Ημέρες Μεσογειακού Κινηματογράφου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου

Στο πλαίσιο της γνωριμίας των γειτονικών μας λαών μέσα από τη ματιά του σκηνοθέτη, ο Δήμος Ηρακλείου, δια της Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Εθελοντισμού, διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά τις Ημέρες Μεσογειακού Κινηματογράφου.

Μετά την προβολή ταινιών από το  Ισραήλ το 2017, φέτος θα προβληθούν ταινίες Τούρκων σκηνοθετών. Οι προβολές θα γίνουν στην αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου, την Πέμπτη, Παρασκευή και το Σάββατο 15, 16 και 17 Νοεμβρίου, στις 19.30.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πρόγραμμα :

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου

Ένας κόσμος για μας τους δυο

Δραματική ταινία που εκτυλίσσεται στην Αντιγόνη των Πριγκιπονήσων και περιγράφει τη ζωή του μπαρμπέρη Δημήτρη, του συνταξιούχου Αλί Ριζά, της κόρης του Μελέκ και των υπόλοιπων παιδιών του. Η ταινία αποτελεί μεταφορά του πρώτου μυθιστορήματος του Sait Faik Abasiyanik στη μεγάλη οθόνη από ένα σεναριογράφο μοναδικό στο είδος του.

Σκηνοθεσία: Γιλμάζ Ατάντενιζ

 

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου

Όλοι οι άνθρωποι του παππού μου

Το αιώνιο πρόβλημα της νοσταλγίας που προκάλεσε στους ανταλλαγέντες της συνθήκης της Λωζάνης και που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, πραγματεύεται η ταινία. Με τρόπο γλυκόπικρο και λυρικό, ένας εγγονός μας διηγείται με περίσσεια ευαισθησία ό,τι προσέλαβε από έναν παππού, που δεν λησμόνησε ποτέ ότι πατρίδα του είναι η Κρήτη.

Σκηνοθεσία : Τσαγάν Ιρμάκ

 

Σάββατο 17 Νοεμβρίου

87 λεπτά

Στην έρευνα που έκανε ο συγγραφέας Γιάννης Μακρυδάκης για την ιστορία της Χίου, έπεσε όλως τυχαίως σε μια συγκινητική και ξεχασμένη ιστορία. Οκτώ μόλις χρόνια μετά την Μικρασιατική Κατστροφή, η «Λαίλαπα» Χίου και η ¨Καρσί Γιακά» της Σμύρνης, διοργανώνουν έναν φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου, ο οποίος διακόπτεται στο τρίτο μόλις λεπτό λόγω καταρρακτώδους βροχής.

Σκηνοθεσία : Ιλκάι Γιλντίζ

Η επανάληψη του αγώνα πολλά χρόνια μετά αποτελεί το θέμα του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, που με τρόπο απλό μα και ευαίσθητο, αναδεικνύει τη διάθεση των απλών ανθρώπων να ξεπεράσουν μίση και τις πολιτικές των ισχυρών.

Θα παρίσταται ο εμπνευστής της ταινίας Γιάννης Μακρυδάκης και μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση.

Οι ταινίες προβάλλονται μετά από παραχώρηση του Μορφωτικού Τμήματος της Τουρκικής Πρεσβείας, στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού.