Βοηθήστε το παιδί σχολικής ηλικίας να αναπτυχθεί κοινωνικά

  • Παρασκευή, 16 Νοέμβριος 2018 08:41
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Στο σχολείο, το παιδί είναι απασχολημένο μαθαίνοντας πράγματα και δημιουργώντας φιλίες. Αυτό περιλαμβάνει και την κατανόηση των κανόνων της ζωής, τους καλούς τρόπους, τις αξίες και το να βρει σημαντικά πρότυπα. Ταυτόχρονα αναπτύσσεται ο εγκέφαλος του παιδιού και η ικανότητά του να σκέφτεται και να ωριμάζει σταδιακά. Παρ’όλες τις επιρροές, το παιδί επηρεάζεται κυρίως από τις οικογενειακές σχέσεις. Και σας χρειάζεται σε κάθε δυσκολία ή όμορφη στιγμή.

Αναπτύξτε τις κοινωνικές του δεξιότητες. Μπορεί να μην είστε παρούσα όταν προσπαθεί να κάνει νέους φίλους, αλλά μπορείτε να το ενθαρρύνετε να δημιουργεί παρέες, να κοιμάται σε σπίτια φίλων και να συμμετέχει σε δραστηριότητες. Διδάξτε του την έννοια της ενσυναίσθησης αλλά και το πώς να εκφράζει τη στενοχώρια ή το θυμό του όταν δέχεται αρνητικά σχόλια από τους φίλους του. Και φυσικά, βοηθήστε του λέγοντας φράσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει σε κάθε περίσταση.

Βρίσκοντας πρότυπα. Τα παιδιά στις πρώτες σχολικές τάξεις αποκτούν την αίσθηση του εαυτού με το να βρίσκουν ανθρώπους που συμπαθούν ή πρότυπα. Αυτά τα άτομα μπορεί να είναι μεγαλύτεροι συγγενείς, συνομήλικοι φίλοι ή οι δάσκαλοι. Οι δάσκαλοι ειδικά επηρεάζουν αρκετά τον τρόπο σκέψης, συμπεριφοράς αλλά και το πώς βλέπει το παιδί το σχολείο.

Η κατανόηση των κανόνων. Τα παιχνίδια και αθλήματα με κανόνες γίνονται πολύ σημαντικά. Μέσα από αυτά, τα παιδιά μαθαίνουν ότι οι κανόνες έχουν εφαρμογή σε διαφορετικές καταστάσεις. Διαχωρίζουν το σωστό από το λάθος και νιώθουν ενοχές όταν νομίζουν ότι δεν φέρονται σωστά. Εσείς μπορείτε να εξηγήσετε στο παιδί ποια πράγματα θεωρούνται σωστά και ποια λάθος και να συζητάτε πάντα για τις αξίες ώστε να μπορεί να διαμορφώσει τις δικές του απόψεις.

imommy.gr