Έγκαυμα: Βήμα-βήμα η σωστή αντιμετώπιση

  • Δευτέρα, 12 Νοέμβριος 2018 10:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία


Ένα ατύχημα στην κουζίνα με καυτό νερό, ή καυτό λάδι, ή αν ακουμπήσουμε κατά λάθος στον καυτό φούρνο, είναι αρκετό για να πάθουμε έγκαυμα.

Είτε πρόκειται για ένα μικρό έγκαυμα, είτε για πιο μεγάλο, είναι καίριας σημασίας να γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τις δερματικές επιπτώσεις του εγκαύματος και να μην μείνει σημάδι στο σώμα μας.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση εγκαύματος

Δροσίστε το έγκαυμα για να σας βοηθήσει να απαλύνετε τον πόνο. Κρατήστε την καμένη περιοχή κάτω από δροσερό (όχι κρύο) τρεχούμενο νερό για 10-15 λεπτά ή έως ότου ο πόνος υποχωρήσει. Αλλιώς, εφαρμόστε μια καθαρή πετσέτα νοτισμένη με δροσερό νερό βρύσης.
Αφαιρέστε τα δαχτυλίδια ή άλλα σφιχτά αντικείμενα από την καμένη περιοχή. Προσπαθήστε να το κάνετε αυτό γρήγορα και απαλά, προτού η περιοχή πρηστεί.
Μην σπάσετε τις μικρές φουσκάλες που ενδεχομένως εμφανιστούν. Αν, ωστόσο, οι φουσκάλες σπάσουν, καθαρίστε απαλά την περιοχή με ουδέτερο σαπούνι και νερό, εφαρμόστε αντιβιοτική αλοιφή και καλύψτε το έγκαυμα με έναν επίδεσμο με αντικολλητική γάζα.
Απλώστε ενυδατική κρέμα, λοσιόν αλόη βέρα ή κάποιο τζελ ή κρέμα υδροκορτιζόνης (χαμηλής δόσης), η οποία μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε ορισμένες περιπτώσεις.
Αν χρειάζεται, πάρτε κάποιο παυσίπονο, όπως ιβουπροφαίνη, ναπροξένη, ή ακεταμινοφαίνη.

Δείτε το γιατρό σας εάν αναπτύξετε μεγάλες φουσκάλες. Οι μεγάλες φουσκάλες πρέπει να αφαιρούνται γρήγορα από έναν γιατρό, επειδή σπάνια θα παραμείνουν ανέπαφες από μόνες τους. Επίσης, ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν το έγκαυμα καλύπτει μια μεγάλη περιοχή του σώματος ή αν παρατηρήσετε σημάδια μόλυνσης, όπως το να στάζει υγρό από την πληγή και να έχετε οξύ πόνο, ερυθρότητα και οίδημα.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το http://www.mayoclinic.org