Το κοινό όραμα έξι γυναικών - Δράσεις πρόληψης για τον καρκίνο ετοιμάζονται στο Ηράκλειο

  • Τετάρτη, 7 Νοέμβριος 2018 08:43
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Με ενδιαφέρον και αγάπη αγκάλιασε το κοινό τις δράσεις που διοργάνωσαν οι Γυναίκες στην Ογκολογία (Women 4 Oncology – Hellas), στο πλαίσιο της Εβδομάδας Πρόληψης για τον Καρκίνο στη Γυναίκα.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία της Εταιρείας Ογκολογών Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ), της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ), του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής”, καθώς και με διαιτολόγους, διατροφολόγους και γυμναστές.

Ανάλογες δράσεις με αυτές που έγιναν στην Αθήνα προετοιμάζονται και στο Ηράκλειο.

Το κοινό όραμα έξι γυναικών

Με γνώμονα την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό, έξι γυναίκες παθολόγοι –

ογκολόγοι συναντήθηκαν τον Μάιο του 2014 και μοιράστηκαν το κοινό τους όραμα για τη δημιουργία στην Ελλάδα μιας μη κερδοσκοπικής επιστημονικής ομάδας γυναικών στον χώρο της Ογκολογίας. Από το Ηράκλειο η Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα, παθολόγος – ογκολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος του Ογκολογικού Τμήματος «Ασκληπιός» και η Σοφία Αγγελάκη, αν. καθηγήτρια Ογκολογίας ΠΚ, από την Αθήνα η Έλενα Λινάρδου και η Ελένη Γαλάνη, παθολόγοι – ογκολόγοι, διευθύντριες Ογκολογίας στο Metropolitan, η Αμάντα Ψυρρή, αν. καθηγήτρια Ογκολογίας ΕΚΠΑ και από την Πάτρα η Αθηνά Χριστοπούλου, παθολόγος – ογκολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ αποτελούν τη συντονιστική επιτροπή των “Γυναικών στην Ογκολογία”.

Η αρχική αυτή ιδέα τους στηρίχθηκε και πλαισιώθηκε από δεκάδες ακόμα γυναίκες επιστήμονες, με αποτέλεσμα οι “Γυναίκες στην Ογκολογία” (Women 4 Oncology-Hellas) να είναι από τη γέννησή τους σχεδόν ένα δυναμικό δίκτυο αρωγής, ενημέρωσης και ουσιαστικής κοινωνικής προσφοράς, με επίκεντρο τη γυναίκα ασθενή με καρκίνο στη χώρα μας.

Βασικοί στόχοι της επιστημονικής αυτής ομάδας είναι η δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου για τη στήριξη οικονομικά αδύναμων γυναικών με καρκίνο μέσα από την κάλυψη διαγνωστικών μοριακών εξετάσεων που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και η δημιουργία μιας κουλτούρας πρόληψης και ενημέρωσης ότι ο καρκίνος είναι μια νόσος όπως όλες οι άλλες η οποία, όταν εντοπιστεί σε πρώιμα στάδια, κατά κανόνα θεραπεύεται.

patris.gr