Κύστεις ωοθηκών: 7 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

  • Τετάρτη, 7 Νοέμβριος 2018 14:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Οι κύστεις στις ωοθήκες είναι στις περισσότερες περιπτώσεις καλοήθεις, συχνά όμως προκαλούν ενόχληση και πόνο.

Το σώμα πολλών γυναικών παράγει τουλάχιστον μία κύστη κάθε μήνα λόγω της εμμήνου ρύσεως.

Κάποιες φορές οι κύστεις είναι πολύ μεγάλες, πολλές ή δεν υποχωρούν, οπότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση για να μην εξελιχθούν σε καρκίνο ή να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα.

Μία κύστη που δεν αντιμετωπίζεται, μπορεί να σπάσει ή να αναπτυχθεί τόσο, ώστε να προκαλέσει αλλοίωση των ωοθηκών και προβλήματα γονιμότητας, καθώς εμποδίζει την ομαλή πορεία του ωαρίου.

Δείτε ποια συμπτώματα εκδηλώνουν οι κύστεις ωοθηκών και απευθυνθείτε στον γιατρό για την αντιμετώπισή τους:

Έντονος πυελικός πόνος

Το πιο κοινό σύμπτωμα των κύστεων είναι ο πόνος χαμηλά στη λεκάνη, αριστερά ή δεξιά, εκεί δηλαδή που βρίσκονται οι ωοθήκες. Ο πόνος εκδηλώνεται κατά την άσκηση ή το σεξ, εντοπίζεται σε συγκεκριμένο σημείο και δεν υποχωρεί μετά την περίοδο. Αν ο πόνος γίνει οξύς ή αφόρητος, ίσως πρόκειται για σημάδι συστροφής των ωοθηκών. Αυτό συμβαίνει όταν διακόπτεται η παροχή αίματος και χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης.

Έντονο φούσκωμα

Πρόκειται για μη ειδικό σύμπτωμα, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε κύστεις στις ωοθήκες ανάλογα με το μέγεθός τους. Οι περισσότερες γυναίκες αναπτύσσουν κύστεις μικρότερες των 10 εκατοστών, κάποιες φορές όμως μπορεί να γίνουν πολύ μεγάλες, φτάνοντας ακόμη και το μέγεθος μικρού πεπονιού. Αν και συχνά οι γυναίκες νομίζουν ότι πρόκειται για αύξηση του βάρους, όταν υπάρχει κοιλιακός πόνος και φούσκωμα, πρέπει να διερευνηθεί από γιατρό.

Αίσθημα βάρους

Όπως συμβαίνει με τα ινομυώματα της μήτρας, οι κύστεις προκαλούν αίσθημα βάρους στην κοιλιά. Μία κύστη είναι μια μάζα που καταλαμβάνει χώρο και αυξάνει το αίσθημα της πίεσης. Το αίσθημα μπορεί είναι ανάλογο με αυτό που προκαλεί η δυσκοιλιότητα, αν δεν έχετε όμως κύστεις και στις δύο ωοθήκες, εντοπίζεται στη μία πλευρά της πυέλου. Εάν δεν έχετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας, αλλά αισθάνεστε βάρος στην πύελο πάνω από 2-3 εβδομάδες, συμβουλευτείτε γιατρό.

Πόνος στο σεξ

Αν κατά τη διείσδυση αισθάνεστε πόνο στην μία πλευρά της πυέλου, είναι πιθανό να οφείλεται σε κύστη στις ωοθήκες. Κάποιες κύστεις, όταν μεγαλώνουν πιέζουν τη μήτρα και τον τράχηλο με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος κατά το σεξ.

Ανάγκη για συχνή ούρηση

Ένα άλλο σύμπτωμα των κύστεων των ωοθηκών είναι η διαρκής ανάγκη για ούρηση. Ο λόγος είναι η πίεση που ασκείται στην ουροδόχο κύστη, προκαλώντας αυτό το αίσθημα, ενώ συχνά η ούρηση δεν επιτυγχάνεται λόγω μπλοκαρίσματος που προκαλεί η κύστη.

Μόνιμος πόνος στη μέση ή τα πόδια

Ο πόνος στη μέση ή τα πόδια μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες, μία εκ των οποίων είναι και η κύστη στις ωοθήκες. Αυτό συμβαίνει όταν γίνονται πολύ μεγάλες και πιέζουν τα νεύρα που διαπερνούν την πλάτη και τη λεκάνη.

Αιμορραγία

Η ανάπτυξη κύστεων αναστατώνει τις ορμόνες στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, με αποτέλεσμα να εκδηλώνουν μη φυσιολογική αιμορραγία, είτε λόγω συχνής ωορρηξίας είτε λόγω απουσίας ωορρηξίας. Αυτό οφείλεται στην ανισορροπία οιστρογόνων, προγεστερόνης και τεστοστερόνης. Αν έχετε άλλα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, όπως η πρόσληψη βάρους, τα προβλήματα γονιμότητας και η ακμή, συμβουλευτείτε γιατρό.

Πηγή: womenshealthmag.com