Δημιούργησαν αντιβιοτικό που ξεγελά τα μικρόβια

  • Δευτέρα, 29 Οκτώβριος 2018 19:05
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Οι πρώτες δοκιμές ενός νέου αντιβιοτικού από Αμερικανούς επιστήμονες δίνουν ελπίδες ότι θα αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο, κατά των παθογόνων μικροοργανισμών. Το νέο φάρμακο χαρακτηρίζεται «δούρειος ίππος», επειδή ξεγελά τα μικρόβια για να το δεχθούν στο εσωτερικό τους και μετά τα καταστρέφει.

Οι δοκιμές σε 448 ανθρώπους με σοβαρή λοίμωξη στα νεφρά ή ουρολοίμωξη από διάφορα βακτήρια (E.coli, Κλεμπσιέλλα κ.α.) έδειξαν ότι το νέο φάρμακο cefiderocol που ανέπτυξε η εταιρεία Shionogi Inc, είναι τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματικό με τις υπάρχουσες θεραπείες.

Στη διάρκεια μιας λοίμωξης προκαλείται έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό του ασθενούς λόγω της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματός του, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να αναζητούν περισσότερο σίδηρο. Το νέο αντιβιοτικό εκμεταλλεύεται αυτό το γεγονός: συνδυάζεται με το σίδηρο μέσα στο σώμα και, όταν τα μικρόβια ρίχνουν τις άμυνές τους για να απορροφήσουν το σίδηρο που θέλουν, εισάγουν στο εσωτερικό τους και το αντιβιοτικό.

Οι δοκιμές, με επικεφαλής τον δρα Σάιμον Πόρτσμουθ της Shionogi, που παρουσιάσθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Lancet Infectious Diseases, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική Independent και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δείχνουν ότι το αντιβιοτικό είναι ασφαλές και καλά ανεκτό από τους ανθρώπους.

Οι γιατροί αναζητούν εναγωνίως νέου τύπου αντιβιοτικά, καθώς αυξάνεται η αντίσταση των μικροβίων στα υπάρχοντα φάρμακα. Υπάρχουν ανησυχητικές εκτιμήσεις ότι έως το 2050 δέκα εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη εξαιτίας λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, έναντι 25.000 σήμερα.

Το νέο αντιβιοτικό θα πρέπει να δοκιμασθεί σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του. Ήδη έχουν ξεκινήσει δοκιμές σε ασθενείς με πνευμονία και άλλες λοιμώξεις ανθεκτικές στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά (Carbapenems).