Σπιτικά ψωμάκια μπριος

  • Τρίτη, 13 Νοέμβριος 2018 12:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Υλικά για 16 φραντζολάκια

550 γρ. αλεύρι σκληρό

150 ml γάλα

60 γρ. φρέσκο βούτυρο κομμένο σε κύβους

20 γρ. βούτυρο για επάλειψη

2 κ.σ. ζάχαρη

3 κ.σ. ξηρή μαγιά

2 αυγά

1 κρόκος για γλάσο

2 κ.σ. αλάτι

Εκτέλεση

1. Παίρνετε 4 κουταλιές από το γάλα, το βάζετε σε ένα μπολάκι να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου και ρίχνετε το υπόλοιπο σε μια κατσαρόλα να βράσει. Μόλις βράσει, κλείνετε τη φωτιά και βάζετε το βούτυρο και τη ζάχαρη να λιώσουν. Αφήνετε το μείγμα μέχρι να γίνει χλιαρό.

2. Ρίχνετε την ξηρή μαγιά στο μπολάκι με τις 4 κουταλιές γάλα. Ανακατεύετε μόνο μία φορά και το αφήνετε 5’ μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.

3. Χτυπάτε ελαφρά τα αβγά σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε το μείγμα με το γάλα και το βούτυρο, το αλάτι και το μείγμα με τη διαλυμένη μαγιά.

4. Προσθέτετε το αλεύρι σταδιακά ανακατεύοντας μέχρι να γίνει η ζύμη σαν μπάλα, να είναι μαλακή και να κολλάει πολύ λίγο στα χέρια. Στη συνέχεια, ζυμώνετε σε αλευρωμένη επιφάνεια για 5’-7’.

5. Τοποθετείτε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, την καλύπτετε με μεμβράνη και την αφήνετε 1½ ώρα σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Βάζετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χτυπάτε να φύγει ο αέρας. Τη μοιράζετε στη μέση και πλάθετε 2 κυλίνδρους. Κόβετε κάθε κύλινδρο σε 8 ίσα κομμάτια.

6. Κατόπιν πλάθετε τη ζύμη σε στρογγυλές μπάλες με κυκλικές κινήσεις. Αλείφετε με βούτυρο 2 λαμαρίνες και τις τοποθετείτε πάνω. Τις σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και τις αφήνετε σε ζεστό μέρος για 30’ με 40’ να ξαναφουσκώσουν.

7. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220°C. Χτυπάτε τον κρόκο με μία κουταλιά νερό, αλείφετε τα ψωμάκια και τα ψήνετε για 18 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

imommy.gr