Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Οι επτά συνηθέστερες αιτίες

  • Κυριακή, 11 Νοέμβριος 2018 08:30
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Η καούρα είναι ένα σύμπτωμα της παλινδρόμησης οξέων από το στομάχι και συμβαίνει όταν τα οξέα ερεθίζουν τον οισοφάγο, τον σωλήνα που συνδέει το στομάχι με τον λαιμό.

Ο οισοφάγος είναι πολύ πιο ευαίσθητος από το στομάχι και είναι κατασκευασμένος για να χειρίζεται τις διαβρωτικές επιδράσεις των οξέων.

Μια μικρή παλινδρόμηση οξέων είναι φυσιολογική κατά καιρούς, ειδικά αν φάγατε ή ήπιατε πολύ.

Αν η παλινδρόμηση όμως επαναλαμβάνεται, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση(GERD) και πρέπει να την αντιμετωπίσετε άμεσα.

Mπορείτε να αποτρέψετε την περιστασιακή παλινδρόμηση οξέων μόνοι σας, κάνοντας κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όπως καταναλώνοντας μικρότερα γεύματα ή χάνοντας το περιττό σας βάρος.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές από τις πιο συχνές αιτίες που προκαλούν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

1. Συγκεκριμένα τρόφιμα και ποτά

Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως είναι η σοκολάτα, τα πικάντικα τρόφιμα, τα εσπεριδοειδή ή τα όξινα τρόφιμα όπως τα πορτοκάλια και οι ντομάτες, η μέντα, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα ανθρακούχα ποτά, αποτελούν τους κύριους «ενόχους» για την παλινδρόμηση.

Τα παραπάνω τρόφιμα δεν αφομοιώνονται εύκολα από το στομάχι κι έτσι αυτό παράγειεπιπλέον οξέα, τα οποία μπορεί να καταλήξουν στον οισοφάγο.

Τα λιπαρά τρόφιμα μπορεί επίσης να χαλαρώσουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, ο οποίος συνήθως λειτουργεί ως βαλβίδα για το στομάχι. «Ο σφιγκτήρας εμποδίζει την οπίσθια ροή οξέων από το στομάχι μέχρι τον οισοφάγο» εξηγεί η Έλενα Ιβίναν, γαστρεντερολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης.

Μερικές φορές όμως μπορεί να μην κάνει την δουλειά του όπως θα έπρεπε.

2. Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία αποτελεί τον πιο βασικό παράγοντα που προκαλεί παλινδρόμηση οξέων. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών στα οισοφαγικά κύτταρα.

Δεν είναι μόνο το πρόσθετο λίπος που αυξάνει τον κίνδυνο. Είναι κυρίως το κοιλιακό λίπος που ευθύνεται.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το επιπλέον κοιλιακό λίπος αυξάνει την πίεση στο στομάχι, αναγκάζοντας τα οξέα να φτάνουν μέχρι τον οισοφάγο.

Οι ορμόνες μπορεί επίσης να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Τα άτομα που είναι παχύσαρκα έχουν περισσότερα κυκλοφορόντα οιστρογόνα, γεγονός που έχει συνδεθεί με τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Οι γυναίκες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση και χρησιμοποιούν ορμονικές θεραπείες έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο παλινδρόμησης.

3. Διαφραγματοκήλη

Η διαφραγματοκήλη διογκώνει το επάνω μέρος του στομάχου, εμποδίζοντας τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα να κλείνει σωστά.

Πολλοί άνθρωποι με διαφραγματοκήλη δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Σε άλλους μπορεί να προκύψει μετά τον βήχα, τον εμετό ή κάποιο σωματικό τραυματισμό.

4. Τρώτε και μετά ξαπλώνετε

Ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέων ανά πάσα στιγμή, όμως μπορεί να είναι ακόμα χειρότερη αν επιχειρήσετε να ξαπλώσετε μετά το φαγητό.

Το φαγητό λίγο πριν ξαπλώσετε οδηγεί σε αναρροή, καθώς το στομάχι είναι γεμάτο και λόγω της στάσης του σώματος είναι πιο εύκολο για τα οξέα να ξεπεράσουν το οισοφαγικό φράγμα.

5. Εγκυμοσύνη

Η παλινδρόμηση οξέων είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα στις εγκυμονούσες. Μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της κύησης, όμως το πιο σύνηθες είναι να ξεκινάει μετά τις 27 εβδομάδες. Η μήτρα μεγαλώνει κι έτσι αυξάνεται η πίεση στην κοιλιά. Οι ορμόνες είναι σε έξαρση και έτσι ο σφιγκτήρας τείνει να χαλαρώνει.

6. Στρες

Το στρες και το άγχος επιδεινώνουν τα συμπτώματα της καούρας, αν και δεν υπάρχει ακόμα κάποια επιστημονική εξήγηση γι' αυτό. Πιθανότατα το στρες προκαλεί αυξημένη παραγωγή οξέων στο στομάχι και κάνει την ευαισθησία μεγαλύτερη.

7. Σκληρόδερμα

Το σκληρόδερμα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προσβάλλει τον συνδετικό ιστό του σώματος. Πολλοί άνθρωποι που έχουν αυτή την ασθένεια έχουν ως κοινό σύμπτωμα τηνπαλινδρόμηση οξέων. Στα άτομα με σκληρόδερμα τα τρόφιμα κυκλοφορούν πιο αργά μέσω του πεπτικού σωλήνα και αποτρέπουν το σωστό κλείσιμο του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα.

onmed.gr