Αντιβίωση: Τι πρέπει να τρώτε και τι όχι

  • Δευτέρα, 12 Νοέμβριος 2018 14:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία


Τα αντιβιοτικά είναι μια ισχυρή γραμμή άμυνας κατά των βακτηριακών λοιμώξεων. Ωστόσο, μερικές φορές προκαλούν παρενέργειες, όπως διάρροια και ηπατική βλάβη.

Η θεραπεία με αντιβίωση (μετά από συνταγή γιατρού) είναι σημαντική για να ξεπεράσετε κάποια λοίμωξη. Ωστόσο, εάν παίρνετε αντιβίωση «με το παραμικρό» μπορεί να προκαλέσετε μακροπρόθεσμες αλλαγές στα υγιή βακτήρια του εντέρου. Αυτό θα οδηγήσει σε βλάβη του ήπατος.

Ορισμένες τροφές μπορούν να μειώσουν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των αντιβιοτικών. Άλλες τροφές μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Αυτό το άρθρο εξηγεί τι πρέπει και δεν πρέπει να τρώτε για όσο παίρνετε αντιβίωση και μετά.

Αντιβίωση: Πάρτε προβιοτικά κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία

Η λήψη αντιβιοτικών μπορεί να μεταβάλει το μικροβίωμα του εντέρου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, ειδικά σε παιδιά. Ευτυχώς, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη προβιοτικών (ζωντανών υγιεινών βακτηριδίων) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της διάρροιας που σχετίζεται με αντιβιοτικά.

Μια ανασκόπηση από 23 μελέτες έδειξε ότι η λήψη προβιοτικών ταυτόχρονα με την αντιβίωση μειώνει τον κίνδυνο διάρροιας πάνω από 50%. Μια μεγαλύτερη ανασκόπηση 82 επιμέρους μελετών έδειξε παρόμοια αποτελέσματα τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες.

Αυτές οι μελέτες έδειξαν ότι τα προβιοτικά Lactobacilli (λακτοβάκιλος) και Saccharomyces (σακχαρομύκητας) ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα προβιοτικά είναι συνήθως βακτήρια, μπορούν επίσης να θανατωθούν από τα αντιβιοτικά, εάν τα παίρνετε ταυτόχρονα. Έτσι, είναι σημαντικό να παίρνετε την αντιβίωση και τα προβιοτικά σε απόσταση λίγων ωρών.

Τα προβιοτικά πρέπει επίσης να ληφθούν και μετά από την θεραπεία με αντιβίωση, προκειμένου να αποκατασταθούν ορισμένα από τα υγιή βακτήρια στο έντερο που μπορεί να έχουν σκοτωθεί. Μια μελέτη έδειξε ότι τα προβιοτικά αποκαθιστούν εν μέρει το μικροβίωμα στην αρχική του κατάσταση. Δηλαδή όπως ήταν πριν την λήψη αντιβιοτικών.

Εάν παίρνετε προβιοτικά μετά από αντιβίωση, ίσως είναι καλύτερο να παίρνετε ένα μείγμα διαφορετικών ειδών προβιοτικών, και όχι μόνο ενός.

Αντιβίωση: Επιλέξτε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση παράγονται από μικρόβια και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, γιαούρτι, τυρί και κομπούτσα. Περιέχουν μια σειρά από υγιή βακτήρια, όπως ο λακτοβάκιλος. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του μικροβίου του εντέρου σε υγιή κατάσταση μετά από αντιβιοτικά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν γιαούρτι, ή γάλα που έχει υποστεί ζύμωση έχουν υψηλότερες ποσότητες λακτοβάκιλου στο εντερικό σύστημα. Ταυτόχρονα έχουν και χαμηλότερες ποσότητες βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες.

Ως εκ τούτου, η κατανάλωση ζυμωμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου μετά την θεραπεία με αντιβίωση.

Και άλλες μελέτες έχουν δείξει, ότι τα ζυμωμένα τρόφιμα είναι ευεργετικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας με αντιβιοτικά. Μερικές από αυτές έχουν δείξει ότι η λήψη κανονικού ή προβιοτικού συμπληρώματος γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τη διάρροια σε άτομα που παίρνουν αντιβίωση.

Μετά την θεραπεία με αντιβίωση επιλέξτε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες

Οι ίνες δεν μπορούν να αφομοιωθούν από το σώμα σας, αλλά μπορούν να αφομοιωθούν από τα βακτήρια του εντέρου. Αυτό βοηθάει στην τόνωση της ανάπτυξής τους. Έτσι, οι ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των υγιών βακτηρίων του εντέρου μετά από αγωγή με αντιβιοτικά.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες:

Σπόροι ολικής άλεσης (ψωμί ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι κλπ)
Ξηροί καρποί
Φασόλια
Φακές
Μούρα
Μπρόκολο
Αρακάς
Μπανάνες
Αγκινάρες

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι τροφές με πολλές ίνες όχι μόνο διεγείρουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο, αλλά μπορούν επίσης να μειώσουν την ανάπτυξη ορισμένων επιβλαβών βακτηρίων.

Ωστόσο, οι διαιτητικές ίνες επιβραδύνουν κιόλας τον ρυθμό που αδειάζει το στομάχι. Αυτό με την σειρά του επιβραδύνει το ρυθμό απορρόφησης των αντιβιοτικών. Επομένως, είναι καλύτερο να αποφεύγετε προσωρινά τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες κατά τη διάρκεια της θεραπείας με αντιβιοτικά και αντ' αυτού να εστιάζετε στην κατανάλωσή τους μετά τη διακοπή των αντιβιοτικών.

Αντιβίωση: Αποφύγετε τροφές που μειώνουν την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών

Εκτός από τροφές που είναι ευεργετικές κατά τη διάρκεια της θεραπείας, υπάρχουν και άλλες που πρέπει να αποφευχθούν.

Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι δεν κάνει καλό να καταναλώνετε γκρέιπφρουτ, ενώ παίρνετε αντιβίωση. Αυτό συμβαίνει επειδή το γκρέιπφρουτ διασπάται στον οργανισμό από ένα ένζυμο που ονομάζεται κυτόχρωμα P450. Αυτό το ίδιο ένζυμο, όμως, διασπά και ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά. Έτσι, η κατανάλωση γκρέιπφρουτ ενώ παίρνετε αντιβίωση εμποδίζει τον οργανισμό να απορροφήσει σωστά το φάρμακο.

Μια μελέτη σε έξι υγιείς άνδρες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ κατά τη λήψη του αντιβιοτικού ερυθρομυκίνη αύξησε την ποσότητα του αντιβιοτικού στο αίμα σε σύγκριση με εκείνους που το πήραν με νερό.

Επίσης, οι τροφές με πρόσθετο ασβέστιο μπορεί επίσης να επηρεάσουν την απορρόφηση των αντιβιοτικών, συμπεριλαμβανομένης της σιπροφλοξασίνης και της γκατιφλοξασίνης. Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι τροφές με κανονική ποσότητα ασβεστίου, όπως το γιαούρτι, δεν έχουν το ίδιο ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Μόνο οι τροφές με πρόσθετες υψηλές δόσεις ασβεστίου θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη λήψη αντιβιοτικών.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το https://www.healthline.com