Γιατί μας αρέσουν οι ταινίες τρόμου και ποια τα οφέλη τους

  • Τρίτη, 30 Οκτώβριος 2018 15:20
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Μιας και ο κινηματογράφος έχει κατακλυστεί αυτήν τη σεζόν από ταινίες τρόμου εν όψει της γιορτής του Halloween, απαντάμε στο ερώτημα γιατί μας ελκύουν οι συγκεκριμένες ταινίες. Είναι μια προτίμηση προς το μακάβριο ή μήπως η βιολογία έχει καλύτερη απάντηση;

Όπως έχουν δείξει πολλές επιστημονικές μελέτες, η έκθεση του ανθρώπου σε αυτό το θέαμα μπορεί να συμβάλει στην εξισορρόπηση των επιπέδων του άγχους που νιώθει στην καθημερινότητά του. Επίσης, ενδέχεται να ενισχύσει την αντοχή και το θάρρος του.

Άλλη μια άποψη είναι πως όταν βλέπουμε ταινίες τρόμου είναι σαν ακολουθούμε τη θεωρία του ελεγχόμενου περιβάλλοντος. Όπως δηλαδή στις θεραπείες άγχους ο ασθενής υποβάλλεται σταδιακά σε αγχωτικές καταστάσεις προκειμένου βαθμηδόν να τις ξεπεράσει. Βλέπουμε ταινίες τρόμου και φοβόμαστε για να καταφέρουμε να υπερνικήσουμε τους φόβους μας.

Έχει ερευνηθεί ακόμη η επίδραση του φόβου στην αντοχή του οργανισμού μας. Όπως έχουν δείξει ορισμένες μελέτες, η παρακολούθηση ταινιών τρόμου ενισχύσει το "καλό άγχος" του ανθρώπου. Αν και το άγχος γενικά ευθύνεται για πληθώρα ψυχολογικών και ψυχοσωματικών ασθενειών, η έκθεσή μας στον φόβο ενδέχεται να λειτουργεί ως ενισχυτικό του οργανισμού μας και, ίσως, ακόμη και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Ένα ακόμη όφελος δεν σχετίζεται με καθαυτό το περιεχόμενο μιας ταινίας τρόμου, αλλά με τις εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει βλέποντάς την. Όλοι θυμόμαστε σε ποια ηλικία ήμασταν όταν είδαμε, π.χ., τον "Εξορκιστή", με ποιους κάναμε παρέα και τι μας απασχολούσε εκείνο τον μακρινό καιρό. Τα αναπολούμε και βρίσκουμε δίοδο διαφυγής από το στρες της καθημερινής ζωής μας.

Από την άλλη, σύμφωνα με την ερευνήτρια Margee Kerr, που αυτοαποκαλείται "κοινωνιολόγος του φόβου", παρακολουθούμε ταινίες τρόμου για να "τραφούμε" με ορμόνες και νευροδιαβιβαστές, η έκρηξη των οποίων στον οργανισμό μας θα μας χαρίσει μια πρόσκαιρη ευφορία. Όπως ακριβώς συμβαίνει σε όσους αρέσκονται στα τρενάκια του λούνα παρκ.

Ωστόσο, τα παραπάνω οφέλη ισχύουν για όσους προτιμούν να δουν αυτό το είδος ταινίας. Οι υπόλοιποι, όσοι δηλαδή απεχθάνονται τις ταινίες τρόμου, θα βιώσουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Εάν είστε λοιπόν οπαδοί των ταινιών τρόμου, μπορείτε συνειδητά πλέον να τις απολαύσετε και να επωφεληθείτε. Αν πάλι δεν σας αρέσει να βλέπετε ταινίες τρόμου, μην ανησυχείτε γιατί σύντομα θα βρείτε κάποια ευκαιρία για ολιγοήμερες διακοπές και χαλάρωση. 

capital.gr