Στον ατμό, βραστά, στο τηγάνι, στη σχάρα, στο φούρνο ή με σοτάρισμα; Κάνε κάθε τρόπο μαγειρέματος υγιεινό

Μάθε πώς θα κάνεις υγιεινό κάθε τρόπο μαγειρέματος! Ναι, ακόμα και το τηγάνισμα!

Μαγειρεύεις στον ατμό; Δώσε γεύση στο φαγητό!

Για να κάνεις πιο γευστικά και μυρωδάτα τα λαχανικά ή τα τρόφιμα στον ατμό, μπορείς να επενδύσεις σε ωραία μπαχαρικά ή μυρωδικά και να αντικαταστήσεις το σκέτο νερό με ζωμό, εφόσον το επιτρέπει ο ατμομάγειράς σου. Από μόνη της, η μαγειρική στον ατμό είναι η πιο υγιεινή μέθοδος ενώ ακόμα και τα λαχανικά διατηρούν τη γεύση και τις βιταμίνες τους.

1 Βράζεις τα φαγητά σου; Πρόσεξε μην το παρακάνεις στο χρόνο!

Τα βραστά τρόφιμα αποτελούσαν την κατ´ εξοχήν επιλογή στις δίαιτες. Όχι πια! Είναι μαθηματικά βέβαιο πως αν τρως βραστά άνοστα φαγητά, σύντομα θα ζητήσεις κάτι πιο γευστικό και θερμιδογόνο.

Προτίμησε να βράζεις το φαγητό με σκεπασμένο το σκεύος και με αρκετό νερό.
Σώταρε πρώτα τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις σούπες και κατόπιν συνέχισε με το βρασμό. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσεις χύτρα, θυμήσου πως το φαγητό θα είναι έτοιμο στο μισό χρόνο σε σχέση με μια κοινή κατσαρόλα.
Κι εδώ, η αντικατάσταση του νερού με ζωμό, θα κάνει θαύματα στη γεύση.

2 Ψήσιμο στη σχάρα;

Το φιλέτο, το ψαρονέφρι, το κοτόπουλο και το ψάρι αλλά και τα λαχανικά και μανιτάρια μικρού μεγέθους είναι ό,τι πρέπει για τη σχάρα.

Για να κάνεις τα ψητά πιο νόστιμα, πέρασέ τα από μαρινάρα το προηγούμενο βράδυ.
Για να μην κολλήσουν τα κρέατα, λαχανικά ή ψάρια την ώρα που τα ψήνεις, κατάβρεξέ τα με λίγο νερό ή άλειψέ τα με τη μαρινάτα τους, με τη βοήθεια ενός πινέλου.
Έξτρα τιπ: Ψήσε τα λαχανικά περασμένα σε σουβλάκι.

3 Ψήσιμο στο φούρνο

Το ψήσιμο στο φούρνο προαπαιτεί την σωστή προθέρμανσή του. Μην αμελείς τις οδηγίες προθέρμανσης του φούρνου για κάθε συνταγή.

Για να κάνεις πιο νόστιμο το φαγητό στο φούρνο, τύλιξέ το σε πουγκί λαδόκολλας για να βράσει στο ζουμί του, σαν αυτοσχέδια γάστρα.

4 Ψήσιμο στο γουόκ

Φτιάξε λαχανικά, ρύζι, χοιρινό, κοτόπουλο ή θαλασσινά και μύδια, στο γουόκ με ελάχιστο λάδι. Οι υψηλές θερμοκρασίες του γουόκ, το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα και τα πλαινά του σκεύους που σου δίνουν τη δυνατότητα να ανακατέψεις τις τροφές που θέλεις ακριβώς, σε βοηθούν να φτιάξεις σούπερ πιάτα, από ένα ταπεινό αλλά υγιεινό τηγανητό ρύζι μέχρι μύδια και χτένια.

5 Ναι στο σοτάρισμα

Σοτάρισμα δεν σημαίνει κολύμπι στο λάδι. Λαχανικά, πουλερικά και ψάρια μπορούν να σοταριστούν χρησιμοποιώντας ελάχιστο ελαιόλαδο ή ακόμα καλύτερα, ζωμό λαχανικών ή λίγο κρασί. Αν θέλεις οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσεις λάδι, αραίωσέ το με λίγο βούτυρο που δεν θα το αφήσει να γρήγορα.

6 Τηγάνισμα με προϋποθέσεις

Τηγάνισμα υγιεινό δεν γίνεται. Αν πρέπει οπωσδήποτε να τηγανίσεις κάποιο φαγητό, θυμήσου:

Το τηγάνι να είναι βαθύ και αντικολλητικό.
Το ελαιόλαδο είναι υγιεινότερο να χρησιμοποιείται μόνο μία φορά και μετά να αλλάζει.
Στράγγιξε τις τηγανισμένες τροφές πρώτα με τρυπητή κουτάλα και μετά σε απορροφητικό χαρτί και αν μπορείς και σε δεύτερο απορροφητικό χαρτί.
Μην ξεχνάς: οι τηγανητές πατάτες είναι εξίσου θεϊκές και στο φούρνο μαγειρεμένες σαν τηγανητές!

7 Ποσέ

Πρόκειται για την τεχνική με τις τροφές να μαγειρεύονται στο βραστό νερό Για τα αυγά ποσέ, εκτός από το ξύδι στο νερό που βράζει για να μην διαλυθεί το ασπράδι, ο χρόνος μαγειρικής πρέπει να φτάνει τα 5 λεπτά για να αποφύγουμε τον κίνδυνο της σαλμονέλας.

shape.gr