Μοναδική υποδοχή στο Σπήλι για τον Οδηγό Κρητικής Μαγειρικής (φωτογραφίες)

  • Τετάρτη, 31 Οκτώβριος 2018 08:35
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πολιτισμός

Ως τον καλύτερο μουσαφίρη υποδέχθηκε το Σπήλι και η ευρύτερη περιοχή του Αγίου Βασιλείου τον Οδηγό Κρητικής Μαγειρικής του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα σε ένα εξαιρετικό χώρο ένα παλιό αλευρόμυλο  που έχει ανακαινιστεί, δεν “έπεφτε καρφίτσα”.

Όπως ήταν φυσικό όλοι ήθελαν να αποκτήσουν τον οδηγό που αποτελεί το αποτέλεσμα της δουλειάς 77 Κρητικών συλλόγων και περιλαμβάνει τις συναγές του 5ου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας.

Η υποδοχή και η φιλοξενία που επιφυλάχθηκε στα μέλη του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας ήταν μοναδική. Ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ρεθύμνου Νίκος Κακογιαννάκης, ο εφημέριος π. Ευάγγελος Κοπανάκης, οι πρόεδροι των συλλόγων από τα Μιξόρουμα Χαρίδημος Κακλαμάνος και από την Κρύα βρύση Αγγελική Πελαντάκη καθώς και τα μέλη των συλλόγων γυναικών Σπηλίου αλλά και πολιτιστικού Μιξορούματος, και φυσικά όλοι οι παρεβρισκόμενοι έκαναν τους “μουσαφίρηδες” να αισθανθούν σαν στο σπίτι τους.

Η μοναδική φιλοξενία, οι υπέροχες γεύσεις που προσφέρθηκαν και το μοναδικό ντεκόρ του μπουφέ έκαναν τη βραδιά μοναδική σε ένα περιβάλλον ειδυλλιακό.

Την εκδήλωση άνοιξε η κ. Αγγελική Πελαντάκη καλοσωρίζοντας τους καλεσμένους. Στη συνέχεια μίλησαν:

1.Δεσποινα Μαθιουδάκη, «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» με θέμα: Ξεφυλλίζοντας τον Οδηγό Μαγειρικής: Ο »πλούτος» της Κρητικής Κουζίνας μέσα από τη «φτώχεια» της απλότητας του Κρητικού.

2. Ιωάννα Τσουκιά, Γραμματέας του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, με θέμα: Εικόνες που ξυπνούν και γεννούν αναμνήσεις.

3. Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Οικονομολόγος – Λαογράφος, με θέμα: «Θρησκευτικές γιορτές και γαστρονομική παράδοση στο Ρέθυμνο».

4. Μιχάλης Παναγιωτάκης, Chef, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής, με θέμα: Η Κρήτη στο πριν και στο μετά

5. Λένα Ηγουμενάκη, Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας και συντονισμού – επιμέλειας του Οδηγού Μαγειρικής.

Την παρουσίαση συντόνισε η δημοσιογράφος, Μαρία Καλλέργη.

Ο οδηγός

Ο Οδηγός Μαγειρικής περιέχει το σύνολο των συνταγών που παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ, από όλη την Κρήτη, συνοδευόμενες από πλούσιο και ανεκτίμητο ιστορικό και λαογραφικό υλικό, που μας παρέδωσαν ευχαρίστως εβδομήντα επτά συλλογικότητες, από όλη την Κρήτη. Είναι ένα βιβλίο γραμμένο από πολλά και άξια χέρια, από νοικοκυρές της κρητικής υπαίθρου, με γεύσεις που ξυπνούν μνήμες, μνήμες για πρόσωπα που με αγνά και φρέσκα υλικά και πολύ αγάπη, παρασκεύαζαν το καθημερινό φαγητό, μνήμες που θέλεις να μοιραστείς και να παραδώσεις στις επόμενες γενιές, κυρίως στα παιδιά μας , τα οποία μέσα από τα ήθη και τα έθιμα ευαισθητοποιούνται και γνωρίζουν τον πολιτισμό μας και τις ρίζες του. Έτσι, δημιουργήθηκε η ανάγκη να εκδώσουμε τον Οδηγό Μαγειρικής και η επιθυμία τα έσοδα από τη διάθεση του Οδηγού Μαγειρικής να διατεθούν εξ’ ολοκλήρου για την αγορά εξοπλισμού στην κλινική Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων και την Ογκολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ”.

Αφηστε καποιο σχολιο