Μυρωδάτη χορτόπιτα με ξινομυζήθρα

  • Παρασκευή, 9 Νοέμβριος 2018 08:20
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Υλικά

1 πακέτο Χωριάτικο φύλλο Χρυσή Ζύμη, 700 γρ.

Για τη γέμιση

1 κιλό χόρτα διάφορα (ανάλογα την εποχή επιλέγουμε σπανάκι, πράσα, σέσκουλα, λάπατα κ.λ.π.)
500 γρ. ξυνομυζήθρα, θρυμματισμένη
1 φλιτζ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
1⁄2 φλιτζ. άνηθος, ψιλοκομμένος
2 - 3 αυγά
1 φλιτζ. γιαούρτι
1 /4 φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ. σούπας σουσάμι ελαιόλαδο για το άλειμμα του φύλλου

Διαδικασία

Βγάζετε το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνετε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά.

Αναμειγνύετε όλα τα χορταρικά, τα αλατοπιπερώνετε και τα τρίβετε με τα χέρια σας. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε τα αβγά και ρίχνετε το τυρί και το γιαούρτι και ανακατεύετε καλά. Αλείφετε με λάδι ένα ταψί και απλώνετε τα τέσσερα πρώτα φύλλα αλείφοντάς τα με ελαιόλαδο. Απλώνετε το μισό μείγμα των χορταρικών. Από πάνω απλώνετε το μισό μείγμα των τυριών και τα μισά αρωματικά. Αφού λαδώσετε άλλα δυο φύλλα, τα τοποθετείτε από πάνω και επαναλαμβάνετε την παραπάνω διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα χορταρικών, τυριών και αρωματικών. Σκεπάζετε με τα δυο τελευταία φύλλα, αφού τα λαδώσετε. Αναδιπλώνετε τα πλαϊνά των κάτω φύλλων και σχηματίζετε γύρω από την πίτα ένα στεφάνι ζύμης, τον κόρθο. Αλείφετε την επιφάνεια με λάδι και πασπαλίζετε με σουσάμι.

Χαράζετε την πίτα και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 1 ώρα στον αέρα. Αν χρειαστεί, ανάβετε τις κάτω αντιστάσεις του φούρνου και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη. Η πίτα τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα.

gastronomos.gr