο απόλυτος συνδυασμός του κρέατος με τις μπάμιες και τον αρωματικό δυόσμο του δίνει μια εξαιρετική γεύση που δύσκολα μπορείς να αντισταθείς. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

1 κιλό χοιρινό κρέας, ψαρονέφρι κομμένο σε φέτες 3-4 εκ. ή σπάλα ή ώμο χοιρινό κομμένο σε κομμάτια 4 εκ. 
1 κιλό μπάμιες καθαρισμένες, φρέσκες ή κατεψυγμένες
60 ml ξίδι
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
5 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες στο χοντρό του τρίφτη με τους χυμούς τους
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
1/2 ματσάκι δυόσμο, μόνο τα φύλλα του, ψιλοκομμένα
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο κοχλαστό νερό ρίχνετε τις μπάμιες και τις βράζετε για 4-5 λ ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τι στραγγίζετε καλά, τις ραντίζετε με το ξίδι και τις αφήνετε στην άκρη μέσα στο σουρωτήρι. Με αυτό το τρόπο θα “φύγει” η βλέννα” που βγάζου οι μπάμιες κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. 
Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι ανακατεύοντας συχνά για 3 λ ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα κομμάτια χοιρινού και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λ ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. 
Ρίχνετε το πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε, προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και νερό που να καλύπτει το κρέας, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και βράζετε το φαγητό σας σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Μόλις μαλακώσει καλά το μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα.
Ξεπλαίνετε τις μπάμιες από το ξίδι και τις βάζετε στη κατσαρόλα μέσα στη σάλτσα. Ρίχνετε λίγο ακόμα αλατοπίπερο, μετά από δοκιμή της σάλτσας, και το ψιλοκομμένο δυόσμο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 15-20 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες και δέσει η σάλτσα.
Τα τελευταία 5 λ μαγειρέματος ξαναβάζετε το κρέας στη κατσαρόλα με τις μπάμιες και δοκιμάζετε το αλάτι του. Το σερβίρετε ζεστό ως έχει ή το συνοδεύετε με ρύζι μπασμάτι με φιδέ,

sintayes.gr