Η 34χρονη Ελληνοαμερικανίδα εκατομμυριούχος της λίστας Forbes που ξεκίνησε πουλώντας κλεμμένα βιβλία

  • Σάββατο, 17 Νοέμβριος 2018 09:02
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πρόσωπα

Η Ελληνοαμερικανίδα από την Καλιφρόνια κατάφερε να γίνει εκατομμυριούχος μέσα σε λίγα χρόνια

Η Ελληνοαμερικανίδα Σοφία Αμαρούσο είναι ένα πραγματικό φαινόμενο. Όχι μόνο γιατί μέχρι σήμερα, στην ηλικία των 34 ετών κατάφερε να είναι δημιουργός μιας επιχείρισης, της Nasty Gal, αξίας 280 εκ. δολαρίων, αλλά κυρίως γιατί είχε όλες τις «προδιαγραφές» μιας αποτυχημένης.

Γράφει η Εύη Σιμοπούλου

Έφυγε από το σχολείο, διότι στο Λύκειο διαγνώστηκε με κατάθλιψη και σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και ολοκλήρωσε τις τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κατ οίκον διδασκαλία. Δεν σπούδασε τίποτα και δεν απέκτησε καμία επαγγελματική ειδικότητα.

Μετά το διαζύγιο των γονιών της έζησε και μια περίοδο που περιπλανιόταν στους δρόμους, μετακινούνταν με οτοστόπ και επιβίωνε κλέβοντας. Όλα αυτά μέχρι τα 22, οπότε και άλλαξε η ζωής της.


Η ιστορία από την αρχή...

Το 2006, σε ηλικία 22 ετών, εργαζόταν ως σεκιούριτι στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο. Παράλληλα δημιούργησε στο διαδίκτυο ένα eBay κατάστημα για να πουλά vintage ρούχα, μεταχειρισμένα δηλαδή και οτιδήποτε παλιομοδίτικο έπεφτε στα χέρια της. Η εξοικείωσή της με την παρανομία δεν την εμπόδισε να πουλά μέχρι και κλεμμένα βιβλία. Μάλιστα, για την ακρίβεια, η πρώτη της πώληση ήταν ένα βιβλίο που η ίδια είχε κλέψει ως φοιτήτρια.

Για να αυξήσει τις πωλήσεις της εκμεταλλεύτηκε τις ελάχιστες γνώσεις της από κάποια σεμινάρια φωτογραφίας που είχε κάνει και χρησιμοποιώντας φίλους της ως μοντέλα, τους έντυσε με τα παλιόρουχα που είχε μαζέψει, τους φωτογράφισε και τα έκανε να φαίνονται ωραία και ελκυστικά. Το 2008 το eBay την έδιωξε -εκείνη λέει ότι έφυγε μόνη της- και προχώρησε στη δημιουργία της δικής της ιστοσελίδας e-shop.

Το όνομα Nasty Gal το πήρε από ένα μουσικό άλμπουμ του 1975 της Betty Davis. Η Αμαρούσο βεβαίως δεν έβγαλε τόσα χρήματα με τον σταυρό στο χέρι. Είχε θράσος και έφεση στην «απάτη». Για παράδειγμα, στα πρώτα της βήματα πούλησε μέσω διαδικτύου δύο vintage σακάκια της Chanel για 1600 ευρώ όταν είχε αγοράσει και τα δύο μόλις 14 ευρώ. Παράλληλα άρχισε να δημιουργεί και δικά της ρούχα και να πλασάρεται ως σχεδιάστρια.

Το 2011, μόλις τρία χρόνια μετά της δημιουργίας της ιστοσελίδας e-shop NastyGal.com, η εταιρεία παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 11,200% με έσοδα 24 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την εφημερίδα Inc., η οποία την περιέγραψε ως το «ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιανεμπόριο» το 2012. Μέχρι αυτό το σημείο δεν είχε καμία εξωτερική χρηματοδότηση. Τα είχε καταφέρει όλα μόνη της.

«Έφτασα την επιχείρηση να έχει έσοδα σχεδόν 30 εκατ. δολ. πριν αρχίσουν να εμφανίζονται οι επενδυτές, έτσι ήμασταν κερδοφόροι», έχει πει η δαιμόνια Ελληνίδα σε συνέντευξή της.

Μέσα σε λίγα χρόνια η Ελληνοαμερικανίδα από την Καλιφρόνια κατάφερε να γίνει εκατομμυριούχος και να κρατήσει τους τίτλους της ιδρύτριας και εκτελεστικής προέδρου μιας ισχυρής εταιρίας με 400 άτομα προσωπικό και γραφεία 6.000 τ.μ. στο Λος Άντζελες.

Όλα λοιπόν πήγαιναν τέλεια; Όχι ακριβώς. Ενώ το Nasty Gal εκτινάχτηκε στην κορυφή, εκμεταλλευόμενο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως Facebook, Twitter και Instagram, το 2016 κόντεψε να χρεοκοπήσει. Υψηλά κόστη λειτουργίας και προβλήματα με εργαζόμενους έβαλαν «ταβάνι» στο άστρο της Σοφίας Αμαρούσο, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από τη θέση της CEO.

Ωστόσο, η δημιουργικότητά της αποδείχτηκε ανεξάντλητη. Έχοντας αποσυρθεί από τη διοίκηση του e-shop δημιούργησε το site #GirlBoss και έγραψε τη βιογραφία της με τον ίδιο τίτλο και με τα έσοδα του βιβλίου της δημιούργησε το «GirlBoss Foundation», ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα και ένα podcast, όλα στρατευμένα στη γυναικεία χειραφέτηση και στην παρότρυνση των γυναικών να παλέψουν για να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες επαγγελματικής επιτυχίας.

Το Απρίλιο του 2017 το βιβλίου της έγινε σειρά στο Netflix, το οποίο μπήκε σε 95 εκατ. σπίτια και μεταφράστηκε σε περίπου 30 γλώσσες. Τον ρόλο της τον έκανε η Μπριτ Ρόμπερσον και στην κωμική σειρά συμμετείχε και η Σαρλίζ Θερόν.

«Πραγματικά ήταν κάπως σουρεαλιστικό να παρακολουθώ την τελευταία δεκαετία της ζωής μου μέσα από την τηλεόραση. Στην πρώτη σκηνή μάλιστα της σειράς η πρωταγωνίστρια λέει την φράση: "Στην ενηλικίωση πεθαίνουν όλα τα όνειρα". Το πιστεύω αυτό. Αλλά τώρα πλέον θεωρώ πως αν δεν αφήσουμε να φύγουν από μέσα μας όλα αυτά που πιστεύουμε πως μας καθορίζουν, τότε δεν θα είμαστε ποτέ ικανοί να ξεχάσουμε, να δημιουργήσουμε, να αγαπήσουμε περισσότερο, να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Ένα ρητό λέει πως δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα... αλλά εγώ θεωρώ πως δεν ισχύει. Μπορούμε να τα έχουμε όλα. Αλλά όχι όλα την ίδια στιγμή...», έχει πει η Αμαρούσο σε συνέντευξή της στο αμερικάνικο Instyle. Και μάλλον έχει δίκιο.

news.gr