Μη μετανιώνεις για τις επιλογές του παρελθόντος.

  • Κυριακή, 11 Νοέμβριος 2018 21:34
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ψυχολογία

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πως θα ήταν η ζωή σου αν δεν είχες κάνει μια συγκεκριμένη επιλογή, αλλά είχες αποφασίσει κάτι διαφορετικό;

Γράφει η Βίβιαν Ευθυμίου

Σήμερα, είσαι αυτός που είσαι χάρη στις επιλογές που έχεις κάνει. Μην μετανιώνεις για κάποια απόφαση που είχες πάρει στο παρελθόν και σήμερα τη θεωρείς λάθος. Τότε, ήθελες να προβείς σε αυτή την ενέργεια, ήθελες αυτή την επιλογή! Κάποιο σκοπό εξυπηρετούσε τότε... Οτιδήποτε πράττουμε οφείλεται σε κάποιο σκοπό. Ίσως, εκείνη η επιλογή του παρελθόντος, που σήμερα την θεωρείς λάθος, να κάλυπτε κάποιο κενό μέσα σου ή κάποια συναισθηματική σου ανάγκη.

Ο πατέρας της ψυχολογίας, ο Φρόιντ, πίστευε ότι από λάθος σε λάθος, ανακαλύπτει κανείς ολόκληρη την αλήθεια. Επομένως, αν στο παρελθόν πήρες μια λάθος απόφαση, μπορεί να σε βοήθησε να ανακαλύψεις τα όρια του εαυτού σου. Πιο συγκεκριμένα, μπορείς να παρατηρήσεις τον εαυτό σου πως αντιδρά και συμπεριφέρεται σε καταστάσεις που νιώθεις «έξω από τα νερά σου». Πως αντέδρασες όταν συνειδητοποίησες ότι η επιλογή σου ήταν λάθος; Τι σκέφτηκες; Τι έκανες ώστε να διορθώσεις την κατάσταση; Οποιαδήποτε κι αν ήταν η κατάληξη, σύλλεξε τα θετικά στοιχεία. Όπως και να ‘χει, πήρες κάποιο «μάθημα», δηλαδή μια εμπειρία, που αν δεν υπήρχε αυτή η λάθος επιλογή, μπορεί να μην την ζούσες ποτέ!

Μπορεί σήμερα να μην διάλεγες την ίδια επιλογή που διάλεξες τότε, διότι είσαι ένας άλλος άνθρωπος με διαφορετικές ανάγκες, ίσως και με διαφορετικά πιστεύω... Αυτό σημαίνει ότι εξελίσσεσαι ως άνθρωπος! Μην φοβάσαι να εξελιχθείς, αρκεί πάντα να γνωρίζεις ποιος είσαι, τι θέλεις, τι δεν θέλεις και ποιες είναι οι ανάγκες σου. Με άλλα λόγια, αρκεί να γνωρίζεις ποιο μονοπάτι έχεις επιλέξει και για ποιο λόγο πορεύεσαι σε αυτό!

(H Βίβιαν Ευθυμίου είναι   ποιήτρια και φοιτήτρια του ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης).