Ο πεντανόστιμος ξηρός καρπός που προλαμβάνει τα λευκά μαλλιά

Λέγεται ότι μαζί με τα φρούτα δεν υπάρχει καλύτερο σνακ, μεταξύ των κυρίων γευμάτων, από τους ξηρούς καρπούς. Μια χούφτα με ξηρούς καρπούς είναι μια χούφτα ενέργεια. Κι ενώ έχουμε μιλήσει για τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για τα κάσιους.

Ο καρπός που μας έρχεται από τη Βραζιλία ξεχωρίζει για την ημίγκλυκια «ζεστή» του γεύση, τη μαλακή υφή, αλλά και την τραγανή αίσθηση που δίνει όταν το μασάς. Στοιχεία που βάζουν τα κάσιους σε κάθε λίστα με αγαπημένους ξηρούς καρπούς. Επιπλέον δε μπορεί να αγνοηθεί και η χαμηλή περιεκτικότητητα τους σε θερμίδες (μαζί με τα αμύγδαλα είναι από τους ξηρούς καρπούς με τις λιγότερες) και ταυτόχρονα η υψηλή θρεπτική τους αξία. Για την ακρίβεια, 18 κάσιους περιέχουν 157 θερμίδες, αλλά έχουν μηδενική χοληστερόλη, 12 γρ. καλών λιπαρών και 5 γρ.πρωτεΐνης και η κατανάλωση τους ως σνακ βοηθά στην απώλεια βάρους.

Και είμαστε ακόμα στους πρόποδες του βουνού που λέγεται «κάσιους». Όσο σκαρφαλώνουμε, η υπόθεση αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο συμβάλλουν στην καλύτερη κυκλοφορία του οξυγόνου στα κύτταρα, που προλαμβάνει την αναιμία ενώ παράλληλα ο ψευδάργυρος που περιέχουν ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την καλή όραση. Και δεν είναι μόνο αυτά. Το μαγνήσιο είναι ακόμα ένα στοιχείο που θα βρούμε σε περίσσεια στη σύσταση τους (30 γρ. κάσιους περιέχουν περίπου το 25% της ημερήσιας δόσης μας). Πρόκεται για ένα στοιχείο που συμβάλλει στη μείωση της πίεσης του αίματος ενώ ταυτόχρονα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών δεδομένου ότι τα 2/3 του μαγνησίου στο ανθρώπινο σώμα βρίσκονται στα οστά μας.

Για όσους έχουν θέμα με πέτρες στη χολή, μελέτη 20 χρόνων σε 80.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι οι γυναίκες εκείνες που κατανάλωναν τουλάχιστον 1 χούφτα καρύδια ή φιστίκια ή κάσιους κάθε εβδομάδα είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης χολολιθίασης. Επιπλέον η πρόληψη παθήσεων της χοληδόχου κύστης μπορεί να γίνει τόσο εύκολη όσο το να απλώσετε λίγη ποσότητα από βούτυρο κάσιους (δείτε πιο κάτω πως μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι) σε μια φέτα ψωμία (φροντίστε όμως να είναι ολικής αλέσεως!) ή τρώγοντας μια χούφτα κάσιους είτε σκέτα, είτε μέσα σε σαλάτες.Και η καρδιά μας όμως αγαπάει τα κάσιους; Γιατί; Επειδή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς και αυτά είναι με τη μορφή του ελαϊκού οξέος, το οποίο κάνει καλό στην καρδιά.
Ένα άρθρο για τα κάσιους θα ήταν ημιτελές αν δεν αναφερόμασταν στην υψηλή του περιεκτικότητα σε χαλκό. Πρόκειται για το μέταλλο που παίζει καθοριστικό ρόλο σε ένα φάσμα διεργασιών από την απορρόφηση του σιδήρου που συμβάλλει με τη σειρά της στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών, την ανάπτυξη των οστών μέχρι την παραγωγή της χρωστικής ουσίας μελανίνης για το δέρμα και τα μαλλιά. Με άλλα λόγια αυτής που δίνει στα μαλλιά σας το φυσικό του χρώμα.

Εκτός από τα θρεπτικά τους οφέλη, τα κάσιους αποδεικνύουν την αξία τους για τον οργανισμό και με ακόμα μια σούπερ ιδιότητα τους. Χάρη στο αμινού L-τρυπτοφάνη, μία ουσία που μετατρέπεται σε σεροτονίνη στον εγκέφαλό μας, προωθούν το αίσθημα της χαράς. Με άλλα λόγια, είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Για να απολαύσετε στο μέγιστο τα οφέλη τους αποφύγετε τα ψημένα και με αλάτι και προτιμήστε τα ωμά και ανάλατα.

Πως μπορείτε να τα καταναλώσετε εκτός από ωμά; Μπορείτε να φτιάξετε βούτυρο από κάσιους. Επίσης, να σας πούμε ότι ταιριάζουν εκπληκτικά σε σαλάτες, αλλά και σε μακαρονάδες.
Συνταγή για βούτυρο από κάσιους

Θα χρειαστείτε:

250 γρ. κάσιους ωμά και ανάλατα

2 κ.σ. από κάποιο ελαφρύ έλαιο (π.χ. ηλιέλαιο)

1/2 κ.γ. αλάτι και 1/2 κ.γ. ζάχαρη

Ψήστε τα κάσιους σε προθερμασμένο φούρνο για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντας τα παράλληλα ώστε να μην καούν. Αφήστε τα να κρυώσουν και έπειτα αλέστε τα στο μίξερ. Προσθέστε το ηλιέλαιο, το αλάτι και τη ζάχαρη και ξανααλέστε μέχρι προκύψει ένα κρεμώδες μίγμα (θα χρειαστείτε περίπου 5-6 λεπτά στο σύνολο).

bovary.gr